Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα κερδίσεις χρήματα στο «ναρκοπέδιο» των crypto-games

Τι είναι, πώς ξεκίνησαν και πώς λειτουργούν τα κρυπτο-παιχνίδια. Με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος να κερδίσει χρήματα, τι πρέπει να προσέξει ώστε να μη βγει χαμένος. Η ελληνική πινελιά στον κόσμο του Play-To-Earn.

Πώς θα κερδίσεις χρήματα στο «ναρκοπέδιο» των crypto-games
  • του Γιώργου Τσαγκαράκη

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το gaming είναι αναμφισβήτητα ο δημοφιλέστερος τρόπος διασκέδασης για εκατομμύρια πιστούς και δισεκατομμύρια περιστασιακούς παίκτες που ψάχνουν λίγη ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας να ξεσκάσουν από τη ρουτίνα.

Από την εποχή του διαχρονικού PacMan, φτάσαμε στο σήμερα, όπου οι προβλέψεις για τη βιομηχανία του gaming τη θέλουν στα 314 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026. Χρήματα που αρκετοί από εμάς δίνουμε απλόχερα για μια καλύτερη, εναλλακτική «ψηφιακή ζωή».

Βέβαια οι προβλέψεις πέφτουν συχνά έξω, αλλά η τάση δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Τα on-line παιχνίδια είναι έτοιμα να αλλάξουν όχι μόνο τη φύση των ίδιων των παιχνιδιών αλλά και τον κόσμο όπως τον ξέρουμε. Πώς; Με τα Blockchain Games ή Κρυπτο-παιχνίδια.

Δεν αναφερόμαστε σε τζόγο ή ύποπτες πλατφόρμες, ούτε θα χρειαστείτε να πάρετε PaySafe για να παίξετε. Το θέμα μας είναι τα πραγματικά παιχνίδια, με πραγματική οικονομία που βασίζονται στα NFTs (Non-Fungible Token), καθώς και στα κρυπτονομίσματα. Ας δούμε όμως τον κύριο πυλώνα των blockchain games, που δεν είναι άλλος από τα NFTs.

NFT ή, αλλιώς, Non-Fungible Token, είναι ένα ψηφιακό αντικείμενο πάνω στο blockchain, το οποίο αποθηκεύεται στο πορτοφόλι του ιδιοκτήτη όπως ακριβώς τα κρυπτονομίσματα. Τα αντικείμενα μέσα σε ένα παιχνίδι, όπως ένα σπαθί, ένα αυτοκίνητο ή ακόμα και τα εξαρτήματα του αυτοκινήτου, μπορούν να είναι NFTs και ανήκουν στον χρήστη.

Εδώ είναι που πρέπει να δώσουμε προσοχή: στη φράση «ανήκουν στον χρήστη». Τα κλασικά παιχνίδια δεν επιτρέπουν την αγοραπωλησία αντικειμένων για χρήματα (έξω από το παιχνίδι). Ο λογαριασμός και όλα όσα πλήρωσες ή μάζεψες με τον κόπο σου, στην πραγματικότητα δεν σου ανήκουν, δεν μπορείς να τα πουλήσεις.

Εδώ έρχονται τα NFTs. Σε συνδυασμό με την ασφάλεια που παρέχει το blockchain, από τη στιγμή που μπουν στο πορτοφόλι σου, είναι για πάντα δικά σου. Μπορείς να τα κρατήσεις για πάντα, να τα δωρίσεις και βέβαια να τα πουλήσεις, αν υπάρχουν αγοραστές.

Ένα ακόμα εξαιρετικό προνόμιο των NFTs είναι η διασύνδεση μεταξύ παιχνιδιών. Για παράδειγμα, στο Gaming & NFT οικοσύστημα του Enjin, υπάρχουν αντικείμενα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα παιχνίδια, με την ενσωμάτωση να είναι εύκολη από πλευράς προγραμματιστή.

Ωστόσο, δε μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι παιχνίδια όπως το Entropia Universe και το Second Life λειτουργούσαν με πραγματικά χρήματα, πολύ πριν καταφθάσουν τα Crypto Games.

