Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crypto: Οι πορτογαλικές τράπεζες κλείνουν λογαριασμούς ανταλλακτηρίων

Η χώρα που έγινε καταφύγιο για τους λάτρεις των κρυπτονομισμάτων φαίνεται να αλλάζει στρατηγική. Φόβοι για ξέπλυμα χρήματος οδηγούν σε κλείσιμο τραπεζικών λογαριασμών.

Crypto: Οι πορτογαλικές τράπεζες κλείνουν λογαριασμούς ανταλλακτηρίων

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Πορτογαλίας κλείνουν τους λογαριασμούς των ανταλλακτηρίων ψηφιακών νομισμάτων, μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει πλήγμα σε έναν από τους πιο φιλικούς προς τα κρυπτονομίσματα προορισμούς της Ευρώπης.

Η Banco Comercial Portugues, η μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Πορτογαλίας, και η Banco Santander, έκλεισαν όλους τους λογαριασμούς της CriptoLoja με έδρα τη Λισαβόνα την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στο Bloomberg ο Pedro Borges, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου. Η κίνηση πραγματοποιήθηκε αφού δύο μικρότερες τράπεζες στην Πορτογαλία έκλεισαν επίσης τους λογαριασμούς της εταιρείας. Οι τράπεζες δεν έδωσαν επίσημη εξήγηση, είπε.

Τουλάχιστον δύο άλλα ανταλλακτήρια στην Πορτογαλία έχουν πληγεί από το κλείσιμο τραπεζικών λογαριασμών φέτος. Η Mind the Coin δεν ήταν σε θέση να ανοίξει λογαριασμό για μήνες αφού όλοι οι λογαριασμοί της στην Πορτογαλία έκλεισαν νωρίτερα φέτος, δήλωσε ο Pedro Guimaraes, ιδρυτής της. Η Rival Luso Digital Assets είδε επίσης να κλείνουν λογαριασμοί της, δήλωσε ο Chief Product Officer, Ricardo Filipe.

Οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως αγωνίζονται εδώ και καιρό να ανοίξουν και να διατηρήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς οι μεγάλες τράπεζες επικαλούνται ανησυχίες σε ότι αφορά τον κίνδυνο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και την κάλυψη των στάνταρντ σε ότι αφορά «τη γνώση του πελάτη».

Η Banco Comercial ανέφερε σε ανακοίνωσή της μέσω email ότι καθήκον της είναι να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές κάθε φορά που βλέπει «ύποπτες συναλλαγές», οι οποίες ενδέχεται επίσης να οδηγήσουν στον τερματισμό των τραπεζικών σχέσεων με ορισμένες οντότητες. Ένας εκπρόσωπος της Banco Santander είπε ότι ο τράπεζα ενεργεί «σύμφωνα με την αντίληψή της για τον κίνδυνο» και ότι οποιαδήποτε απόφαση να διατηρήσει έναν λογαριασμό εξαρτάται από «διάφορους παράγοντες».

«Πρέπει να βασιστούμε στη χρήση λογαριασμών εκτός Πορτογαλίας για τη λειτουργία του χρηματιστηρίου», δήλωσε ο Borges, η εταιρεία του οποίου πέρυσι ήταν η πρώτη που έλαβε άδεια από την κεντρική τράπεζα για να λειτουργήσει στην Πορτογαλία. Η CriptoLoja ενημέρωνε πάντα τις αρχές για ύποπτες δραστηριότητες, είπε. «Όλες οι διαδικασίες συμμόρφωσης και αναφοράς έχουν ακολουθηθεί», συμπλήρωσε.

Αν και δεν είναι σαφές εάν άλλες εταιρείες κρυπτογράφησης έκλεισαν τους λογαριασμούς τους φέτος, οι κινήσεις επηρεάζουν τρία από τα πέντε ανταλλακτήρια που λειτουργούν με άδεια της κεντρικής τράπεζας και θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ένα σκληρότερο περιβάλλον για τον τομέα των κρύπτο. Η Πορτογαλία έγινε καταφύγιο για τους λάτρεις των κρυπτονομισμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, λόγω των μηδενικών φόρων στα κέρδη από το ψηφιακό νόμισμα, του προσιτού κόστους διαβίωσης και των ήπιων θερμοκρασιών όλο το χρόνο.

«Αν και δεν υπάρχει επίσημη εξήγηση, ορισμένες τράπεζες απλώς μας λένε ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν με εταιρείες κρυπτο», επεσήμανε ο Guimaraes. «Είναι σχεδόν αδύνατο να ξεκινήσετε μια επιχείρηση κρυπτονομισμάτων στην Πορτογαλία αυτή τη στιγμή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v