Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μυστήριο πίσω από τη βουτιά της τιμής του Bitcoin

Ποια ήταν η αφορμή για τη βίαιη υποχώρηση της τιμής του κρυπτονομίσματος. Τα στατιστικά στοιχεία που έχουν σημασία για τους επενδυτές. Ο όγκος των συναλλαγών και οι προσδοκίες που δημιουργεί το halving.

Το μυστήριο πίσω από τη βουτιά της τιμής του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μέχρι και 12% βρέθηκε να βυθίζεται η τιμή του Bitcoin τις τελευταίες 48 ώρες, παρασύροντας μαζί της ολόκληρη την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Όλα ξεκίνησαν όταν η στήριξη των 29.000 δολαρίων (μπλε γραμμή) δεν άντεξε την πίεση. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες τις τελευταίες 3 εβδομάδες, οι προσπάθειες των πωλητών κατάφεραν τελικά να διασπάσουν την άμυνα των αγοραστών. 

Η επικράτηση των πτωτικών τάσεων ήταν τόσο έντονη, όπου το επίπεδο γύρω στις 26.300 δολάρια, στην οποία αναμενόταν να δοθεί νέα μάχη, η τιμή του Bitcoin το διαπέρασε… σαν βούτυρο. Τελικά οι αγοραστές άρχισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις 26.000 με 26.500. Αν απολέσουν και αυτό το οχύρωμα, σημαντική στήριξη αναμένεται να υπάρξει στο επίπεδο των 25.000 δολαρίων (πράσινη παχιά γραμμή). 

Η αφορμή για την υποχώρηση

Η τιμή του Bitcoin είχε να βρεθεί τόσο χαμηλά από τις αρχές Ιουνίου. Οι περισσότεροι αναλυτές αποδίδουν την υποχώρηση στο δημοσίευμα της Wall Street Journal, στο οποίο αναφέρεται ότι η διαστημική εταιρεία SpaceX του Elon Musk, έχει πουλήσει τα Bitcoin που απέκτησε το 2021 και το 2022, αξίας 373 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν η εταιρία πούλησε όλα τα Bitcoin που βρίσκονταν στην κατοχή της ή ένα μέρος από αυτά. Ο μόνος που θα μπορούσε να ξεδιαλύνει την κατάσταση είναι ο Elon Musk, ο οποίος όμως ακόμα δεν έχει αναφέρει τίποτα για το θέμα. Ούτε βέβαια διέψευσε την ύπαρξη των εγγράφων που επικαλείται η Wall Street Journal. 

Θυμίζουμε πως όταν δημοσιοποίησε ότι η Tesla αγόρασε Bitcoin αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε πως νομίσματα απέκτησε και η SρaceX, χωρίς όμως να αναφέρει ποσό. Επίσης για την Tesla είχε αποκαλύψει ότι είχε πουλήσει το 72% των συμμετοχών της το 2ο τρίμηνο του 2022, ενώ για την SρaceX δεν είχαμε μάθει τίποτα. Βέβαια υπάρχει λόγος που στην μια εταιρία οι αγοραπωλησίες φανερώνονται και στην άλλη όχι. Η Tesla είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, ενώ η SρaceX όχι. Συνεπώς η πρώτη υποχρεούται βάση νόμου να έχει μεγαλύτερη διαφάνεια. 

Η συζήτηση στο Χ (πρώην Twitter) φούντωσε, με κάποιους να θεωρούν πως οι εταιρίες του Musk έχουν ξεμείνει από μετρητά, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε να ρευστοποιήσει όλα τα Bitcoin και το Dogecoin που έχει στην διάθεση του μέσα στους επόμενους μήνες. Κάποιοι άλλοι συνέδεσαν τις πωλήσεις με τη φιλοδοξία του Musk, να μετατρέψει το X σε εταιρία (και) πληρωμών.

Η δικιά μας η εκτίμηση είναι πως το δημοσίευμα της Wall Street Journal ήταν μόνο η αφορμή. Η είδηση δεν μπορούσε να περάσει στα ψιλά, αλλά δεν ήταν αρκετά ισχυρή για να δημιουργήσει τόσο μεγάλο κύμα πωλήσεων. Το… μυστικό βρίσκεται αλλού. Ο βασικότερος λόγος μάλλον ήταν πως εφαρμόστηκε για άλλη μια φορά η «θεωρία του ελατηρίου». 