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Το 2014, η ομάδα του σημερινού gaming blockchain, XAYA, δημιούργησε το HunterCoin, ένα νόμισμα αντίστοιχο του Βitcoin, που μπορούσες να το κερδίσεις παίζοντας ένα 2D, Top-Down παιχνίδι πάνω σε ένα blockchain, ενάντια σε άλλους παίκτες. Το παιχνίδι, αν και η οικονομία του ήταν σχεδιασμένη να τελειώσει σε ένα χρόνο, έφτασε σε ένα σημείο όπου ένας παίκτης κυριάρχησε ολοκληρωτικά. Κάπου εκεί έπεσαν άδοξα οι τίτλοι τέλους.

Λίγα χρόνια αργότερα, στα τέλη του 2017, μερικοί προγραμματιστές ξεκίνησαν να πειραματίζονται δημιουργώντας Dapps (αποκεντρωμένες εφαρμογές - Decentralized Applications) πάνω στο Ethereum, χρησιμοποιώντας τα όχι και τόσο γνωστά τότε Smart Contracts, με χαρακτηριστικά που έφεραν σε παιχνίδια με στατικές εικόνες. Ένα Smart Contract είναι ένα «έξυπνο συμβόλαιο» που περιλαμβάνει ένα σετ από προκαθορισμένους κανόνες, οι οποίοι επιτρέπουν την ανταλλαγή αξίας μεταξύ χρηστών, καταργώντας τους μεσάζοντες.

Το πιο γνωστό παράδειγμα και καταλύτης για το τι ακολούθησε, είναι το Crypto Kitties. Ένα dapp όπου οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν και να ζευγαρώσουν ψηφιακές γάτες, οι οποίες υπάρχουν στο Ethereum σαν ERC-721. Το ERC είναι ένα πρότυπο για NFTs, από τα πολλά που υπάρχουν, όπως το ERC-1155. Σε μια απλουστευμένη επεξήγηση, σκεφτείτε το ERC σαν μια τσάντα μεταφοράς ενός αντικειμένου. Ωστόσο δεν ταιριάζουν όλες οι τσάντες για όλα τα πράγματα.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, ώστε το Ethereum αντιμετώπισε προβλήματα λειτουργίας και αυξημένη προμήθεια συναλλαγών, λόγω όγκου μεταπωλήσεων των NFTs (γάτες). Η δημιουργία του ERC-721 έδωσε τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν τη νέα εποχή ιδιοκτησίας ηλεκτρονικών αντικειμένων, με βασικό use-case τα παιχνίδια, την ψηφιακή τέχνη και τα DeFi (Decentralized Finance).

Τι είναι τα Κρυπτο-παιχνίδια;

Αρχικά να αναφέρουμε ότι το όλο εγχείρημα είναι τόσο καινούριο, που επικρατούν διαφορετικές ονομασίες. Ένα Κρυπτο-παιχνίδι θα δείτε να το λένε και blockchain game, crypto game, play-to-earn game ή και nft game. Όλες οι ονομασίες είναι σωστές. Με τον όρο Κρυπτο-παιχνίδια περιγράφουμε όλα εκείνα τα παιχνίδια που η οικονομία τους βασίζεται σε ένα κρυπτονόμισμα ή/και τα αντικείμενά του είναι NFTs.

Όταν ένα αντικείμενο του παιχνιδιού έχει τη μορφή NFT, ο παίκτης όπως είπαμε έχει την πλήρη ιδιοκτησία του. Για παράδειγμα, ένα σπαθί σε ένα παιχνίδι που βασίζεται στο Ethereum, είναι κατά πάσα πιθανότητα ERC-721 ή το πιο ανεπτυγμένο πρότυπο, ERC-1155.

Τις περισσότερες φορές, ένας παίκτης δεν χρειάζεται να γνωρίζει ποιο πρότυπο (token standard) χρησιμοποιείται. Αυτό που έχει σημασία για αυτόν είναι πως μπορεί να το αποθηκεύσει στο Ethereum πορτοφόλι του.

Τα παιχνίδια χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Dapp Games: Fully Decentralized παιχνίδια που βρίσκονται ολοκληρωτικά στο blockchain.
  • Hybrid Games: Παιχνίδια που βρίσκονται σε κανονικούς servers αλλά η οικονομία τους και τα αντικείμενα υπάρχουν στο blockchain.

