Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού οδηγεί το θρίλερ με το νέου τύπου Bitcoin ETF

Σύγχυση και παιχνίδια με τις τιμές έχει προκαλέσει η έγκριση ή μη του νέου τύπου Bitcoin ETF, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Οι παλινωδίες και πώς αντιδρούν τα χρηματιστήρια Nasdaq και Cboe.

Πού οδηγεί το θρίλερ με το νέου τύπου Bitcoin ETF

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το θρίλερ της αδειοδότησης ή απόρριψης του νέου τύπου Bitcoin ETF, το οποίο θα βασίζεται στη spot αγορά και όχι στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures), συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον. Νέα επεισόδια, καινούργιες ανατροπές, απανωτές συγκινήσεις.

Πάμε να θυμηθούμε συνοπτικά τα γεγονότα από την αρχή… του έργου, για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις.

Όλα ξεκίνησαν από την υποβολή αίτησης για τον συγκεκριμένο τύπο ETF (σ.σ. τα ETFs είναι αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία διαπραγματεύονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ως κανονική μετοχή) από την BlackRock, τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο. Αμέσως μετά ακολούθησαν αντίστοιχες αιτήσεις και από άλλους επενδυτικούς κολοσσούς, όπως οι Bitwise, Invesco, Valkyrie, Ark Invest, Fidelity.

Με τόσο δυνατά ονόματα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) θεωρήθηκε δύσκολο να αρνηθεί την έγκριση. Πράγματι, με τις προσδοκίες να κλίνουν υπέρ της θετικής έκβασης, η τιμή του Bitcoin σκαρφάλωσε πάνω από τις 31.000 δολάρια μέσα σε σχεδόν μία εβδομάδα. Διέσπασε όποια αντίσταση έβρισκε στον δρόμο της προς τα πάνω, σκαρφαλώνοντας στο υψηλό 12μήνου.

Ένα επίπεδο τιμών που παραμένει μέχρι και σήμερα, όπως παρατηρούμε στο 4ωρο διάγραμμα.

Πριν λίγες ημέρες, ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλούνταν καλά πληροφορημένες πηγές, ανέφερε ότι η SEC ενημέρωσε τα χρηματιστήρια Nasdaq και Cboe ότι οι αιτήσεις δεν διαθέτουν την απαιτούμενη σαφήνεια και πληρότητα. Αμέσως όλων το μυαλό πήγε στις 33 συνεχόμενες απορρίψεις από πλευράς SEC, με τη δικαιολογία ότι οι αιτήσεις δεν πληρούσαν τα κριτήρια για την προστασία των επενδυτών από απάτη και χειραγώγηση. Δεν ήταν «σαφείς και ενημερωτικές», είπαν χαρακτηριστικά.

Ωστόσο οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα ETFs προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσoυν αυτή την ανησυχία. Το Nasdaq κατέθεσε εκ νέου τη φόρμα 19b-4 για το iShares Bitcoin Trust, το οποίο θα λειτουργεί με επικεφαλής την BlackRock.

Προχθές ένα άλλο δημοσίευμα, αυτή τη φορά από το Reuters, ισχυρίζεται πως ανάλογες κινήσεις πραγματοποίησε και το Cboe την προηγούμενη εβδομάδα. Ανέφερε στην αίτηση ότι έχει συνάψει συμφωνία με το ανταλλακτήριο Coinbase, το οποίο θα αναλάβει από κοινού την εποπτεία.

Αυτός είναι ο λόγος που οι μετοχές της Coinbase (σύμβολο: COIN) αυξήθηκαν κατά 13% τη Δευτέρα όπως παρατηρούμε στο ημερήσιο διάγραμμα (σ.σ. χθες δεν διεξήχθησαν συναλλαγές λόγω αργίας). Από την αρχή της χρονιάς, η αξία των μετοχών της Coinbase έχει αυξηθεί 2,5 φορές.

Δεν είναι απίθανο οι έντονες συγκινήσεις να συνεχιστούν ή τουλάχιστον αρκετοί τις αναμένουν και προετοιμάζονται. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Glassnode, οι συμβάσεις options στο Bitcoin έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Το Open Interest (ο αριθμός των συμβολαίων που είναι ακόμα ανοιχτά ή εκκρεμή) πρόσφατα έφτασε σε αξία τα 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό των 15,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory


 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v