Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογική «βουτιά» στη Wall Street μετά τη Fed

Στο κόκκινο κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον τεχνολογικό δείκτη να καταγράφει απώλειες άνω του 3%. Πτώση από τα ιστορικά υψηλά για τον Dow Jones. Στο 1,70% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός.

Τεχνολογική «βουτιά» στη Wall Street μετά τη Fed

Πρώτη πτώση για τον Dow Jones το 2022 ενώ οι S&P 500 και Nasdaq παρέμειναν σε καθοδικό κανάλι για δεύτερη σερί συνεδρίαση μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Ειδικότερα, στελέχη της Fed δήλωσαν ότι η ενίσχυση της οικονομίας και ο υψηλότερος πληθωρισμός θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξήσεις των επιτοκίων νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, με ορισμένους αξιωματούχους να τάσσονται υπέρ της συρρίκνωσης του ισολογισμού αμέσως μετά.

«Οι συμμετέχοντες γενικά σημείωσαν ότι, δεδομένου του outlook για την οικονομία, την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό, μπορεί να δικαιολογηθεί η αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα ή με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι περίμεναν προηγουμένως», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο.

Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε 1,07% ή 392 μονάδες στις 36.407, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,94% στις 4,700 μονάδες και o Nasdaq "βούλιαξε" 3,34% στις 15.100 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Merck & Co (+2,4%) και Intel (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Salesforce.com (-8,2%) και Microsoft (-3,8%).

Στο μεταξύ, υπό στενή παρακολούθηση βρίσκονται πλέον οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μετά το χθεσινό υψηλό ημέρας του 10ετούς ομολόγου στο 1,71%. Σήμερα το yield του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 1,7% σημειώνοντας άνοδο πέντε μονάδων βάσης.

Στο μέτωπο της απασχόλησης θετικά ήταν τα μηνύματα από τον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ καθώς δημιουργήθηκαν 807.000 νέες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο έναντι 375.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 1,1% στα 77,85 δολάρια και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,6% στα 1.825 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1311 δολ.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v