Η βουτιά και η επόμενη ημέρα για τα crypto

Από την ευφορία στον φόβο οι νέοι επενδυτές. Μέσα σε τρεις μήνες, το Bitcoin έχει χάσει 45%. Προβληματίζουν οι εισροές που σημειώθηκαν από τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια προς τα ανταλλακτήρια.

Η βουτιά και η επόμενη ημέρα για τα crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Στο χαμηλότερο σημείο το τελευταίο εξάμηνο βρέθηκε η τιμή του Bitcoin, υποχωρώντας ακόμα και κάτω από τις 40.000 δολάρια, παρασύροντας όλη την αγορά των κρυπτονομισμάτων προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, η πάνω μαύρη γραμμή του τριγωνικού σχηματισμού αποδείχτηκε σκληρή αντίσταση που δεν μπόρεσε να διαπεράσει. Η αδυναμία οδήγησε την τιμή χαμηλότερα, καθώς ούτε η κάτω γραμμή στάθηκε ικανή να συγκρατήσει την πορεία της.

Παρόμοια συμπεριφορά έχουμε στο Ethereum, που πλέον βρίσκεται κάτω από τις 3.000 δολάρια, το Solana (SOL), το XRP, το Polkadot (DOT) και στα περισσότερα από τα σημαντικότερα κρυπτονομίσματα. Το Cardano βοηθούμενο από το πρόσφατο ράλι βρίσκεται πιο πάνω από τα χαμηλά του μήνα, όπως και το Binance Coin (ΒΝΒ).

Την καλύτερη εικόνα ίσως εμφανίζει το Terra (LUNA), του οποίου η μακροχρόνια ανοδική τάση δεν φαίνεται να κινδυνεύει με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Το παρακάτω 4ωρο διάγραμμα της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων μάς δίνει τη σφαιρική εικόνα.

Όπως βλέπουμε, η διάσπαση του τελευταίου τριγωνικού σχηματισμού και κυρίως η αποτυχία επανόδου πάνω από την κάτω μαύρη γραμμή, πιστοποίησε την αδυναμία της αγοράς.

Κατόπιν η διόρθωση σταμάτησε στο επίπεδο των 1,77-1,82 τρισεκατομμυρίων. Μια στήριξη που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται από τον Μάιο του προηγούμενου έτους.

Τα αίτια της διόρθωσης

Τι έγινε και ξεκίνησε η νέα διόρθωση; Γιατί η πτωτική πορεία δείχνει ασταμάτητη; Με βάση τις μετρήσεις της Arcane Research, όπως επισημάναμε στο χθεσινό άρθρο, η συσχέτιση του Bitcoin με τον δείκτη S&P 500 βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2020. Κάτι που επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά χθες. Η υποχώρηση άρχισε να αποκτά έντονα χαρακτηριστικά όταν άρχισαν να πέφτουν οι αμερικανικές μετοχές, ενώ συνεχίστηκε και μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ακολουθώντας την πτώση των futures.

Στον αντίκτυπο των αποφάσεων της Fed για επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός που έχει αρχίσει να λαμβάνει μόνιμα χαρακτηριστικά, παρατηρείται μια τάση ρευστοποίησης στην αγορά των μετοχών. Κάτι που συμπαρασύρει τα κρυπτονομίσματα, με τη διαφορά πως οι διακυμάνσεις στα crypto είναι πιο έντονες. Η συνάντηση του συμβουλίου της Fed (FOMC) την επόμενη εβδομάδα και οι αποφάσεις που θα παρθούν, ίσως αποβούν ζωτικής σημασίας για τη δυναμική της αγοράς.

Ωστόσο δεν ακολουθούν όλες οι κεντρικές τράπεζες την ίδια τακτική. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα ακολουθήσει τη Fed, καθώς από ό,τι ισχυρίστηκε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οικονομία της ΕΕ βρίσκεται σε διαφορετική φάση ανάκαμψης. Η κινεζική κεντρική τράπεζα μάλιστα, μείωσε τα επιτόκια δανεισμού για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Από 3,85% σε 3,7%.

Αυτό που εντείνει την πτώση είναι όπως συνήθως η ρευστοποίηση των μοχλευμένων θέσεων και ο φόβος πολλών νέων επενδυτών, που βιώνουν την πρώτη τους δοκιμασία όσον αφορά τη σφοδρότητα της υποχώρησης. Εισήλθαν στην αγορά ελπίζοντας να βγει αληθινή η πρόβλεψη του Plan B και άλλων αναλυτών ότι η τιμή του Bitcoin θα πιάσει τις 100.000 δολάρια.

Αντί για αυτό είδαν το 2021 να τελειώνει στο απογοητευτικό νούμερο των 47.500 δολαρίων. Σαν να μην έφτανε αυτό, από την κορυφή στις 10 Νοεμβρίου και μετά, δεν έχουν γνωρίσει ούτε μία αξιοπρεπή ανοδική κίνηση. Μέσα σε σχεδόν 3 μήνες, το Bitcoin έχει χάσει το 45% της αξίας του, ενώ τα περισσότερα altcoins έχουν σημειώσει ακόμα μεγαλύτερες απώλειες.

Μία άλλη αρνητική ένδειξη ήταν οι εισροές που σημειώθηκαν από τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια προς τα ανταλλακτήρια. Αυτή η τάση άρχισε να εκδηλώνεται από τις 16 Ιανουαρίου και σήμαινε πως ήταν πολύ πιθανό να ακολουθήσουν πωλήσεις.

Σύμφωνα με την Glassnode, τα καθαρά μη πραγματοποιηθέντα κέρδη / ζημίες (Net Unrealized Profit/Loss - NUPL) βρίσκονται στο 0,43. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο κερδοφορίας του δικτύου από τον Ιούλιο του 2021. Οι επενδυτές έχουν υποστεί βαριές απώλειες κατά τη διάρκεια της παρούσας υποχώρησης με καθαρές ημερήσιες απώλειες μεταξύ 600-875 εκατομμυρίων.

Τα νέα της αγοράς

* Μετά τις Visa και Mastercard, οι ψηφιακές χρεωστικές κάρτες της Google σύντομα θα επιτρέψουν στους χρήστες να συνδέσουν τον λογαριασμό τους με κρυπτονομίσματα και να πληρώνουν με fiat νομίσματα, όπως το δολάριο. Για αυτό τον σκοπό η εταιρεία έχει συνάψει συμφωνία με τα ανταλλακτήρια Coinbase και BitPay, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Google στρέφεται στον χώρο των crypto, καθώς η εταιρεία δεν θέλει να μείνει πίσω στον ανταγωνισμό μεταφοράς και διαφύλαξης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. «Τα κρυπτονομίσματα είναι κάτι στο οποίο έχουμε στρέψει την προσοχή μας. Καθώς η ζήτηση των χρηστών και των εμπόρων εξελίσσεται, θα εξελιχθούμε μαζί της», δήλωσε ο Bill Ready, πρόεδρος του εμπορίου της Google.

* O αριθμός διευθύνσεων που κατέχουν τουλάχιστον 0.1 Ethereum έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό, στις 6.724.436. Παρόμοια εικόνα έχουμε και στο Bitcoin, με τον αριθμό των διευθύνσεων που κατέχουν τουλάχιστον 0,01 νομίσματα να έχει σκαρφαλώσει στο ρεκόρ των 9.444.449. Τι συμπέρασμα βγάζουμε; Πως μπορεί η τιμή στα crypto να παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα, όμως η δυναμική της υιοθέτησης είναι σταθερά ανοδική.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v