Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επόμενη ημέρα στα κρυπτονομίσματα μετά τη Fed

Πώς αναμένεται να κινηθούν τώρα τα crypto, καθώς το μπρα ντε φερ «Υφεση vs Πληθωρισμός» διαμορφώνει και τις τάσεις για τα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες. Οι μακροοικονομικές δυσμενείς συνθήκες παγκοσμίως εξακολουθούν να υφίστανται. Τα σενάρια.

Η επόμενη ημέρα στα κρυπτονομίσματα μετά τη Fed

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Στο κλίμα ευφορίας που ακολούθησε χθες το βράδυ ώρα Ελλάδας τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ συμμετείχε και η αγορά των κρυπτονομισμάτων. Οι επενδυτές των μετοχών αντιμετώπισαν θετικά τις εκτιμήσεις ότι η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση, ότι αυξήθηκαν τα επιτόκια όσο προέβλεπε το «καλό» σενάριο, καθώς και ότι δεν είναι δεδομένη η συνέχιση της αύξησής τους.

Μέχρι το τέλος του έτους απομένουν τρεις συναντήσεις του συμβουλίου της Fed. Σύμφωνα με τον Πάουελ, η πρόθεσή τους είναι να φτάσουν τα επιτόκια σε μέτρια επίπεδα της τάξης του 3% με 3,5%. Η μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις είναι πως εγκαταλείφθηκε το σχέδιο της καθοδήγησης της οικονομίας με τη μορφή μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων.

Ο ρυθμός αύξησης θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα. Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτούν σημαντικά στοιχεία σχετικά με το ΑΕΠ των ΗΠΑ. Ίσως αυτά καθορίσουν εάν η χώρα θα έχει εισέλθει επίσημα σε φάση ύφεσης ή όχι.

Η εικόνα της αγοράς

Ενδιαφέρον έχει πως η προσδοκία για τη θετική ανταπόκριση των αγορών στις ανακοινώσεις φάνηκε πρώτα στο Bitcoin.

Όπως φανερώνει το παρακάτω διάγραμμα, υπήρξε μεγάλη μετατόπιση στο open interest στην αγορά παραγώγων.

Το έχουμε αναφέρει συχνά τους τελευταίους μήνες. Το Bitcoin κατέχει τον ρόλο του καναρινιού στο ορυχείο των αγορών. Πρώτο αυτό δείχνει τον δρόμο της ανάκαμψης ή του βυθίσματος.

Πιο συγκεκριμένα, όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα, σημείωσε άνοδο 8,5% το τελευταίο 24ωρο και αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στις 23.400 δολάρια. Όπως αναμενόταν, η τιμή του βρήκε αντίσταση στην πάνω πορτοκαλί γραμμή τάσης.

Το θετικό είναι πως απομακρύνεται από τις 19.500 δολάρια (μοβ οριζόντια γραμμή), το οποίο αποτέλεσε κρίσιμο σημείο, καθώς κάπου εκεί ήταν η κορυφή του 2017.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τα κυριότερα κρυπτονομίσματα σημείωσε το Ethereum, με 12,8%. Όπως παρατηρούμε στο 4ωρο διάγραμμα, η τιμή του βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την ισχυρή αντίσταση των 1.700 δολαρίων.

Τους λόγους που επικρατεί μεγαλύτερη αισιοδοξία για το Ethereum έχουμε εξηγήσει εδώ.

Οι θετικές ενδείξεις

Υπάρχουν κάποια θετικά και κάποια αρνητικά σημάδια που θα πρέπει να ζυγίσουμε, πριν κάνουμε τις εκτιμήσεις μας σχετικά με τις προοπτικές στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Στα θετικά βρίσκουμε πως ο αριθμός των διευθύνσεων που κατέχουν τουλάχιστον 0,01 Bitcoin όχι μόνο βρίσκεται στο υψηλό όλων των εποχών αλλά και αυξάνεται με υψηλό ρυθμό το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Glassnode.

