Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάθετε σωστά για το Bitcoin και τα cryptos

Ξεκινούν στις 7/11 τα εκπαιδευτικά σεμινάρια του Euro2day.gr. Ο Βασίλης Παζόπουλος διδάσκει για τον συναρπαστικό κόσμο των cryptos και τη νέα οικονομική επανάσταση.

Μάθετε σωστά για το Bitcoin και τα cryptos

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Τι είναι το Bitcoin; Από πού αντλεί την δύναμή του; Ποιος είναι ο λόγος που διαθέτει εκατομμύρια φανατικούς φίλους (και εχθρούς); Πώς έφτασε μέσα σε μια δεκαετία από αξία μηδέν να χτιστεί πάνω του ένα οικονομικό και τεχνολογικό οικοσύστημα που σήμερα αξίζει δισεκατομμύρια;

Όταν ακούς για Bitcoin, συνήθως το μυαλό σου πάει στην κερδοσκοπία. Πως είναι ένας τρόπος να βγάλεις εύκολα και γρήγορα λεφτά. Πράγματι, όλοι ξεκινάμε να ασχολούμαστε μαζί του επειδή μας προσελκύει η δυνατότητα να βγάλουμε κέρδος. Κανείς δεν λέει όχι σε επιπλέον χρήματα.

Ωστόσο, όσο το μελετάμε, συνειδητοποιούμε πως είναι κάτι παραπάνω από ένα επενδυτικό μέσο που μπορεί να μας κάνει πλούσιους. Σίγουρα είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, αλλά δεν πρόκειται μόνο γι’ αυτό. Αν μείνεις στην κερδοσκοπία, είναι σαν να χρησιμοποιείς το Internet μόνο για να βλέπεις… πορνό. Χάνεις όλη τη μαγεία, τον θησαυρό της γνώσης, τις τεχνολογικές δυνατότητες.

Κι εδώ κυριαρχεί η ειρωνεία: όσοι μέχρι τώρα έχουν χάσει χρήματα από τα κρυπτονομίσματα είναι ακριβώς αυτοί. Όσοι νόμιζαν πως θα βγάλουν εύκολα χρήματα. Που δεν διέθεσαν χρόνο για να μάθουν, να αντιληφθούν τις ανατρεπτικές ιδιαιτερότητες του ψηφιακού χώρου, την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

Τι εννοούμε εξέλιξη του χρήματος; Με το Bitcoin μπορείς να πραγματοποιήσεις μια ψηφιακή μεταφορά χρημάτων χωρίς να παρεμβάλλεται κανένα τραπεζικό ίδρυμα. Πρόκειται για μια τεχνολογική καινοτομία που καθιστά περιττή τη λειτουργία τους ως μηχανισμών εκκαθάρισης συναλλαγών. Όπως το e-mail απαξίωσε τη χρησιμότητα του παραδοσιακού ταχυδρομείου, με τα ποδήλατα, τον φάκελο, τα γραμματόσημα. Τα κρυπτονομίσματα, αν συνεχίσουν με την ίδια δυναμική που δείχνουν τώρα, θα κάνουν στις τράπεζες ό,τι έκανε το email στο συμβατικό ταχυδρομείο, ό,τι έκαναν τα ειδησεογραφικά sites στις εφημερίδες.

Πώς είναι δυνατόν; θα διερωτηθείτε. Οι τράπεζες είναι απαραίτητες εδώ και αιώνες. Λάθος. Οι τραπεζικές υπηρεσίες είναι απαραίτητες. Όπως και τα άλογα παλιότερα. Δεν χρειαζόμασταν τα άλογα. Ένα μέσο μετακίνησης είχαμε ανάγκη. Γι’ αυτό καταλήξαμε να επιλέγουμε τα αυτοκίνητα, τα τρένα, τα αεροπλάνα. Μόλις διαπιστώσαμε πως είναι καλύτερα, δεν διστάσαμε να εγκαταλείψουμε ένα μεταφορικό μέσο που μας εξυπηρετούσε για χιλιάδες χρόνια.