Ένα Dapp δεν έχει την ίδια ευελιξία με ένα Hybrid game. Όταν ένα παιχνίδι βρίσκεται εξ ολοκλήρου στο blockchain, κάθε κίνηση του παίκτη καταγράφεται και αποτελεί μια συναλλαγή. Ο χρήστης θα πρέπει να πληρώσει το αντίστοιχο network fee (προμήθεια συναλλαγής).

Τις περισσότερες φορές, όταν μιλάμε για Dapp Games, αναφερόμαστε στο «GamiFI», το οποίο είναι ουσιαστικά ένας συνδυασμός από decentralized finance στοιχεία φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζουν ένα παιχνίδι. Αυτός, αλλά και άλλοι λόγοι, είναι η αιτία που πολλά παιχνίδια διαλέγουν την οδό του Hybrid μοντέλου, καθώς υπάρχουν ακόμα δεκάδες τεχνικές δυσκολίες στην ανάπτυξη μεγάλων παιχνιδιών αποκλειστικά on-chain.

Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να παραβλέψουμε το blockchain του XAYA, που έχει αναπτυχθεί για αυτόν ακριβώς τον λόγο, τη δημιουργία συνθετών MMO παιχνιδιών πλήρως decentralized.

Πώς να βγάλεις λεφτά παίζοντας Κρυπτο-παιχνίδια;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι όπου κάποιος μπορεί να κερδίσει παίζοντας ένα crypto game. Ανάλογα το παιχνίδι, υπάρχει και ένα διαφορετικό ποσοστό ρίσκου. Σε μια οικονομία, για να πάρει κάποιος χρήματα, κάποιος άλλος πρέπει να τα δώσει. Με τον ίδιο τρόπο και στα παιχνίδια, ισχύει ο κανόνας ότι οι πρώτοι (early adopters) έχουν το πλεονέκτημα. Βρίσκονται μπροστά στην κούρσα για να επιτύχουν τα μέγιστα κέρδη.

Όσον αφορά το Early Adoption, θα φέρουμε το παράδειγμα του Axie Infinity. Ένα Play-To-Earn, Turn-Based, PvP παιχνίδι που θεωρείται ο βασιλιάς των κρυπτο-παιχνιδιών καθώς έχει παραπάνω από 2 εκατομμύρια παίκτες. Στο παιχνίδι αυτό, για να παίξει κάποιος, χρειάζεται να αγοράσει 3 Axie (Φιγούρες - Τερατάκια). Το 2018, ένα Axie κόστιζε 2-3$. Λίγους μήνες πριν, με τον ρυθμό που έμπαιναν οι νέοι χρήστες, το φθηνότερο Axie έφτασε να τιμολογείται 400$, ενώ τώρα η μικρότερη τιμή είναι περίπου στα 150$.

Σήμερα, μια ομάδα από τρία αξιόλογα Axie κοστίζουν περίπου 600$. Περισσότερα για το Axie Infinity και την επιρροή που έχει ασκήσει στη βιομηχανία του gaming αλλά και σε υποανάπτυκτες οικονομικά χώρες θα πούμε στη συνέχεια. Εκείνοι που αγόρασαν Axie όταν ήταν ακόμα φθηνά και πίστεψαν στο Project βγήκαν πολύ κερδισμένοι. Όχι μόνο για την αξία του κάθε Axie, αλλά και γιατί μπορείς να τα δανείσεις σε άλλους. Τι να τα κάνουν; Να παίξουν αντί για σένα που δεν έχεις χρόνο ή τη διάθεση να ασχοληθείς. Για ποιο λόγο; Να μοιραστείτε τα κέρδη.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου τα κρυπτονομίσματα μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε καινούργια οικονομικά μοντέλα που μέχρι χθες δεν είχαμε καν φανταστεί. Ο χώρος των παιχνιδιών αλλά και του DeFi πρωτοπορεί σε αυτό.

