Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Bitcoin σε ρόλο… Αντετοκούνμπο

Η θεαματική επαναφορά του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος πάνω από τις 20.000 δολάρια με άλμα 17%. Ο ρόλος που έπαιξαν οι «φάλαινες» στην κίνηση. Τα σενάρια για την διακύμανση του Ether κατά την τελική φάση του Merge.

Το Bitcoin σε ρόλο… Αντετοκούνμπο

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μετά την ασυνήθιστη άπνοια της προηγούμενης εβδομάδας, η τιμή του Bitcoin ξαναβρήκε τον συναρπαστικό εαυτό της. Υποχώρησε την Τρίτη προσωρινά κάτω από το κρίσιμο ψυχολογικά όσο και τεχνικά, επίπεδο των 19.600 δολαρίων, την κορυφή του 2017 (μωβ οριζόντια γραμμή), σκορπίζοντας την απογοήτευση. Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα πραγματοποίησε μια θεαματική επαναφορά με +17%, με άλμα σε στυλ… Γιάννη Αντετοκούνμπο, όπως βλέπουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα. 

Η δραστηριοποίηση των φαλαινών

Ποιοι ήταν οι λόγοι που «ξύπνησε» το Bitcoin; Ο ένας φέρεται να είναι η δραστηριότητα των «φαλαινών». Φάλαινες ονομάζονται στην αργκό της κοινότητας των crypto οι κάτοχοι μεγάλων ποσοτήτων Bitcoin. Σύμφωνα με τον Nigel Green, Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου χρηματοοικονομικών συμβουλών deVere, οι ενδείξεις που λαμβάνει είναι ενθαρρυντικές.

Θεωρεί πως οι πωλήσεις των τελευταίων εβδομάδων έγιναν από φάλαινες, έχοντας σαν αποτέλεσμα να τρομάξουν τους επενδυτές. Ωστόσο αυτή η τακτική στο παρελθόν έχει δείξει πως οδηγεί στο να αγοράζουν οι μεγάλοι παίκτες ακόμα περισσότερα νομίσματα, σε πιο φτηνή τιμή. Όπως ισχυρίζεται ο Green, τις επόμενες εβδομάδες θα έχουν ολοκληρωθεί οι κινήσεις τους.

Πρόσθεσε μάλιστα και ένα ακόμα στοιχείο που επιβεβαιώνει την άποψη του. Ο αριθμός των νέων πορτοφολιών που κατέχουν μεταξύ 10.000 και 100.000 Bitcoin έχει αυξηθεί τις τελευταίες 30 ημέρες. Έχοντας αυτά σαν δεδομένα, ο Green πιστεύει πως η τελευταία «βουτιά» αποτελούσε αγοραστική ευκαιρία: «Όπως και άλλοι σοβαροί επενδυτές κρυπτονομισμάτων εκμεταλλεύομαι τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα προκειμένου να επιτύχω μακροπρόθεσμα κέρδη», συμπλήρωσε. 

Τι κάνουν οι υπόλοιπες φάλαινες δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά, αλλά για μια είμαστε σίγουροι. Ποια; Την MicroStategy. Η εισηγμένη στον Nasdaq όπως είναι γνωστό είναι ο μεγαλύτερος εταιρικός κάτοχος Bitcoin, με 129.699 νομίσματα στα ταμεία της. Σε ενημερωτικό δελτίο που κατατέθηκε την Παρασκευή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η MicroStrategy δήλωσε ότι η εταιρεία έχει συνάψει συμφωνία με την επενδυτική τράπεζα Cowen & Co να πουλήσει έως και 500 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της για γενικούς εταιρικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης Bitcoin!

Επιβεβαιώνεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως η παραίτηση του Michael Saylor από το τιμόνι της εταιρίας δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση τη βασική στρατηγική για απόκτηση όσων περισσότερων Bitcoin μπορεί.  

