Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντόμινο αναγνωρίσεων του Bitcoin από αμερικάνικες πολιτείες

Γερουσιαστές και κυβερνήτες σπεύδουν να υιοθετήσουν ευνοϊκές για την ανάπτυξη του κρυπτονομίσματος θέσεις. Που οφείλεται η πίεση στις τιμές το τελευταίο διάστημα. Η αποσύνδεση του hash rate από την τιμή.

Ντόμινο αναγνωρίσεων του Bitcoin από αμερικάνικες πολιτείες

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η θεωρία παιγνίων (game theory) εξετάζει τις στρατηγικές επιλογές λογικά σκεπτόμενων παικτών που εμπλέκονται σε ανταγωνιστικές καταστάσεις. Ας εξετάσουμε το «δίλημμα του φυλακισμένου», το πιο γνωστό θεώρημα, που περιγράφει την υπόθεση δύο ατόμων που συλλαμβάνονται από την αστυνομία ως ύποπτοι χωρίς να υπάρχουν τα απαιτούμενα στοιχεία.

Με σκοπό την ομολογία τους, τοποθετούνται σε διαφορετικά δωμάτια, εμποδίζοντάς την μεταξύ τους επικοινωνία. Τότε ο αστυνόμος επισκέπτεται τον καθένα χωριστά, με την εξής πρόταση: Αν καταθέσει εναντίον του άλλου (και ο άλλος δεν μιλήσει) ως ανταμοιβή για τη συνεργασία του θα αφεθεί ελεύθερος, ενώ ο άλλος θα τιμωρηθεί με 10 χρόνια φυλάκιση. Αν καρφώσουν ο ένας τον άλλον, τότε θα τιμωρηθούν με 3 χρόνια ο καθένας. Αν όμως δεν μιλήσει κανείς, θα αφεθούν ελεύθεροι και οι δύο λόγω έλλειψης στοιχείων.

Για έναν ψυχρά ορθολογικό παίκτη, η λογική επιβάλλει να κοιτάξει το συμφέρον του. Να επιδιώξει το μέγιστο όφελος ή την ελάχιστη δυνατή ζημιά, λαμβάνοντας υπόψη ότι και ο άλλος θα ενεργήσει ορθολογικά. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη θεωρία, ο κάθε ύποπτος συμφέρει να καταδώσει πρώτος τον άλλο, επειδή αυτή η ενέργεια διασφαλίζει το ατομικό του συμφέρον.

Στον κυνικό κόσμο όπου ζούμε, οι όροι «καλό» και «κακό» δεν κατέχουν περίοπτη θέση στη λήψη συμφεροντολογικών αποφάσεων. Η εκδοχή του αμοιβαίου αλτρουισμού που αποβαίνει σε αμοιβαίο όφελος, συμβαίνει σπάνια. Η εφαρμογή σε αληθινούς κρατούμενους φανερώνει ότι το σκεπτικό είναι σωστό: Η προδοσία είναι το κυρίαρχο αποτέλεσμα.

Η θεωρία εφαρμόζεται και στον πραγματικό κόσμο, όχι μόνο σε εγκληματίες. Αν δεν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε η επιδίωξη των κυβερνήσεων θα ήταν όλες οι δαπάνες να κατευθύνονται στο σύστημα υγείας, στην παιδεία, στις υποδομές. Αν όμως μια χώρα παραμελήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες, ενώ η γειτονική εξοπλίζεται συνεχώς, κινδυνεύει να υποστεί επίθεση και να χάσει εδάφη. Πρόκειται για το ίδιο δίλημμα. Αν επενδύσουν στην ειρήνη κερδίζουν και οι δύο. Πόσοι, όμως, το ακολουθούν;

Γιατί κάναμε αυτή την εισαγωγή; Επειδή η παραπάνω θεωρία βρίσκει θεαματική εφαρμογή το τελευταίο διάστημα στην αναγνώριση και υιοθέτηση του Bitcoin από θεσμικούς φορείς. Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου από την Wendy Rogers, γερουσιαστή της Αριζόνα που αναφέραμε χθες, έχουμε ένα καταιγισμό από γερουσιαστές διαφορετικών Πολιτειών, ακόμα και κυβερνήτες, που έσπευσαν να φανερώσουν πως έχουν τις ίδιες προθέσεις.

Ο γερουσιαστής Josh Harkins, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας του Μισισιπή, κατέθεσε και αυτός μια σειρά από νομοσχέδια ευνοϊκά προς την υιοθέτηση και αναγνώριση του Bitcoin και των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Ο κυβερνήτης του Κολοράντο Jared Polis, έσπευσε να δηλώσει πως το σχέδιο του να δέχεται να πληρώνουν οι κάτοικοι της Πολιτείας σε Bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα θα προχωρήσει, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Πρόσθεσε ότι φιλοδοξεί να κάνει το Κολοράντο κόμβο για την καινοτομία του blockchain, προσελκύοντας επενδύσεις και καλές θέσεις εργασίας, εξασφαλίζοντας υποδομές, ψηφιακή ταυτότητα και ατομική ασφάλεια δεδομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με το Bloomberg, o Polis είναι από καιρό ένθερμος υποστηρικτής των κρυπτονομισμάτων. Ήταν ο πρώτος πολιτικός που δέχτηκε bitcoin ως δωρεές για την προεκλογική του εκστρατεία.