Οι τρόποι όπου οι παίκτες κερδίζουν κρυπτονομίσματα και NFTs από τα παιχνίδια είναι αρκετοί, ανάλογα με το παιχνίδι:

  • Να παίξεις και να ολοκληρώσεις τα tasks/daily quests που σου λέει το παιχνίδι.
  • Να αγοράσεις από νωρίς το νόμισμα ενός παιχνιδιού που αποκτά δημοτικότητα και να κερδίσεις από την άνοδο της τιμής του νομίσματος.
  • Να μαζέψεις resources (τρόφιμα, χρυσό κ.λπ.) και να τα πουλάς σε άλλους παίκτες.
  • Να κάνεις crafting και να δημιουργείς εσύ ο ίδιος αντικείμενα ως NFT.
  • Να ζευγαρώσεις δύο «ζώα» (σε κάποια παιχνίδια) και να δημιουργήσεις μια φάρμα με ζώα σύμφωνα με τα γονίδια των γονιών τους. Τα ζώα μπορούν να πωληθούν σε άλλους παίκτες.
  • Να παγώσεις NFT και κρυπτονομίσματα στο παιχνίδι ή άλλες πλατφόρμες και να παίρνεις τα επιτόκια.
  • Να γίνεις έμπορος και να αγοράζεις/πουλάς NFTs στην αγορά του παιχνιδιού για κέρδος.
  • Με το να βγάζεις παθητικό κέρδος μέσω κάποιων NFTs που είναι σχεδιασμένα για αυτό τον λόγο (Ψηφιακή γη για παράδειγμα).

Έχουν υπάρξει όμορφα σχεδιασμένα και καλαίσθητα παιχνίδια από άποψη γραφικών, τα οποία αποτυγχάνουν λόγω οργανωτικών προβλημάτων της οικονομίας. Αντίθετα, Pixel-παιχνίδια με στατικές εικόνες πραγματοποιούν καθημερινά εκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγές.

Σε αυτό το σημείο, να επισημάνουμε ότι μπορεί να είναι εύκολο να βγάλεις χρήματα, όμως ακόμα πιο εύκολο είναι να χάσεις.

Πώς να μη χάσεις λεφτά στα Κρυπτο-παιχνίδια;

Κατ' αρχάς, πρέπει να προειδοποιήσουμε ότι ο χώρος των crypto games θυμίζει ναρκοπέδιο. Όπως ακριβώς και με τα κρυπτονομίσματα, οι απατεώνες και τα ψεύτικα Project είναι πολλά. Θα πρέπει όποιος επιθυμεί να ασχοληθεί να κάνει εκτενή έρευνα, για να βεβαιωθεί ότι ένα νέο παιχνίδι δεν είναι απάτη. Η πλειονότητα των παιχνιδιών δεν θα κρατήσουν πολύ. Είτε λόγω έλλειψης παικτών, είτε χρημάτων, είτε οργάνωσης της οικονομίας.

Μια συνηθισμένη τακτική που ακολουθούν τα καινούρια παιχνίδια είναι να πουλάνε νομίσματα (Pre-sale, IDO, ICO), και NFTs (αντικείμενα) σε προνομιακές τιμές, έτσι ώστε να μαζέψουν χρήματα για την κατασκευή του παιχνιδιού. Ως μέθοδος έχει αποδειχθεί αρκετά αποδοτική. Πολλά παιχνίδια έχουν καταφέρει με αυτό τον τρόπο να μαζέψουν αρκετά μεγάλα ποσά.

Ωστόσο η συγκεκριμένη τακτική ενέχει ένα σοβαρό κίνδυνο, καθώς στην εποχή του Decentralized που βρισκόμαστε, ο καθένας μπορεί να φτιάξει ένα νόμισμα και να το πουλήσει σε ένα Decentralized Exchange (DEX) όπως το Pancakeswap ή το Uniswap. Όλα τα tokens μπορούν να γίνουν trade στα DEX, αν βάλεις το contract του νομίσματος.

Άρα ξαναγυρνάμε στην ανάγκη για σοβαρή έρευνα ή όπως λέγεται στην αργκό των κρυπτονομισμάτων, DYOR. Αν ψάχνεις το επόμενο καινούριο διαμάντι που δεν βγήκε ακόμα ή βγήκε μόλις σήμερα, το πιθανότερο είναι να ανακάλυψες την επόμενη καινούρια απάτη.