Όπως είχαμε επισημάνει σε προηγούμενο άρθρο έχει δημιουργηθεί μια τεράστια συσσώρευση της τιμής του Bitcoin. Στο διάγραμμα που βάλαμε στην αρχή φανερώνεται ο τριγωνικός σχηματισμός που σχηματίζεται από τις πορτοκαλί πλάγιες γραμμές τάσης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο διάστημα που βρέθηκε σε ένα συγκεκριμένο και στενό εύρος τιμών που έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία του. Κι η συσσώρευση κατά κανόνα οδηγεί σε εκρηκτικά ξεσπάσματα. Σαν το ελατήριο που συμπιέζεται. Από όπου βρει διέξοδο, θα εκτιναχθεί. Όπως και έγινε. 

Στατιστικά στοιχεία με σημασία

Η συσσώρευση δεν φανερώνεται μόνο από το διάγραμμα της τιμής, αλλά και από ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως της μειωμένης μεταβλητότητας και του όγκου συναλλαγών. Πράγματι, η μεταβλητότητα είχε μειωθεί σε επίπεδα ρεκόρ. Στο παρακάτω διάγραμμα που αλιεύσαμε από την εταιρία ερευνών Kaiko, βλέπουμε πως έφτασε τα επίπεδα που είχαν μετοχικοί δείκτες όπως οι S&P και Nasdaq, πέρσι τέτοια εποχή. Είναι επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι το χάσμα μεταξύ της μεταβλητότητας Bitcoin και Ethereum είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο.

Επίσης παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στον όγκο συναλλαγών της spot αγοράς. Οι τελευταίοι τέσσερις μήνες είχαν τον χαμηλότερο μέσο ημερήσιο όγκο από τον Οκτώβριο του 2020, όταν το Bitcoin βρίσκονταν στα 10.000 δολάρια και το Ethereum στα 350.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στατιστικό είναι πως ο Αύγουστος μαζί με τον Σεπτέμβριο είναι οι  χειρότεροι μήνες από πλευράς απόδοσης στο Bitcoin. Αν συνεχιστεί η παράδοση, τότε μάλλον δεν θα δούμε άμεση ανάκαμψη. 

Ενισχυτικό της απαισιόδοξης εκτίμησης, είναι πως πάντα σημειώνεται διόρθωση τον Αύγουστο και  Σεπτέμβριο του έτους πριν από το halving. Έχει συμβεί και τις τρεις προηγούμενες φορές. Δεν υπάρχει καμία σιγουριά ότι θα συμβεί και τώρα, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως πρόκειται για μια ισχυρή πιθανότητα. 

Πώς θα γίνεις ο επόμενος πιστοποιημένος Crypto Specialist

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, σε συνεργασία με το Euro2day.gr, για δεύτερο χρόνο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει κάθε πτυχή (εκτός από τον προγραμματισμό) του πιο συναρπαστικού οικονομικού και τεχνολογικού τομέα της εποχής μας.

Όσοι το παρακολουθήσουν θα αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο και τον τίτλο του πιστοποιημένου CryptoSpecialist. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (18 Οκτωβρίου – 5 Ιουλίου). Τα μαθήματα διεξάγονται από 30 καταξιωμένους εισηγητές σε 3ωρα μαθήματα 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες.

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει 5 θεματικές ενότητες: Εισαγωγή στο Bitcoin, το blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη (42 ώρες). Διασφάλιση Ιδιωτικότητας Και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων (46 ώρες). Το ψηφιακό μάρκετινγκ του μέλλοντος, NFTs και Metaverse (38 ώρες). Ξεκλειδώστε τον κόσμο των altcoins! (60 ώρες). Ολοκληρωμένος Επενδυτικός Οδηγός για Κρυπτονομίσματα (60 ώρες)

Μην χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Μάθετε από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου της κρυπτοοικονομίας. Επενδύστε στο μέλλον, αξιοποιήστε σε μια ανατρεπτική τεχνολογία αιχμής. Την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.indifi.gr.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v