Απαντώντας ο κυβερνήτης του Τέξας, δήλωσε πως η δικιά του Πολιτεία θα ηγηθεί στο Bitcoin. Πράγματι, ήδη έχει δείξει έμπρακτα την υποστήριξη του. Θεσπίζοντας ειδική νομοθεσία και παρέχοντας οικονομικά κίνητρα, προσέλκυσε πολλούς από τους miners που είχαν εκδιωχθεί από την Κίνα. Από ότι ισχυρίζεται η εξόρυξη Bitcoin εκτός από προσοδοφόρα, θα συμβάλει και στην ενθάρρυνση της παραγωγής ενέργειας, σταθεροποιώντας και ενισχύοντας το δίκτυο του Τέξας.

Θυμίζουμε πριν ελάχιστους μήνες την κόντρα μεταξύ δημάρχων σε Μαιάμι, Νέα Υόρκη και άλλων πόλεων, για το ποιος θα πάρει πιο πολλούς μισθούς σε Bitcoin.

Γιατί το κάνουν αυτό; Επειδή επιθυμούν να καταστεί ελκυστική η πόλη τους για τις επιχειρήσεις του κλάδου των κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο δεν αρκεί να υπάρχει δήμαρχος που να αμείβεται σε Bitcoin. Απαιτείται να δημιουργηθούν όσο πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις και φιλική νομοθεσία γίνεται. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα.

Έχουμε περάσει από το στάδιο της άρνησης και του φόβου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας των κρυπτονομισμάτων από τις αρχές, στη διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, όπου κάθε περιοχή αντιλαμβάνεται ως ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη, την προσέλκυση στο έδαφός της εταιρειών blockchain και ψηφιακής καινοτομίας.

Για ποιο λόγο επιθυμούν κάτι τέτοιο; Επειδή θα προσελκύσουν στο έδαφός τους μια τεχνολογία αιχμής, επενδύσεις, ανθρώπους με υψηλό μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο. Κι όλα αυτά χωρίς να απαιτούνται κοστοβόρες υποδομές και βέβαια χωρίς οι νεοεισερχόμενες επιχειρήσεις να επιβαρύνουν το περιβάλλον. Σε αντίθεση με την εξόρυξη φυσικού χρυσού.

Σχόλιο για την αγορά

Η Fed έχει ανοίξει μια μεγάλη μαύρη τρύπα που ρουφάει ότι κινείται γύρω της. Όσο και να θες θα διαφύγεις σε τραβάει προς τα κάτω η βαρύτητα. Όλα επηρεάζονται, όχι μόνο τα κρυπτονομίσματα ή οι μετοχές. Το μεγαλύτερο μέρος του διεθνούς εμπορίου που γίνεται με δολάρια. Τα χρέη κρατών και επιχειρήσεων που έχουν δανειστεί δολάρια είναι τεράστια. Αναφερόμενοι στην πορεία του δολαρίου, ουσιαστικά μιλάμε για την παγκόσμια οικονομία.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ο δείκτης Baltic Dry (τιμές μεταφοράς ξηρού φορτίου μέσω θαλάσσης) συνεχίζει να υποχωρεί. Πλέον βρίσκεται 80% κάτω από τα υψηλά του και έχει φτάσει στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Με αυξημένα επιτόκια ευνοούνται διαφορετικού τύπου τίτλοι, όπως τα ομόλογα. Ωστόσο μετά την ανακοίνωση της Fed για τα σχέδια της να αυξήσει τα επιτόκια και να περιορίσει τη διοχέτευση ρευστότητας, οι αγορές μετοχών και κρυπτονομισμάτων δεν κουνήθηκαν ιδιαίτερα. Κάτι που μας δίνει μια σαφή ένδειξη πως μάλλον έχει προεξοφληθεί.

Η αποσύνδεση μεταξύ Bitcoin και Nasdaq θα υπάρξει όταν οι hodlers (μακροχρόνιοι επενδυτές) αποκτήσουν ένα κρίσιμο μέγεθος έναντι των βραχυπρόθεσμων traders. Το πότε θα γίνει αυτό όμως, δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα ένδειξη είναι η αποσύνδεση του Hash Rate και της τιμής του Bitcoin τους τελευταίους δύο μήνες. Με τον δείκτη Hash Rate υπολογίζουμε το ποσό της υπολογιστικής ισχύος που αφιερώνεται στην επεξεργασία των συναλλαγών και στην εξασφάλιση του δικτύου. Όσο περισσότεροι είναι οι πόροι που απαιτούνται για τη λειτουργία του, τόσο πιο ασφαλές είναι το δίκτυο. Το άνοδος ή η υποχώρηση του Hash Rate δεν εξαρτάται από την τιμή, αλλά από την υπολογιστική ισχύ. Την αύξηση ή τη μείωση των διαθέσιμων μηχανημάτων που βρίσκονται στη διάθεση του δικτύου. Αυτό ερμηνεύεται με δύο τρόπους. Είτε δεν έχει και τόσο σημασία πια, επειδή επιδρούν ισχυρότερες δυνάμεις, όπως οι αποφάσεις της Fed είτε η τιμή του Bitcoin βρίσκεται σε υποτιμημένα επίπεδα.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v