Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σημαίνει η απόφαση του δικαστηρίου για ETFs και Bitcoin

Δεν είναι μόνο η Grayscale που πήρε το πράσινο φως για Bitcoin ETF που συνδέεται με τη spot αγορά. Αίτηση έχουν καταθέσει 11 εταιρείες, μεταξύ αυτών οι επενδυτικοί κολοσσοί BlackRock και Fidelity. Γιατί θεωρείται ετυμηγορία-ορόσημο.

Τι σημαίνει η απόφαση του δικαστηρίου για ETFs και Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Άλμα 8,5% πραγματοποίησε χθες η τιμή του Bitcoin, όπως βλέπουμε στο παρακάτω ωριαίο διάγραμμα, παρασύροντας προς τα πάνω και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα.

Με ακόμα μεγαλύτερη αύξηση ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στις μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, όπως το Grayscale Bitcoin Trust (16,95%) και το ανταλλακτήριο Coinbase (+14,91%).

Το Grayscale Bitcoin Trust, θυγατρική της Digital Currency Group (DCG), είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο fund του Bitcoin που διαπραγματεύεται στη Wall Street.

Η Grayscale κατέχει σχεδόν το 3% της συνολικής ποσότητας Bitcoin και το 2,5% των Ethereum.

Αιτία ήταν η απόφαση ενός αμερικανικού Εφετείου να γίνει δεκτή η αίτηση αναθεώρησης της Grayscale στο ζήτημα της έγκρισης ενός ETF του Bitcoin που να βασίζεται στη spot αγορά. Οι τρεις δικαστές αποφάνθηκαν πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) δεν «προσέφερε καμία εξήγηση» ως προς το γιατί η αίτηση ήταν λάθος. Χαρακτήρισαν την άρνηση της επιτροπής «αυθαίρετη και ιδιότροπη», ενώ ταυτόχρονα παραβιάζει την ομοσπονδιακή διοικητική νομοθεσία.

Το κύριο επιχείρημα της SEC ήταν οι ανησυχίες που εξέφρασε για τυχόν χειραγώγηση της αγοράς. Μόνο που αυτό το επιχείρημα μόνη της το υποβίβασε, δίνοντας έγκριση σε ETFs του Bitcoin που βασίζονταν στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures). Εκεί ακριβώς στάθηκαν οι δικηγόροι της Grayscale. Πώς είναι δυνατόν να φοβούνται τη χειραγώγηση, από τη στιγμή που κατά 99,9% του χρόνου, το future ακολουθεί τη spot αγορά;

Μέρος της επιτυχίας αναμφίβολα πρέπει να καταλογιστεί στον έμπειρο νομικό Donald Verrilli, την πρόσληψη του οποίου είχε αναγγείλει με ενθουσιασμό η Grayscale τον Ιούνιο του 2022.  Δεν γνωρίζουμε το ύψος της αμοιβής του Verrilli, αλλά μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε πως έβγαλε τα λεφτά του και με το παραπάνω!

Θυμίζουμε πως τον περσινό Ιούνιο, η SEC απέρριψε την αίτηση της Grayscale για μετατροπή του GBTC σε spot ETF. Ωστόσο χθες οι δικαστές διέταξαν να ακυρωθεί η εντολή της SEC. Πρόκειται για μια απόφαση- ορόσημο, καθώς εδώ και μία δεκαετία η SEC δεχόταν αιτήσεις για Bitcoin ETF στη spot αγορά, όμως τις απέρριπτε όλες. Συγκεκριμένα έχει λάβει 33 αιτήσεις, από τις οποίες καμία δεν έκανε δεκτή. Για την ιστορία, το ανταλλακτήριο Gemini, που ιδρύθηκε από τα αδέλφια Tyler και Cameron Winklevoss, ήταν η πρώτη εταιρεία που επιχείρησε να λάβει άδεια το 2013.

Όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι, αυτό δεν εγγυάται την ενδεχόμενη έγκριση ενός ETF του Bitcoin, αν και οι πιθανότητες αυξάνονται κατακόρυφα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει τη δυνατότητα να παραπέμψει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Εναλλακτικά, να χρησιμοποιήσει άλλο επιχείρημα.

Το πιθανότερο πάντως είναι η SEC να εγκαταλείψει την αντι-ETF πολιτική της με τον πιο ανώδυνο τρόπο. Να επικαλεστεί τα δικαστήρια για να δικαιολογήσει την «κωλοτούμπα». Θα ισχυριστούν πως διαφωνούμε, αλλά σεβόμαστε την απόφαση της δικαιοσύνης. Έτσι θα αποφύγουν βολικά τη διαμάχη με την BlackRock και τους άλλους μεγάλους παίκτες της αγοράς.

