Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crypto: Θύμα χάκερ το Optimism, έστειλε $35 εκατ. σε... λάθος διεύθυνση

Πώς το πρωτόκολλο που βασίζεται στο δίκτυο του Ethereum έστειλε τα νομίσματα ΟΡ αξίας 35 εκατ. δολαρίων σε λάθος διεύθυνση blockchain. Οι κινήσεις του χάκερ που τα... περιμάζεψε.

Crypto: Θύμα χάκερ το Optimism, έστειλε $35 εκατ. σε... λάθος διεύθυνση

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Θύμα χάκερ έπεσε το Optimism, ένα πρωτόκολλο δευτέρου επιπέδου (second layer) που βασίζεται στο δίκτυο του Ethereum. Το Optimism (αισιοδοξία) δεν δικαίωσε το όνομά του, χάνοντας νομίσματα OP αξίας 35 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία στάλθηκαν σε λάθος διεύθυνση blockchain. Το σφάλμα εκμεταλλεύτηκε ένας χάκερ, ο οποίος απέσπασε αυτά τα χρήματα. Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 26 Μαΐου, όμως δημοσιοποιήθηκε μόλις σήμερα.

Πριν από τη λάθος συναλλαγή είχαν προηγηθεί δύο δοκιμαστικές, οι οποίες είχαν φτάσει κανονικά στη Wintermute. Η Wintermute είχε προσληφθεί από το DAO (Decentralized Autonomous Organization ή Αποκεντρωμένος Αυτόνομος Οργανισμός) του Optimism, για τον ρόλο του market maker. Σκοπός της ήταν να διανείμει αποτελεσματικότερα τα 20 εκατομμύρια νομίσματα OP, τα οποία θα μοιράζονταν με ένα airdrop (δωρεάν).

Το πρόβλημα αποκαλύφθηκε αργότερα, όταν η Wintermute αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στα νομίσματα, επειδή το έξυπνο συμβόλαιο που χρησιμοποιούσε για να τα δεχτεί ήταν ακόμα στο Layer 1.

Η Wintermute καθησύχασε το ίδρυμα Optimism, διαβεβαιώνοντας πως υπήρχε τρόπος να ανακτηθούν τα χρήματα. Επίσης επέμειναν πως μέχρι τότε δεν θα μπορούσε κανείς πέρα από τους ίδιους να αποκτήσει πρόσβαση στα OP που έχουν σταλεί. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Τελικά αποδείχτηκε πως αυτές οι εκτιμήσεις ήταν υπερβολικά αισιόδοξες. Κάποιος χάκερ, του οποίου η ταυτότητα μέχρι στιγμής είναι άγνωστη, μπόρεσε να μαζέψει το σύνολο των OP από τη διεύθυνση Ethereum όπου είχαν σταλεί. Στη συνέχεια πούλησε το ένα εκατομμύριο από τα 20, μετατρέποντάς το σε Ethereum. Ένα ακόμα εκατομμύριο μεταφέρθηκαν στη διεύθυνση του Vitalik Buterin, ιδρυτή του Ethereum, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται αδρανή.

Η Wintermute, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη, αγόρασε το ένα εκατομμύριο OP που διατέθηκαν προς πώληση. Τόσο η Wintermute όσο και η Optimism επιχείρησαν να έρθουν σε επαφή με τον μυστηριώδη χάκερ, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει επιτευχθεί.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα εξειδικευμένα σεμινάρια που διοργανώνει το euro2day.gr αφορούν την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων σας από τους κακόβουλους. Θα μάθετε τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να περιηγείστε άφοβα και με ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Επίσης πώς να φυλάξετε με μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά σας και πώς μπορείτε να τα μεταβιβάσετε στους οικείους σας, σε περίπτωση ατυχήματος.

Εισηγητής είναι ο κ. Αχιλλέας Βιέννας, διακεκριμένος ειδικός ερευνητής και πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v