Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλειδί οι τράπεζες για το νέο ράλι στο Bitcoin

Οι ρυθμιστικές αρχές αγκαλιάζουν τα κρυπτονομίσματα. Τι προσδοκούν οι παίκτες από τον Ελον Μασκ της Tesla και το μέτωπο της Κίνας. Το μοντέλο που οδηγεί το Bitcoin στις 125.000 δολ.

Κλειδί οι τράπεζες για το νέο ράλι στο Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η ανοδική κίνηση του Bitcoin, που ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο του 2020, τερματίστηκε τον Απρίλιο εξαιτίας δύο γεγονότων:

  1. Το ένα ήταν η εχθρική αντιμετώπιση των miners από πλευράς κινεζικών αρχών, η οποία τελικά κατέληξε στην εκδίωξη από τη χώρα.
  2. Το άλλο ήταν η απόφαση του Elon Musk να σταματήσει να δέχεται πληρωμές αυτοκινήτων Tesla με Bitcoin, προφασιζόμενος περιβαλλοντολογικές ανησυχίες.

Η απόφαση Musk ήταν αρκετή για να σταματήσει θεσμικούς και εισηγμένες εταιρείες που ήταν στα πρόθυρα της τοποθέτησης μέρους των ταμειακών διαθεσίμων τους στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Τι τους εμπόδισε; Η εταιρική ηθική, όπως οριοθετείται από τις αρχές του ESG (Environmental-Social-Governance).

Κανένας διαχειριστής κεφαλαίων δεν ήθελε να χαλάσει την εικόνα της επιχείρησης και τη δική του, έστω και στην υποψία ότι οι περισσότεροι miners δεν χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Όπως έχουμε εξηγήσει, το πράσινο φως θα δοθεί όταν η Tesla αρχίσει να δέχεται και πάλι πληρωμές σε Bitcoin. Θα είναι το σήμα ότι οι περιβαλλοντολογικές ανησυχίες δεν θα υφίστανται πια και πως ο δρόμος θα είναι ελεύθερος. Πότε θα συμβεί αυτό; Όπως εξήγησε ο Musk, όταν θα υπάρξουν αξιόπιστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τουλάχιστον η μισή παραγωγή Bitcoin δεν θα πραγματοποιείται με τη χρήση άνθρακα.

Σε αυτό το κρίσιμο θέμα, είχαμε σημαντικές εξελίξεις. Η Tesla επιβεβαίωσε πως κατέθεσε στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) μαζί με την πρόσφατη έκθεση κερδών της εταιρείας ότι «μπορεί στο μέλλον να ξαναρχίσει την πρακτική των συναλλαγών σε "ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία" για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας».

Εντωμεταξύ εντείνονται οι φήμες ότι η Κίνα επανεξετάζει το ζήτημα των miners. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων ανέφερε πως θα ζητήσει την άποψη του κόσμου για το ζήτημα. Επίσης επαναδημοσίευσε την είδηση ότι οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την Κίνα και έγιναν η μεγαλύτερη χώρα εξόρυξης Bitcoin. Αυτό σημαίνει ότι η επιτροπή λυπάται για τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτό. Βέβαια για το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως οτιδήποτε διαρρέει από την Κίνα, οφείλουμε να διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας, καθώς συχνά οι ειδήσεις παραποιούνται στη μετάφραση.

Οι ρυθμιστικές αρχές αγκαλιάζουν τα κρυπτονομίσματα

Ωστόσο η είδηση της ημέρας είναι άλλη. Αφορά την τεράστια ανατροπή από πλευράς αμερικανικών εποπτικών αρχών. Όπως αναφέραμε χθες, ομάδα αξιωματούχων σχεδιάζει έναν οδικό χάρτη για την εμπλοκή των τραπεζών με τα κρυπτονομίσματα.

Αυτό σημαίνει πως θα θεσπιστούν σαφείς κανόνες, προκειμένου να επιτραπεί στις τράπεζες να μπουν στο παιχνίδι των κρυπτονομισμάτων. Να τους δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο να κατέχουν κρυπτονομίσματα για λογαριασμό των πελατών τους αλλά και να τα δέχονται ως εγγύηση (collateral) για τη σύναψη δανείων. Και όχι μόνο αυτό. Θα επιτρέπεται ακόμα και να τα εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους μαζί με τα υπόλοιπα παραδοσιακά στοιχεία ενεργητικού!