Τα στοιχεία που κοιτάμε σε κάθε νέο παιχνίδι, πριν βάλουμε τα χρήματά μας, είναι συγκεκριμένα:

  • Πρώτα από όλα, αντιμετωπίζουμε τα παιχνίδια ως παιχνίδια. Δεν βάζουμε ποτέ παραπάνω χρήματα από όσα είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε.
  • Δεν αγοράζεις το νόμισμα ή τα NFTs, αν δεν κατανοείς πώς δουλεύει η οικονομία του παιχνιδιού.
  • Πάντα ελέγχεις ποιοι βρίσκονται πίσω από το παιχνίδι και το ιστορικό επιτυχίας που έχουν.
  • Αποφύγετε ανώνυμα Project.
  • Μελετήστε το White paper και ερευνήστε αν η ομάδα όντως παραδίδει αυτά που λέει στην ώρα τους.
  • Το timing είναι το παν όταν αγοράζεις ένα νόμισμα, αν έχει κάνει πολύ μεγάλη άνοδο, ίσως να μην αξίζει να το αγοράσεις εκείνη τη χρονική στιγμή.
  • Μπες σε κοινότητες και μίλησε με τους παίκτες, άκουσε τις διαφορετικές απόψεις του καθένα.
  • Κοιτάξτε καλά τα Social Media του παιχνιδιού. Υπάρχει αλληλεπίδραση με την κοινότητα; Ο κόσμος στο twitter τους αποτελείται από ανθρώπους ή Bots; Ψάξτε για σημάδια που αποδεικνύουν ότι κάτι πάει στραβά.
  • Προσοχή στα παιχνίδια με οικονομία τύπου Πυραμίδα. Συνήθως θα είναι αργά, όταν ανακαλύψεις ένα από αυτά.

Ο αγώνας για τα Metaverse

Οι πιθανότητες να έχεις ακούσει τη λέξη Metaverse είναι πολλές, ίσως έχεις δει και την ταινία Ready Player One, που λίγο-πολύ μας δείχνει τη μελλοντική πραγματικότητα. Αρχικά να πούμε ότι το Metaverse δεν είναι ένα, όχι ακόμα δηλαδή, υπάρχουν εκατοντάδες projects που δημιουργούν το δικό τους Metaverse. Κάποια στιγμή, όταν η τεχνολογία θα έχει ωριμάσει, θα υπάρξουν και οι κατάλληλες γέφυρες για να συνδεθούν όλα αυτά μαζί. Τι είναι όμως το Metaverse; Ετσι ονομάζουμε έναν ενιαίο ψηφιακό κόσμο στον οποίο οι καθημερινοί άνθρωποι όπως εμείς μπορούν να είναι αυτό που πραγματικά θα ήθελαν να είναι στην πραγματική ζωή. Θεωρούμε πως αυτό είναι το μεγάλο, ψυχολογικό έναυσμα για να ασχοληθεί κάποιος με έναν ψηφιακό κόσμο, αλλά και να παραμείνει σε αυτόν.

Φυσικά, δεν είναι πάντα αυτό, καθώς σήμερα υπάρχουν πραγματικές δουλειές σε Virtual Worlds όπου μπορεί κάποιος να ασχοληθεί από την άνεση του σπιτιού του. Να δουλέψει σε έναν ψηφιακό κόσμο είτε σαν ξεναγός, σαν υπάλληλος σε κάποια διαδικτυακή επιχείρηση όπως καζίνο ή γκαλερί, σαν μεσίτης που είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα στον ψηφιακό κόσμο.

Οι πρώτοι Metaverse Workers όπως αποκαλούνται, κατά την πλειοψηφία τους, παίζουν Axie Infinity και προέρχονται από τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία, δύο χώρες με σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Συνήθως, αυτό γίνεται μέσω των Scholarships, μια διαδικασία που «δανείζεις» μια ομάδα σε ένα παίκτη και κρατάς ένα ποσοστό από αυτά που βγάζει.

Τα Scholarships στο Axie Infinity έχουν αποδειχθεί αρκετά επικερδή κατά το παρελθόν. Λογικό ήταν να δημιουργηθούν μια σειρά από απομιμήσεις παιχνιδιών τύπου Axie Infinity, τα οποία υπόσχονται να ενσωματώσουν μελλοντικά Scholarships, με στόχο να πουλήσουν όσο περισσότερα ζώα/κατοικίδια ή ό,τι άλλο επιθυμούν να αποκτήσουν οι επίδοξοι επενδυτές.

