Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεντρικές τράπεζες: Θα υπάρξει πόνος μέχρι να «ολοκληρωθεί η δουλειά»

Πώς κατάφερε η Fed να χαλάσει το κλίμα στις αγορές παρά την εν πολλοίς αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων. Η δυσάρεστη έκπληξη και η βουτιά του Bitcoin. Νεότερα από τον κλάδο των crypto.

Κεντρικές τράπεζες: Θα υπάρξει πόνος μέχρι να «ολοκληρωθεί η δουλειά»

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αναφέραμε προχθές πως αν η Fed ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων πάνω από το αναμενόμενο 0,75%, θα προκληθεί αναστάτωση στις αγορές. Τελικά οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ κατάφεραν να κάνουν τους επενδυτές να νιώσουν άβολα ακόμα και με το 0,75%.

Στην αρχή μάλιστα, μαθαίνοντας το ποσοστό ανόδου, βιάστηκαν να ανεβάσουν τις τιμές, σπεύδοντας να αγοράσουν ανακουφισμένοι μετοχές και κρυπτονομίσματα. Ενδεικτικά το Bitcoin σκαρφάλωσε 4% φτάνοντας μια ανάσα από τις 20.000 δολάρια, λίγο πριν τις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδας. Όμως τις επόμενες 4 ώρες υποχώρησε 8,6%, φτάνοντας μέχρι τις 18.200 δολάρια. Αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στο επίπεδο των 18.750 δολαρίων

Ποιες ήταν οι δυσάρεστες εκπλήξεις που ειπώθηκαν; Ποιες ήταν οι λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν με αποτέλεσμα να χαλάσει το πάρτι;

Κατ' αρχάς η εκτίμηση πως τα επιτόκια δεν πρόκειται να μειωθούν μέχρι το 2024. Διαψεύστηκαν δηλαδή οι προσδοκίες για έναρξη της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων μετά το καλοκαίρι του 2023. Τα επιτόκια αναμένεται να ανέβουν στο 4,75%, από 4,4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Γιατί αυτό είναι τόσο κακό; Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ray Dalio, η άνοδος στο 4,5% πιθανότατα συνεπάγεται πτώση του S&P κατά 20%.

Με δεδομένο ότι το Bitcoin βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο συσχέτισης με τον δείκτη S&P σε κυλιόμενη βάση 6 μηνών, αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι κάτι τέτοιο και για την αγορά των crypto.

Κατόπιν ψαλιδίστηκαν οι προσδοκίες για την αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ όσον αφορά τη φετινή χρονιά. Από 1,7% που ήταν τον Ιούνιο, τώρα προσγειώθηκε στο 0,2%. Ανάλογη επιδείνωση των προβλέψεων υπήρξε και για την ανεργία. Από 3,7% σκαρφάλωσε στο 4,4%.

Ο Πάουελ εμφανίζεται αποφασισμένος να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, φτάνοντάς τον στο επιθυμητό 2%. Ακόμα και αν αυτό οδηγήσει σε ύφεση της οικονομίας, όπως παραδέχεται. Ακόμα και αν προκαλέσει «πόνο», είναι η έκφραση που προτιμάει ο ίδιος, μέχρι να «ολοκληρωθεί η δουλειά».

Το δολάριο συνέχισε να σκαρφαλώνει έναντι των κυριότερων νομισμάτων, καθώς έχει τα υψηλότερα επιτόκια. Ανέβηκε ακόμα και έναντι του χρυσού. Όσο αυξάνονται τα επιτόκια των ομολόγων τόσο μεγαλώνει το μειονέκτημα για τα «ασφαλή» περιουσιακά στοιχεία που δεν προσφέρουν κουπόνια ή μέρισμα, όπως τα πολύτιμα μέταλλα.

Τα διετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου σκαρφάλωσαν στο 4%, για πρώτη φορά από το 2007. Οι επενδυτές, συμβαδίζοντας με τη FED, συνειδητοποιούν πως η εποχή των δωρεάν και άφθονων πιστώσεων έχει λάβει τέλος. Ως επιβεβαίωση του γεγονότος, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας σήμερα το πρωί ανέβασε και αυτή τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης, εγκαταλείποντας την πολιτική αρνητικών επιτοκίων που κρατούσε από το 2015.