Γιατί χρησιμοποιούμε τράπεζα για να στείλουμε χρήματα; Για λόγους ασφαλείας και εμπιστοσύνης. Θέλουμε ένα αξιόπιστο τρίτο μέρος για να διαβεβαιώσει πως η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί ομαλά. Αν είσαι παραλήπτης, ότι όντως θα σταλούν τα χρήματα από τον αποστολέα. Αν είσαι αποστολέας, ότι δεν θα μπορεί να αρνηθεί ο παραλήπτης ότι το έλαβε. Επίσης, χρειάζεται κάποιον να τα φυλάει για λογαριασμό σου και να σ’ τα παραδίδει όποτε τα ζητήσεις.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο συντελείται η μεγάλη ανατροπή, το τεχνολογικό θαύμα του Bitcoin. Χάρη στην ιδιοφυή αρχιτεκτονική του και το οικοσύστημα ασφαλείας που έχει αναπτύξει, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα στοιχεία μιας συναλλαγής που πραγματοποιείται στο δίκτυό του, παρότι δεν απαιτείται κανείς ενδιάμεσος. Καμία τράπεζα, κανένας συμβολαιογράφος, κανένας κρατικός φορέας ή οποιαδήποτε αρχή. Για την ακρίβεια, αποτελεί τον πιο ασφαλή, τον πιο αξιόπιστο μηχανισμό μετάδοσης πληροφορίας που έχει εφεύρει ο άνθρωπος μέχρι τώρα. Ποτέ άλλοτε στην ανθρώπινη ιστορία, μια πληροφορία δεν μπορούσε ταυτόχρονα να εμποδιστεί να μεταφερθεί, να αλλοιωθεί, να διαγραφεί.

Με το Bitcoin στέλνεις και λαμβάνεις αξία από και σε οποιονδήποτε στον κόσμο, χρησιμοποιώντας απλώς ένα κινητό ή υπολογιστή και σύνδεση στο Internet. Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει δωρεάν μια διεύθυνση για να λάβει ή να στείλει Bitcoin. Με παρόμοιο τρόπο που μπορεί να δημιουργήσει μια διεύθυνση e-mail. Να λαμβάνει και να στέλνει πληροφορίες και δεδομένα. Άμεσα. Χωρίς να παρεμβάλλεται κανένα τραπεζικό ίδρυμα. Όπως δίνεις ή δέχεσαι χαρτονομίσματα ή χρυσό. Το πρόβλημα, όμως, με τη φυσική μορφή των νομισμάτων είναι πως για να γίνει η συναλλαγή χωρίς τη μεσολάβηση κανενός, θα πρέπει οι συναλλασσόμενοι να βρίσκονται δίπλα. Όλα αυτά τα ζητήματα λύνονται με το Bitcoin. Με το Bitcoin μπορώ να στείλω χρήματα οπουδήποτε μέσα σε δευτερόλεπτα. Όσο μεγάλο κι αν είναι το ποσό, όπου επιθυμώ στον κόσμο.

Κάνεις, όσο ισχυρός κι αν είναι, δεν έχει τη δυνατότητα να σε εμποδίσει να στέλνεις Bitcoin. Δεν ζητάς την άδεια κανενός. Δεν κινδυνεύεις από capital controls ή κατασχέσεις. Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια υποδομή ψηφιακών πληρωμών, η οποία είναι διαθέσιμη σε όλους. Κανείς δεν μπορεί να αποκλειστεί, επειδή κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει το δίκτυο. Γιατί; Επειδή δεν ανήκει σε καμία ιδιωτική ή εταιρική ή κυβερνητική οντότητα. Κι αυτό είναι μόνο ένα από τα χαρακτηριστικά του που το καθιστούν επαναστατικό.

Το Bitcoin μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα μεταφοράς αξίας; Όχι. Ακόμα δεν είναι αποδεκτό παντού. Δεν αποτελεί λογιστική μονάδα υπολογισμού αξίας. Δεν διαθέτει τη σταθερότητα ενός μέσου διαφύλαξης αξίας. Ατέλειες, όμως, είχε στα αρχικά στάδια και το e-mail.

