Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλμα 4% για Nasdaq μετά τον Πάουελ

Ράλι με ώθηση από τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σε ύφεση. Άνοδος 2,6% για S&P 500, κέρδη πάνω από 400 μονάδες για Dow Jones. Βουτιά του δολαρίου έναντι του ευρώ. Θετικό γύρισμα για τον χρυσό. Eκτίναξη 6,6% για Microsoft και 7,6% για Google.

Αλμα 4% για Nasdaq μετά τον Πάουελ

Ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, διευρύνοντας τα αρχικά ήπια κέρδη μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης και τη δήλωση του Πάουελ ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα διστάσει για μεγαλύτερη αύξηση αν χρειαστεί.

Οι επενδυτές «πάτησαν» στη δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη ότι αυτή τη στιγμή η αμερικανική οικονομία δεν είναι σε ύφεση, με το κλίμα να βελτιώνεται άρδην μετά την ομιλία του. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,37% ή 436 μονάδες στις 32.197 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε άλμα 4,06% στις 12.032 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 2,62% στις 4.023 μονάδες.

H αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης ήταν σωστή με βάση τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Fed δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση αν χρειαστεί, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι μια απόφαση που έχει ήδη λάβει και θα λαμβάνει κάθε φορά τις αποφάσεις με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Πάουελ υπογράμμισε ότι η επιστροφή στη σταθερότητα τιμών είναι κάτι που πρέπει να επιτύχει η Fed και δεν υπάρχει εναλλακτική στο ζήτημα αυτό. Υποστήριξε επίσης ότι η επιστροφή στη σταθερότητα τιμών δεν σημαίνει αναγκαστικά και ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Υπάρχει μονοπάτι για την αποφυγή της ύφεσης, σημείωσε, αλλά παραδέχτηκε ότι το μονοπάτι αυτό έχει γίνει πιο στενό.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πάουελ τόνισε ότι δεν πιστεύει πώς η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση αυτή τη στιγμή. Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και τους μισθούς είναι ισχυρά και δεν συμβαδίζουν με μια ύφεση.

«Η βούληση του Πάουελ να αφήσει τα οικονομικά στοιχεία να καθοδηγήσουν τη Fed ήταν κάτι που ικανοποίησε την αγορά. Δεν είπε αυτομάτως ότι θα χρειαστούμε μια ακόμα αύξηση επιτοκίων» δήλωσε ο πρόεδρος της Chase Investment Counsel στο Reuters. 

«Ήταν αναμενόμενο και ενθαρρρυντικό ότι ήταν ομόφωνη απόφαση» υποστήριξε ο CIO της Cresset Capital.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, η Google ανακοίνωσε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη και έσοδα για το δεύτερο τρίμηνο, αλλά κατέγραψε άλμα στα έσοδα από την υπηρεσία αναζήτησης.

Η Microsoft ανακοίνωσε επίσης κέρδη και έσοδα τα οποία ήταν χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, αλλά εμφάνισε άνοδο 40% στα έσοδα από το Azure και από τις υπηρεσίες cloud.

Η μετοχή της Google ενισχύθηκε 7,6% και της Μιcrosoft 6,6%.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, αναπάντεχη άνοδο κατέγραψαν τον Ιούνιο οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά, με ώθηση από το άλμα στις παραγγελίες μαχητικών αεροσκαφών.

Οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών κατέγραψαν πτώση 8,6% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών. Η μέτρηση είναι πολύ χειρότερη από την πτώση 1% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 οι πωλήσεις υποχώρησαν 20%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο έκλεισε με άνοδο 2,4% πάνω από τα 97 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός διέγραψε τις αρχικές απώλειες και ενισχύθηκε 0,8% στα 1.732 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο βούτηξε 0,8% έναντι του ευρώ. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,095 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διαμορφώθηκε στο 2,78%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v