Η επίδραση των νομοθετών

Ίσως ο σημαντικότερος λόγος για την άνοδο αφορά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γραφείου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου. Ενώ στην αρχή ερμηνεύτηκε ως επιβαρυντική για το ενεργοβόρο mining των κρυπτονομισμάτων, όπως φάνηκε από το δημοσίευμα του Bloomberg που παρουσιάσαμε και από εδώ, με μια προσεκτικότερη ματιά διαπιστώνεται πως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Στην σελίδα 24 αναφέρονται οι δυνατότητες του Bitcoin να επηρεάσει θετικά το περιβάλλον,  καθώς δίνει οικονομικά κίνητρα για την κατασκευή πρόσθετης χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Χαρακτηριστικά υποστηρίζεται πως είναι πιθανότερο να βοηθήσει παρά να εμποδίσει τους περιβαλλοντικούς στόχους των ΗΠΑ και να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου. 

Δεν είναι μια έκθεση που θα διαμορφώσει την πολιτική της αμερικάνικης κυβέρνησης, αλλά μας δίνει μια ιδέα για το τι σκέφτονται πάνω στο θέμα οι ρυθμιστικές αρχές. Πρόκειται για τον πρώτο  δημόσιο οργανισμό, ο οποίος καταθέτει τις ιδέες και προτάσεις του για τα κρυπτονομίσματα, όπως επιτάσσει το εκτελεστικό διάταγμα που εκδόθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν τον Μάρτιο. 

Ουσιαστικά η μελέτη ασχολείται με δύο θέματα: την επιβάρυνση του mining στο ηλεκτρικό πλέγμα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που έχει η λειτουργία του. Το βασικό συμπέρασμα που βγαίνει, είναι πως δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένη κατανόηση της λειτουργίας του Bitcoin. Για παράδειγμα δεν αντιλαμβάνονται οι συντάκτες της έκθεσης την διαφορά μεταξύ του μηχανισμού συναίνεσης PoW (απόδειξη εργασίας) και PoS (απόδειξη συμμετοχής). Εξισώνει τις δύο μεθόδους επισημαίνοντας ότι υπάρχουν αυξανόμενες εκκλήσεις για να μετατραπούν τα PoW σε PoS επειδή είναι λιγότερο ενεργοβόρα.

Ένα άλλο σημείο το οποίο δεν γίνεται πλήρως αντιληπτό είναι ότι η πλειοψηφία της χρήσης ενέργειας για την εξόρυξη του Bitcoin είναι ενέργεια που διαφορετικά δεν θα χρησιμοποιούνταν. Δεν αφαιρεί κάποια ποσότητα που θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς οικίες ή εργοστάσια. Για αυτό είναι άστοχο να συγκρίνεται με τη συνολική χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε μια σειρά χωρών και βιομηχανιών.

Οι ερευνητές υπολογίζουν πως η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από το mining κρυπτονομισμάτων κυμαίνεται από 0,4% έως 0,9% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας. Στο Τέξας, όπου λειτουργούν πολλές εγκαταστάσεις μετά την εκδίωξη τους από την Κίνα, βρίσκεται στο 3%. Η εξόρυξη Bitcoin ευθύνεται για το 60-77% της συνολικής κατανάλωσης και το Ethereum για το 20-39%.  

Κατόπιν επιχειρεί να συγκρίνει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας με τα τρέχοντα δίκτυα πληρωμών όπως η Visa, η MasterCard και η American Express. Υπολογίζουν πως αυτές οι τρεις οντότητες κατανάλωσαν λιγότερο από το 1% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποίησαν το Bitcoin και το Ethereum για την ίδια χρονική περίοδο, παρά την επεξεργασία περισσότερων συναλλαγών.

Τουλάχιστον παραδέχονται ότι οι άμεσες συγκρίσεις είναι περίπλοκες, καθώς δεν υπολόγισαν την  τεράστια τραπεζική υποδομή που απαιτείται για την υποστήριξή τους. Επίσης αγνόησαν εντελώς τις υπηρεσίες Layer 2 όπως το Lightning Network ή τα συνολικά οφέλη από τη λειτουργία ενός αποκεντρωμένου δικτύου πληρωμών, το οποίο έχει το πλεονέκτημα της άμεσης επίτευξης  τελικής εκκαθάρισης.