Το πρώτο Metaverse που γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα είναι το Decentraland. Ένας Virtual World όπου μπορεί να συμμετέχει ο καθένας από τον υπολογιστή του. Όπως και στον πραγματικό κόσμο, τα Virtual Worlds συνηθίζουν να πουλούν τη γη τους αλλά σε NFT. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του εκάστοτε land plot μπορεί να χτίσει και να αξιοποιήσει εμπορικά τη γη που διαθέτει. Στο Decentraland θα βρείτε εκθεσιακά κέντρα, καζίνα, μουσεία και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Όλα δημιουργίες των παικτών.

Φυσικά, δεν περιορίζονται μόνο εκεί. Virtual Worlds όπως το The Sandbox, το VulcanVerse το Somnium Sρace και άλλα πολλά, έχουν καταφέρει να πουλήσουν αρκετά land plots και να αποκτήσουν αρκετή φήμη, έτσι ώστε να προσελκύουν νέους χρήστες.

Πρόσφατα μάθαμε ότι ακόμα και το Facebook δουλεύει για τη δημιουργία ενός Metaverse.

Η ελληνική πινελιά στον κόσμο του Play-To-Earn

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει το ελληνικό στοιχείο από τη βιομηχανία των Κρυπτο-παιχνιδιών. Ένα από τα πρώτα παιχνίδια στο Blockchain, και το πρώτο Open-World RPG, είναι το The Six Dragons, το οποίο αναπτύσσεται από την ελληνική εταιρεία BlockPegnio. Το The Six Dragons χρησιμοποιεί την τεχνολογία του Enjin για να παρέχει NFTs στους παίκτες με on-chain crafting, dungeons και άλλα πολλά. Είναι ένα κλασικό RPG με ένα κόσμο μεγέθους 256 km2, που θα αρέσει σε αρκετούς παίκτες του είδους.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το The Six Dragons μάζεψε περίπου 168,000$ το 2019 μέσα από ένα chest-sale που έκανε σε συνεργασία με το Enjin και τα NFTs που έχει δημιουργήσει έχουν μέσα τους περισσότερα από 156,000 ENJ.

Tο NFT πρότυπο ERC-1155 που αναπτύχθηκε από τον CTO του Enjin, Witek Radomski, επιτρέπει την ενσωμάτωση των ENJ νομισμάτων μέσα σε κάθε NFT. Τι σημαίνει αυτό; Εάν ο χρήστης αποφασίσει να «καταστρέψει» το NFT του, θα λάβει αυτό το ποσό των ENJ στο πορτοφόλι του. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται μια ελάχιστη εγγυημένη αξία για κάθε NFT.

Με την άφιξη του Efinity, το Parachain (Polkadot-chains) του Enjin, αναμένουμε να δούμε πολλά περισσότερα παιχνίδια στο Enjin. Ακόμα και τα σημερινά παιχνίδια θα έχουν παραπάνω αντικείμενα, καθώς πολλά από αυτά βρίσκονται ακόμα στο Ethereum. Κάτι που σημαίνει πως το κόστος μεταφοράς είναι απαγορευτικό.
Από την άλλη, έχουμε το Vulcan Forged (VF), ένα ανερχόμενο Gaming και NFT οικοσύστημα με γραφεία στο Μαρούσι. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως μόλις σε ένα χρόνο, όχι μόνο έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ισχυρή κοινότητα από φανατικούς οπαδούς, αλλά και μια σειρά από παιχνίδια και gaming studios. Ένα ολόκληρο οικοσύστημα που συνεχώς επεκτείνεται.

Πρόσφατα, το Vulcan Forged ανακοίνωσε τη δημιουργία του Elysium, ένα EVM-compatible (Ethereum Virtual Machine) Blockchain που φιλοδοξεί να γίνει το σπίτι για όλα τα ανερχόμενα Metaverse. Το φιλόδοξο project του VF θα μπορεί να συναγωνιστεί το Polygon σε ταχύτητα συναλλαγών, αλλά και μειωμένης προμήθειας ανά συναλλαγή, σύμφωνα με το πρότυπο του Proof of Stake.

Το κύριο παιχνίδι μέχρι στιγμής είναι το VulcanVerse στο οποίο προς το παρόν έχουν πρόσβαση μόνο όσοι διαθέτουν έστω ένα κομμάτι γης. Με το Public beta να πλησιάζει, το VulcanVerse θα είναι free-to-play και φυσικά play-to-earn, καθώς οι παίκτες θα κερδίζουν δύο διαφορετικά νομίσματα, το PYR και το LAVA.