Όπως γνωρίζουμε, δεν είναι μόνο η Grayscale που έχει καταθέσει αίτηση για spot Bitcoin ETF, αλλά και οι επενδυτικοί κολοσσοί BlackRock και Fidelity. Έντεκα εταιρείες έχουν καταθέσει για να ξεκινήσουν ένα Bitcoin ETF που συνδέεται άμεσα με τη spot τιμή του Bitcoin.

Άνοιξε ο δρόμος

Όπως και να έχει, άνοιξε ο δρόμος για να μετατραπεί το Grayscale Bitcoin Trust σε ETF. Το πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Grayscale ήταν πως εδώ και πολύ καιρό διαπραγματεύονταν με σημαντική έκπτωση σε σχέση με την εσωτερική του αξία. Η κεφαλαιοποίησή του είχε φτάσει να ήταν η μισή σε σχέση με την αξία των κρυπτονομισμάτων που ισχυρίζονται πως κατέχουν.

Χρησιμοποιούμε τη λέξη «ισχυρίζονται» επειδή παρά τις επανειλημμένες πιέσεις, αρνούνται να δημοσιοποιήσουν τις διευθύνσεις όπου φυλάνε τα νομίσματά τους, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας. Αυτός είναι ο λόγος που οι επενδυτές είναι δύσπιστοι. Υπάρχει όμως και μια άλλη αιτία, που διαπραγματεύεται με τόσο μεγάλη έκπτωση. Δεν υπάρχει εύκολος μηχανισμός εξαργύρωσης για τα Bitcoin που κατέχουν, βάσει καταστατικού. Αν όμως είχαν μετατρέψει το fund τους σε ETF, αμέσως θα ανέβαινε η αξία τους, επειδή θα μπορούσαν να αγοράζουν και να πουλάνε ελεύθερα κρυπτονομίσματα.

Ένα spot Bitcoin ETF διαφοροποιείται ουσιαστικά από τα ETF που έχουν λάβει έγκριση και ήδη διαπραγματεύονται, επειδή δεν θα βασίζονται στα futures, όπως της ProShares, το οποίο ξεκίνησε πρώτο, από τον Οκτώβριο του 2021. Θα πρέπει να αγοράζουν πραγματικά Bitcoin.

Κάτι που πολλοί αναμένουν όχι μόνο να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του κρυπτονομίσματος επειδή θα ανέβει η ζήτηση, αλλά και ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη υιοθέτηση από τον ευρύτερο πληθυσμό. Θα επιτρέψει στους επενδυτές να αποκτήσουν έκθεση στο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου, καθώς θα νιώθουν πιο άνετα.

Δεν θα χρειάζεται να κατέχουν οι ίδιοι το νόμισμα, μπλέκοντας με ανταλλακτήρια και προσωπικά πορτοφόλια.
Η απόφαση του δικαστηρίου δείχνει και κάτι άλλο, ίσως το πιο σημαντικό από όλα. Τα κρυπτονομίσματα έχουν μέλλον στις ΗΠΑ. Όσο και αν ενδεχομένως επιθυμούν οι αρχές να τα καταπολεμήσουν, τους δεσμεύει το νομικό σύστημα.

Η δυνητική συνολική αγορά για spot Bitcoin ETFs θα μπορούσε να είναι κοντά στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον ειδικευμένο αναλυτή στα ETFs του Bloomberg, Eric Balchunas. Με τα επενδυτικά ιδρύματα που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, τα οποία έχουν συνολικά υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, θα χρειαζόταν μόνο μια κατανομή περίπου 0, 5% για να αξίζουν τα ETF Bitcoin 150 δισεκατομμύρια δολάρια, προσθέτει.

Πώς θα γίνεις ο επόμενος πιστοποιημένος Crypto Specialist

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, σε συνεργασία με το Euro2day.gr, για δεύτερο χρόνο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει κάθε πτυχή (εκτός από τον προγραμματισμό) του πιο συναρπαστικού οικονομικού και τεχνολογικού τομέα της εποχής μας.

Όσοι το παρακολουθήσουν θα αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο και τον τίτλο του πιστοποιημένου Crypto Specialist. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (18 Οκτωβρίου-5 Ιουλίου). Τα μαθήματα διεξάγονται από 30 καταξιωμένους εισηγητές, έχουν τρίωρη διάρκεια, 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες.

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει 5 θεματικές ενότητες:

Εισαγωγή στο Bitcoin, το blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη (42 ώρες). Διασφάλιση Ιδιωτικότητας και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων (46 ώρες). Το ψηφιακό μάρκετινγκ του μέλλοντος, NFTs και Metaverse (38 ώρες). Ξεκλειδώστε τον κόσμο των altcoins! (60 ώρες). Ολοκληρωμένος Επενδυτικός Οδηγός για Κρυπτονομίσματα (60 ώρες).

Μη χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Μάθετε από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου της κρυπτοοικονομίας. Επενδύστε στο μέλλον, αξιοποιήστε σε μια ανατρεπτική τεχνολογία αιχμής. Την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.indifi.gr.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v