Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η αγορά κρυπτονομισμάτων παραμένει ακόμα... παιδί

Πόσοι άνθρωποι κατέχουν σήμερα Βitcoin. Τι καταδεικνύουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα στον κόσμο. Πρόκληση η διαφάνεια και οι θεσμικοί έλεγχοι. Γράφει ο Νικόλαος Δ. Φίλιππας.

Γιατί η αγορά κρυπτονομισμάτων παραμένει ακόμα... παιδί
  • του Νικόλαου Δ. Φίλιππα*

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Δώδεκα περίπου χρόνια μετά την εμφάνιση του Bitcoin, τα κρυπτονομίσματα τραβούν ολοένα και πιο έντονα την προσοχή των επαγγελματιών διαχειριστών χρήματος, αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η έντονη μεταβλητότητα της αγοράς των κρυπτονομισμάτων και η μεγάλη πιθανότητα απώλειας των κεφαλαίων που έχουμε επενδύσει σε αυτά.

Είναι φανερή η ανωριμότητα της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, καθώς επηρεάζεται από tweets, έλλειψη υποδειγμάτων αποτίμησης και από την αγελαία συμπεριφορά (herding).

Πόσοι άνθρωποι όμως κατέχουν σήμερα Βitcoin;

  • Σύμφωνα με το coinmarketcap.com, στις αρχές του 2022 τα κρυπτονομίσματα έχουν ξεπεράσει τις 16.000 σε αριθμό, με τη συνολική κεφαλαιοποίησή τους να βρίσκεται στο 1,92 τρισ. δολάρια.
  • Κυρίαρχο κρυπτονόμισμα παραμένει το Bitcoin, η τρέχουσα αξία του οποίου βρίσκεται στα 777 δισ. δολ., κατέχοντας το 40,5% της συνολικής αγοράς.
  • Στη δεύτερη θέση παραμένει το Ethereum, το οποίο αποτελεί το 18,9% της συνολικής αγοράς.

Ας δούμε όμως μερικά πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα στον κόσμο, το Bitcoin:

  • Σύμφωνα, λοιπόν, με εκτιμήσεις που παρουσιάζει το Buy Bitcoin Worldwide, σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν 200 εκατομμύρια Bitcoin Wallets και 106 εκατομμύρια χρήστες Bitcoin.
  • Με βάση στοιχεία του Blockchain.com, καθημερινά γίνονται 270.000 επιβεβαιωμένες Bitcoin συναλλαγές, ένα ιδιαίτερα αξιοσημείωτο γεγονός.
  • Σύμφωνα με στοιχεία του Harris Poll Data, τα οποία δημοσιεύθηκαν αποκλειστικά στην USA Today, το 13% των Αμερικανών πολιτών κατέχουν κρυπτονομίσματα, αλλά το ποσοστό αυτό αυξάνεται στους millennials πολύ πιο πάνω από το 25%.
  • Παράλληλα, μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί 18,9 εκατομμύρια Bitcoins ή αλλιώς το 90,1% του συνολικού αριθμού, που με βάση τον αλγόριθμο του Satοshi Nakamoto θα είναι 21 εκατομμύρια το έτος 2140.
  • Ο Satοshi Nakamoto -o άγνωστος δημιουργός του Bitcoin- υπολογίζεται ότι κατέχει 1 εκατομμύριο Bitcoins, με μία εκτιμώμενη περιουσία που κυμαίνεται στα 40 με 60 δισ. δολάρια.
Το έντονο ενδιαφέρον για το δημοφιλές κρυπτονόμισμα καθώς και για τα εναλλακτικά κρυπτονομίσματα δεν σταματάει στους πολίτες των ΗΠΑ αλλά επεκτείνεται σε πολλές χώρες σε όλες τις ηπείρους. Μάλιστα το ενδιαφέρον των πολιτών σε ορισμένες χώρες είναι πολύ πιο έντονο από αυτό των ΗΠΑ.
  • Τα ευρήματα μιας σχετικά πρόσφατης έρευνας του Statista, που διενεργήθηκε σε 74 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο κατά το 2020, είναι εντυπωσιακά.
  • Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, η Νιγηρία αναδεικνύεται σε κορυφαία χώρα στη διείσδυση των κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Το 32% των ερωτηθέντων απάντησε ότι κατέχει ή χρησιμοποιεί κρυπτονομίσματα.
  • Στις επόμενες θέσεις ακολουθούν το Βιετνάμ με 21%, οι Φιλιππίνες με 20% και η Τουρκία με 16%.
  • Η ελεύθερη πτώση των εθνικών νομισμάτων της Νιγηρίας (Naira) και της Τουρκίας (Turkish Lira) είναι ένας από τους λόγους της δημοφιλίας των κρυπτονομισμάτων στις συγκεκριμένες χώρες.

Από την άλλη μεριά, η μεταφορά εμβασμάτων για τις οποίες οι μετανάστες πλήρωναν υψηλές προμήθειες αποτελεί αναντίρρητα τον βασικότερο λόγο για τη διείσδυση των κρυπτονομισμάτων στην πλειοψηφία των αναφερόμενων χωρών.

Η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ο πλημμελής έλεγχος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, η υπερβολική εκτύπωση χρήματος για τη θεραπεία προηγούμενων εσφαλμένων στρατηγικών, αλλά και η προηγμένη τεχνολογία των crypto-assets, έχουν δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τον θεσμό, μεγαλύτερο ανταγωνισμό στις προσφερόμενες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, αλλά και ταχύτερες, ευκολότερες και με χαμηλότερο κόστος συναλλαγές για τους πολίτες.

Φυσικά απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια και θεσμικοί έλεγχοι, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο θέμα της επένδυσης σε κρυπτονομίσματα, σημείο στο οποίο οι ειδικοί προτείνουν την τοποθέτηση ενός μικρού ποσοστού των χρημάτων μας και όχι μεγαλύτερο του 2%.

Η συμβολή του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην ψηφιακή εποχή είναι σημαντική και αποτελεί έναν από τους μελλοντικούς στόχους του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.

 

* Ο Νικόλαος Δ. Φίλιππας είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v