Όταν φτιάχτηκαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου, το Internet, οι περισσότεροι άνθρωποι έχασαν χρήματα. Άλλοι επειδή εξαπατήθηκαν, άλλοι επειδή επένδυσαν σε εταιρείες που απέτυχαν και χάθηκαν. Κανείς δεν θυμάται αυτά τα περιστατικά, όπως δεν θυμάται τα χρήματα που χάθηκαν.

Αυτό που έμεινε ήταν τα οφέλη της νέας τεχνολογίας που, παρά την αμφισβήτηση, μεταμόρφωσε τον κόσμο. Το ίδιο ενδεχομένως να συμβεί και τώρα. Υπάρχει η περίπτωση να μπαίνουμε σε μια χρονική περίοδο που οι Bitcoiners θα θεωρηθούν πιο έξυπνοι, πιο διορατικοί από τους υπόλοιπους. Μπορεί και όχι.

Ωστόσο, όποιος μάθει για το Bitcoin και πιστέψει στην προοπτική του τοποθετώντας ένα μικρό μέρος των χρημάτων του, δεν έχει πολλά να χάσει. Σε περίπτωση αποτυχίας, η απώλεια θα είναι ελάχιστη και εύκολα ανακτήσιμη. Αν, όμως, επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του, η ζωή του ίσως αλλάξει από την εκτόξευση του επενδυμένου κεφαλαίου.

Στον αντίποδα, όσοι τον λοιδορούσαν, θα αισθανθούν όπως πιθανώς αισθάνθηκαν όσοι γέλασαν στη θέα του πρώτου αυτοκινήτου στον αλογοκρατούμενο τότε κόσμο.

Τα σεμινάρια

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, από τις 7/11/2022, το Euro2day.gr διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα κρυπτονομίσματα. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε εκείνους που θεωρούν πως έχουν ανάγκη να μάθουν σε λίγες ώρες τι συμβαίνει στον νέο συναρπαστικό κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

Θα ενημερωθείτε για τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και πού οφείλεται ότι έχει γίνει «μόδα» τον τελευταίο καιρό. Τη φιλοσοφία, τον μηχανισμό λειτουργίας του, καθώς και τη διαφορά του με τα κρατικά νομίσματα. Αν αξίζει να αγοράσει κάποιος Bitcoin σήμερα. Θα σας βοηθήσουν να μη ρισκάρετε τα χρήματα σας σε ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις. Επίσης, θα μάθετε πώς να αγοράζετε και να φυλάτε τα κρυπτονομίσματά σας με ασφάλεια. Εισηγητής είναι ο Βασίλης Παζόπουλος.

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά. Ξεκινούν στις 18:00, διαρκούν συνολικά 4 ώρες, ενώ τα γκρουπ είναι ολιγομελή (μέγιστο, 10 άτομα). Με το τέλος του σεμιναρίου θα έχετε αποκτήσει τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα και θα έχετε διδαχθεί:

  • Τι είναι το Bitcoin, τη φιλοσοφία, τον τρόπο λειτουργίας και τις επενδυτικές προοπτικές του.
  • Γιατί έχουν αποτύχει να το σταματήσουν οι κυβερνήσεις και γιατί αναμένεται να συνεχίσει να εξαπλώνεται.
  • Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει μέσο καθημερινών συναλλαγών.
  • Ποια είναι η διαφορά του Bitcoin από τα σημερινά κρατικά νομίσματα.
  • Τι σημαίνει πληθωρισμός, τύπωμα χρήματος και υπό ποιες προϋποθέσεις βοηθά το Bitcoin στην προστασία των επενδυτών.
  • Ανοίγουμε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι και δείχνουμε πώς αγοράζουμε και πουλάμε με τον πιο εύκολο, οικονομικό και ασφαλή τρόπο.
  • Υποδεικνύουμε απλές επενδυτικές τακτικές που μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας.

Τα προαπαιτούμενα για την παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι:

  • Πρόσβαση στο διαδίκτυο.
  • Κατοχή προσωπικού email.
  • Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών.
  • Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του σεμιναρίου, θα λαμβάνετε ένα e-mail, στο οποίο θα υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες και ένα link για να συνδεθείτε.

Συνολικό κόστος: 60 ευρώ/άτομο (48,4 ευρώ + ΦΠΑ) - εγγραφείτε τώρα εδώ.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v