Σε καμία περίπτωση δεν αναμένουμε η συγκεκριμένη έκθεση να είναι η πιο πλήρης και η πιο σημαντική, καθώς παραλείπει σημαντικά σημεία της λειτουργίας του Bitcoin. Ωστόσο είναι η πρώτη από πολλές που αναμένεται να δημοσιευτούν από κυβερνητικούς οργανισμούς και για αυτό απέσπασε την προσοχή. Επίσης είναι με τέτοιο τρόπο γραμμένη, έτσι που να βρίσκουν θετικά στοιχεία για την άποψη τους τόσο οι ενάντιοι, όσο και οι υποστηρικτές του Bitcoin.

Η άποψη των Bitcoiners είναι πως η εναντίωση στην αποκεντρωμένη οικονομία δεν αφορά την προστασία του περιβάλλοντος ή το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος. Έχει να κάνει με τον έλεγχο και τον περιορισμό της ελευθερίας. Η άγνοια λειτουργεί υπέρ των σκεπτικιστών. Είναι γεγονός πως αν κάποιος θεωρεί ότι το δίκτυο του Bitcoin είναι άχρηστο, τότε την παραμικρή κιλοβατώρα που χρησιμοποιεί την αντιλαμβάνεται ως καθαρή σπατάλη.

Αν η συζήτηση γύρω από το Bitcoin και τις νομοθετικές ρυθμίσεις διεξαχθεί με καλή πίστη και χωρίς προκαταλήψεις, αναπόφευκτα θα καταλήξει σε ένα θετικότερο αφήγημα από αυτό που επικρατεί σήμερα. Όπως αναφέρεται και στην έκθεση θα αποκαλυφθούν οι λόγοι για τους οποίους το mining ενισχύει τη σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου και βοηθάει τις χώρες να φτάσουν τους περιβαλλοντολογικούς τους στόχους.

Το Ethereum φτάνει στην τελική φάση

Ενδιαφέροντα αυτά που εξελίσσονται γύρω από το Bitcoin, αλλά μην ξεχνάμε τον πρωταγωνιστή των ημερών, το Ethereum. Το δίκτυο εμφανίζεται έτοιμο να κάνει την μετάβαση του μηχανισμού συναίνεσης από το PoW στο PoS, καθώς το τελευταίο shadowfork πριν από τη φάση του Merge ολοκληρώθηκε με επιτυχία. 

Η πρόβλεψη μας για την κρίσιμη ημέρα είναι πως πιθανότατα θα υπάρξει μεγάλη μεταβλητότητα στην τιμή. Θα είναι για traders με γερά νεύρα. Κάποιοι θα ενθουσιαστούν ή έστω ανακουφιστούν που όλα πήγαν ομαλά. Αυτοί θα θελήσουν να αγοράσουν. Όμως υπάρχουν πολλοί που θα θελήσουν να πουλήσουν, καθώς αναμένουν να ισχύσει η γνωστή τακτική «αγόρασε στη φήμη και πούλα στο γεγονός».

Για την ώρα πάντως, το δεύτερο σε σημασία κρυπτονόμισμα ξεπέρασε το εμπόδιο των 1.700 δολαρίων. Στο καλό σενάριο θα έχουμε επιβεβαίωση αυτού του επιπέδου τιμών ως στήριξη. Να λειτουργήσει ως βατήρας για την επόμενη ανοδική κίνηση. Στο κακό, το επόμενο σοβαρό εμπόδιο σε τυχόν πτώση, είναι τα 1.400 δολάρια.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα σεμινάρια θα συνεχίσουν ξανά από Σεπτέμβρη. Μπορείτε όμως να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars και στα βιβλιοπωλεία. Οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να το παραγγείλουν από το Amazon.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v