Αναμφίβολα είναι ενθαρρυντικό πως παρά την αμφισβήτηση που επέφερε η υποχώρηση των τιμών των κρυπτονομισμάτων, η αποδοχή τους από τον κόσμο παραμένει σε ανοδική τάση. Προς πείσμα των σκεπτικιστών, το Bitcoin υιοθετείται από όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Ανάλογη εικόνα έχουμε και στο δεύτερο σε σημασία κρυπτονόμισμα, το Ethereum. Οι διευθύνσεις με μη-μηδενικό υπόλοιπο έχουν φτάσει σχεδόν τα 85 εκατομμύρια. Εννοείται και εδώ έχουμε νέο ιστορικό υψηλό.

Τα αρνητικά σημάδια

Οι μακροοικονομικές συνθήκες παγκοσμίως που προκάλεσαν τις πρόσφατες αναταράξεις εξακολουθούν να υφίστανται. Για την ακρίβεια, το ενδεχόμενο να χειροτερέψουν τους επόμενους μήνες, όταν αρχίσουν τα κρύα και οι ενεργειακές δαπάνες θα αυξηθούν, είναι όχι μόνο υπαρκτό αλλά και πολύ πιθανό.

Όπως έχει δείξει το παρελθόν, μια από τα πιο αξιόπιστες ενδείξεις για το ότι θα ακολουθήσει ύφεση στην αμερικανική οικονομία είναι η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων του 10ετές ομολόγου με το 2ετές. Όποτε έχει συμβεί τον τελευταίο μισό αιώνα, λίγο αργότερα ακολουθεί ύφεση, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο γράφημα.

Βέβαια αυτό δεν είναι αναγκαστικά αρνητικό χρηματιστηριακά. Στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές της, οι κεντρικές τράπεζες ίσως αναγκαστούν να ανοίξουν τις κάνουλες της ρευστότητας και να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη αύξησης των επιτοκίων, όσο υψηλά και να βρίσκεται ο πληθωρισμός.

Τελικές σκέψεις

Ο Powell που ισχυριζόταν ότι ο πληθωρισμός είναι προσωρινός και κατόπιν αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως τα μοντέλα τους είναι ξεπερασμένα, τώρα μας λέει πως δεν έχουν ύφεση και θα την αποφύγουν.

Κι όμως αυτοί οι άνθρωποι, οι κεντρικοί τραπεζίτες, μας παρουσιάζονται ως σεβάσμιοι σοφοί και για αυτό τους έχει δοθεί τόση δύναμη που ορίζουν τις τύχες της παγκόσμιας οικονομίας. Τις ζωές όλων μας.

Είναι σίγουρα έτσι; Τόσο πολύ ικανοποιημένοι είμαστε με τις αποδόσεις τους; Μήπως δεν έχει νόημα η ύπαρξη ενός ολιγομελούς συμβουλίου που θα αποφασίζει την τιμή του χρήματος, κατά τον ίδιο τρόπο που θα μας φαινόταν αδιανόητο να ορίζουν επιτροπές τις τιμές στις τηλεοράσεις, στα αυτοκίνητα, στις ντομάτες; Μήπως ήρθε η ώρα να αμφισβητήσουμε ως ξεπερασμένο τον θεσμό και να του αφαιρέσουμε λίγη από την αδιανόητα τεράστια ισχύ που διαθέτει;

Τέλος, ένα ενδιαφέρον στοιχείο που δείχνει ότι έχει υποχωρήσει το ειδικό βάρος της Ευρώπης σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Το μερίδιο του όγκου συναλλαγών Bitcoin σε ευρώ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα σεμινάρια θα συνεχίσουν ξανά από Σεπτέμβρη. Μπορείτε όμως να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars και στα βιβλιοπωλεία. Οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να το παραγγείλουν από το Amazon.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v