Για ποιο λόγο οι ρυθμιστικές αρχές πραγματοποιούν τέτοια μεταστροφή; Η αφοπλιστική απάντηση είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Όπως εξήγησε η Τζελένα Μακγουίλιαμς, επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Διασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), εάν δεν εισάγουμε τη δραστηριότητα των κρυπτονομισμάτων στις τράπεζες, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται έξω από αυτές και από ένα σημείο και μετά, δεν θα μπορεί να ελεγχθεί.

Οποιοσδήποτε και να είναι ο λόγος, γεγονός είναι πως αν οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ είναι σε θέση να κρατήσουν Bitcoin στους ισολογισμούς τους, όλοι θα θέλουν να τα αγοράσουν. Κανείς δεν θα πουλήσει, ισχυρίζεται ο Michael Saylor, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy.

Πραγματικά, μετά από μια τέτοια εξέλιξη κόβονται μαχαίρι τα επιχειρήματα ότι οι κυβερνήσεις θα απαγορεύσουν το Bitcoin ή θα κάνουν τη ζωή δύσκολη στους κατόχους του. Επίσης αν δέχονται οι τράπεζες Bitcoin ως εγγύηση για τη σύναψη δανείων, ποιος ο λόγος να το πουλήσεις, αν χρειάζεσαι ευρώ ή δολάρια; Ειδικά όσοι κατέχουν μεγάλες ποσότητες Bitcoin, όπως οι «φάλαινες» και οι miners, από τη στιγμή που θεωρούν πως η πορεία της αξίας τους μακροχρόνια θα συνεχίσει να είναι ανοδική, δεν θα έχουν κανένα λόγο να τα ρευστοποιήσουν.

Αποτέλεσμα; Μια σημαντική πηγή προσφοράς στην αγορά στερεύει. Και τι σημαίνει αυτό, όταν συνδυάζεται με την αύξηση τους ενδιαφέροντος, άρα της ζήτησης; Η άνοδος της τιμής αποτελεί μονόδρομο. Για αυτό και ο Saylor προσθέτει με νόημα, «δεν θα μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να το αποκτήσετε».

Και η Citigroup μπαίνει στο παιχνίδι

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις ρυθμιστικές αρχές κινείται η Citigroup. Όπως εξήγησε η CEO Jane Fraser, είναι ξεκάθαρο πως τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία θα αποτελέσουν μέρος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Οι πληρωμές σε πραγματικό χρόνο θα είναι εδώ στο εγγύς μέλλον και τα ψηφιακά νομίσματα μπορεί να είναι μέρος αυτού του μέλλοντος. Για αυτό κινούμαστε με προσοχή και χτίζουμε την υποδομή για να συνδέσουμε τους πελάτες μας με ηλεκτρονικά πορτοφόλια, για να πραγματοποιούν πληρωμές σε πραγματικό χρόνο.

Υπενθυμίζουμε πως μόλις προχθές η Mastercard σε συνεργασία με την Bakkt ανακοίνωσαν πως θα δώσουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αγοράζουν, να πωλούν και να διατηρούν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Τεχνική ανάλυση

Σύμφωνα με μια μελέτη της ARK Investment, η πρόσφατη ανάκαμψη της τιμής του Bitcoin είναι η 5η που γίνεται μετά από υποχώρηση μεγαλύτερη του 50%. Και τις 5 φορές όχι μόνο ανέκαμψε πλήρως αλλά ακολούθησε σημαντική άνοδος. Αν συνεχιστεί η παράδοση και ανακάμψει στο ποσοστό που το είχε πραγματοποιήσει την προηγούμενη φορά, θα φτάσει στις 125.000 δολάρια. Εάν ανακάμψει το μισό από αυτό που έχει συμβεί κατά μέσο όρο στο παρελθόν, θα φτάσει τις 300.000 δολάρια.

Πού μπορεί να είναι η κορυφή σε αυτόν τον ανοδικό κύκλο και πού η μέση τιμή; Αυτό αναρωτιέται ο Plan B σε αυτό το διάγραμμα. Η κόκκινη γραμμή δείχνει την τωρινή κίνηση, η μπλε την περίοδο 2016-2020 και η θαλασσί την περίοδο 2012-2016.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v