Ωστόσο ακόμα και με αυτές τις αυξήσεις, οι πραγματικές αποδόσεις παραμένουν αρνητικές. Συνεπώς το κλίμα μπορεί να μην ευνοεί το ρίσκο, αλλά οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν έχουν την πολυτέλεια να υφίσταται το χαρτοφυλάκιό τους εξασφαλισμένες απώλειες, χωρίς να επιχειρήσουν να αντιδράσουν. Θα πρέπει αναγκαστικά να κατευθύνουν μέρος των κεφαλαίων τους σε υψηλότερου κινδύνου τοποθετήσεις, που υπόσχονται δυνητικά υψηλότερες αποδόσεις.

Τα υψηλότερα επιτόκια για το δολάριο δεν προβλέπεται να αλλάξουν σύντομα, αλλά υπάρχει και ένα όριο στο πόσο υψηλότερα μπορεί να βρίσκονται σε σχέση με τα κυριότερα νομίσματα. Αφενός, διαβρώνεται η ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών προϊόντων και αφετέρου, γίνονται ακριβά τα ομόλογα για τους ξένους.

Το πρόβλημα της Fed είναι πως η πορεία της οικονομίας εξαρτάται από μεταβλητές που δεν μπορεί να ελέγξει. Παράγοντες που περιορίζουν την προσφορά αγαθών, όπως η δυσλειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να δημιουργήσουν χρήματα, όχι φυσικό αέριο ή εμπορεύματα. Μη μπορώντας λοιπόν να κάνουν τίποτα για να αυξήσουν την προσφορά, εστιάζουν στη μείωση της ζήτησης, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές.

Κι αν η οικονομία των ΗΠΑ παρουσιάζει τεράστιες προκλήσεις, τι να πούμε για την Ευρώπη. Ήδη η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις να κατεβάσουν τους διακόπτες. Αν ανέβουν και τα επιτόκια, ίσως τους δοθεί η χαριστική βολή. Το κόστος ενέργειας και χρήματος τις καθιστά μη ανταγωνιστικές. Δεν θα έχουν όμως μόνο οι επιχειρήσεις πρόβλημα αλλά και τα κράτη. Κυρίως αυτά με υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Εναλλακτικά, η ΕΚΤ θα πρέπει να συμβιβαστεί με υψηλό πληθωρισμό και υποτίμηση του νομίσματος.

Τα πράγματα δυσκολεύουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Για αυτό και τα κρατικά ομόλογα πέφτουν με ρυθμό που είχαμε να δούμε από το 1949, καταγράφοντας μια από τις χειρότερες αποδόσεις στην ιστορία, όπως φαίνεται καθαρά από το παρακάτω διάγραμμα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, κάποιο κράτος αποφάσισε να αναλάβει δράση. Ποιο; Το Ελ Σαλβαδόρ. Η χώρα που έχει ως επίσημο νόμισμα το Bitcoin, ταυτόχρονα με το δολάριο. Τι έκανε; Εξαγορά των ομολόγων του από τη δευτερογενή αγορά. Συγκεκριμένα προέβη σε αγορές 565 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρατικά ομόλογα που έληγαν μεταξύ 2023 και 2025. Αποκτώντας τα κάτω από την ονομαστική τους αξία εξοικονόμησε 265 εκατομμύρια. 

Κάτι ακόμα για το Ελ Σαλβαδόρ, όπου όπως είναι φυσικό παρακολουθούμε στενά εξαιτίας της σχέσης του με το Bitcoin. Ο Πρόεδρος Nayib Bukele στη χθεσινή ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη περιέγραψε την πατρίδα του ως χώρα των ηφαιστείων, του σέρφινγκ, του καφέ, του Bitcoin και της ελευθερίας!

Μια τελευταία είδηση από τον χώρο των crypto. H MicroStrategy ανακοίνωσε την αγορά 301 επιπλέον Bitcoin, δαπανώντας σχεδόν 6 εκατομμύρια δολάρια. Πλέον η εταιρεία κατέχει 130.000 νομίσματα, με μέση τιμή απόκτησης τις 30.639 δολάρια το ένα. 

Νέα συνεργασία με το ανταλλακτήριο Binance

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr ισχύει μια ειδική προσφορά από το ανταλλακτήριο Binance. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

 

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v