Αυτό που είναι πραγματικά μοναδικό είναι ο συνδυασμός ενός Virtual World που μπορείς να παίξεις διάφορα παιχνίδια από το Vulcan Forged, αλλά σε μορφή MMORPG με μόλις 10,000 κομμάτια γης τα οποία πουλήθηκαν όλα. Ο μόνος τρόπος να τα αποκτήσεις είναι στο Marketplace από άλλους χρήστες. Ωστόσο το φθηνότερο κοστίζει 5.000 δολάρια.

Το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο να παράγει αξία για τον κάθε παίκτη μέσα από διάφορα activities και daily quests. Έπειτα έχουμε το Berserk, ένα καινούριο παιχνίδι με NFT κάρτες και η λίστα συνεχίζεται.

Πρόσφατα το Vulcan Forged λάνσαρε το δικό του Gaming DEX με multi-chain υποστήριξη και από την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει Staking με αρκετά υψηλά επιτόκια και NFT Farming. Φυσικά όλα αυτά δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη την τιμή του PYR, το οποίο βρίσκεται στα 20$, τη στιγμή που γράφτηκε αυτό το άρθρο.

Αξίζει να ασχοληθώ με τα Κρυπτο-παιχνίδια;

Όπως συμβαίνει στα κρυπτονομίσματα, αξίζει να ασχοληθείς με συγκεκριμένα παιχνίδια. Μετά από έρευνα να ξεχωρίσεις κάποια που βρίσκονται σε κυκλοφορία και είναι καταξιωμένα, είτε κάποια από τα ανερχόμενα.

Μια ομάδα στο Axie Infinity θα μπορούσε να σας φέρει το λιγότερο 75 SLP (Smooth Love Potion) την ημέρα μόνο από το PVE και το daily quest με περίπου μία ώρα gaming (τις πρώτες μέρες θέλει παραπάνω χρόνο). Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του SLP είναι συνδεδεμένη με τον ρυθμό ανάπτυξης του παιχνιδιού αυτή τη στιγμή καθώς χρησιμοποιείται ως Breeding fee.

Από την άλλη, υπάρχουν δωρεάν παιχνίδια όπως το Blankos, που κάνοντας ημερήσιες και εβδομαδιαίες αποστολές, θα κερδίσετε NFTs παίζοντας ένα αξιόλογο και διασκεδαστικό παιχνίδι με τους φίλους σας.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αντιμετωπίζετε τα παιχνίδια ως παιχνίδια και όχι ως επενδυτικές ευκαιρίες. Επίσης, ένα καλό παιχνίδι χρειάζεται χρόνια για να αναπτυχθεί, άρα είμαστε ακόμα μακριά από να δούμε μεγάλους τίτλους στο Blockchain.

Παρ' όλα αυτά, εταιρείες όπως η Atari και η Ubisoft είναι αρκετά ενεργές στον χώρο των κρυπτο-παιχνιδιών, με τη δεύτερη να έχει επιλέξει projects από τον χώρο του blockchain gaming για δύο συνεχόμενες χρονιές στο Ubisoft Entrepreneurs Lab. Από εκεί παρέχει υποστήριξη σε νέα, αξιόλογα projects με προοπτικές.


* Η ενασχόλησή μου με τον τομέα των υπολογιστών και του gaming ξεκίνησε από μικρή ηλικία. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, ανακάλυψα την τεχνολογία blockchain και αντιλήφθηκα ότι είναι η σημαντικότερη ανακάλυψη της γενιάς μου. Χάρη σε αυτή, το gaming πέρασε σε άλλη διάσταση και από το 2018, μαζί με τους συνεργάτες μου δημιουργήσαμε το egamers.io, μια παγκόσμια κοινότητα και πλατφόρμα αφιερωμένη στα Blockchain Games.

Για συνεχή ενημέρωση αλλά και για να ανακαλύψετε νέα παιχνίδια, μπορείτε να επισκεφτείτε το egamers.io. Είναι ένα portal στα Αγγλικά που δημιουργήθηκε από Έλληνες και ασχολείται αποκλειστικά με τα Crypto Games από το 2018. Οι κοινότητες του egamers στο Facebook, Discord και Telegram είναι διαθέσιμες για όποιες απορίες μπορεί να έχετε.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων αξιών και τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v