Η αναταραχή στα crypto, το ETF της BlackRock και το παράδοξο

Το σήμα που στέλνει η εκτίναξη άνω του 10% για Bitcoin και μεγάλα κρυπτονομίσματα, μετά τα fake news για «πράσινο φως» από την αμερικανική ρυθμιστική αρχή στο ETF.

Η αναταραχή στα crypto, το ETF της BlackRock και το παράδοξο

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Τα πρώτα δύο μαθήματα στο Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας (https://indifi.gr/) θα μπορεί όποιος επιθυμεί να τα παρακολουθήσει δωρεάν. Αρκεί να συνδεθείτε αύριο Τετάρτη 18 Οκτωβρίου και το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στις 18:00 στο https://us06web.zoom.us/j/8973634053?pwd=SzNjZTZWcnVQMzZyRWNVWU5iTnF2QT09

Το πρώτο μάθημα έχει θέμα «Κατανόηση της έννοιας, της φιλοσοφίας και της λειτουργίας του Bitcoin. Η σύγκρισή του με το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα και οι διαφορές του με τα ευρώ, δολάριο και χρυσό» και θα το παρουσιάσει ο Βασίλης Παζόπουλος. Το δεύτερο, «Το σημείο από όπου ξεκίνησαν όλα. Επεξήγηση της Λευκής Βίβλου (White Paper) του Satοshi Nakamoto», το παρουσιάζει ο Τζέγκας Γιώργος (CryptoCapitalist).

«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», ένα από τα πιο γνωστά αποφθέγματα του Μάο στο περίφημο «κόκκινο βιβλιαράκι», βρήκε εφαρμογή στην αγορά των crypto χθες το βράδυ. Θαυμάσια, βέβαια, όχι για όλους. Ο Κινέζος ηγέτης εννοούσε ότι η αναταραχή προκαλείται από το γκρέμισμα του παλιού και την εμφάνιση του καινούργιου.

Τι έγινε χθες; Ας τα πάρουμε από την αρχή. Αναστάτωση προκλήθηκε στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, όταν άρχισε να διακινείται η φήμη πως η BlackRock έλαβε έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για το ETF που να βασίζεται στη spot αγορά του Bitcoin, το iShares Bitcoin Trust, για το οποίο έχει υποβάλει αίτηση

Μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας, η τιμή του Bitcoin εκτοξεύτηκε 10% και πλησίασε τις 30.000 δολάρια, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα. Ανάλογη αύξηση είχαμε και για τις αξίες των υπόλοιπων μεγάλων κρυπτονομισμάτων, όπως το Ethereum και το Solana.

Ωστόσο, η άνοδος δεν διήρκησε πολύ καθώς η είδηση διαψεύστηκε. Δημοσιογράφοι από το Bloomberg και το Fox Business επικοινώνησαν με την BlackRock και επιβεβαίωσαν ότι αυτές οι πληροφορίες δεν ήταν αληθινές. Η εταιρεία ανέφερε ότι το ETF βρίσκεται ακόμα υπό εξέταση από τη SEC.

Αργότερα έβγαλε ανακοίνωση και η ίδια η SEC. Ανέφερε πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ό,τι διαβάζουμε στο Internet. Η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τη SEC είναι η SEC, επισήμαναν. 

Η είδηση μεταδόθηκε αρχικά από το ειδησεογραφικό Cointelegraph, το οποίο λίγο αργότερα διέγραψε το tweet του και απολογήθηκε για το λάθος στο X (πρώην Twitter).

Μάλιστα αναφέρει πως διεξάγουν εσωτερική έρευνα για να ανακαλύψουν ποιος ευθύνεται για την ψευδή είδηση και δεσμεύτηκε πως θα αποκαλύψει τα ευρήματα στο κοινό, μόλις ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξε η εταιρεία ερευνών CoinGlass, σχεδόν 80 εκατομμύρια δολάρια που βρίσκονταν σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εξαναγκάστηκαν σε ρευστοποίηση, εξαιτίας της απότομης μεταβλητότητας.

Γεγονός είναι πάντως πως σημειώνεται κινητικότητα στο θέμα της Bitcoin ETF. Η SEC ζήτησε από κάποιες εταιρίες διευκρινίσεις σχετικά με τις αιτήσεις που έχουν υποβάλει. Ορισμένες μάλιστα έχουν ήδη προβεί σε διορθώσεις.

Σε χθεσινή συνέντευξή της, η Cathie Wood, επικεφαλής της Ark Invest, ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος της SEC Gary Gensler είναι αυτός που προσωπικά εμποδίζει την έγκριση των προτεινόμενων ETFs και όχι απαραίτητα η ίδια η Επιτροπή ή το προσωπικό του οργανισμού.

Η Wood απορεί για ποιο λόγο επέτρεψε ο Gensler να διαπραγματεύονται ETFs του Bitcoin που βασίζονται στα futures, τα οποία ενέχουν τον κίνδυνο του αντισυμβαλλομένου και όχι στο ίδιο το κρυπτονόμισμα. Όπως εξήγησε, ο σχεδιασμός του δικού τους ETF ενέχει πολύ μικρότερο κίνδυνο, καθώς θα υπάρχει απόλυτη κάλυψη σε πραγματικά Bitcoin. Χαρακτήρισε μάλιστα την αντίδραση του Gensler, πως θα αποβεί ως το προσωπικό του Βιετνάμ! Καταλήγοντας, η Wood θεωρεί πως η SEC θα αναγκαστεί εντέλει εκ των πραγμάτων να δώσει την έγκριση σε μια ομάδα εταιρειών.

Πιθανότατα δεν είναι τυχαίο που πέρασε η προθεσμία των 45 ημερών από την απόφαση του δικαστηρίου που αποφάνθηκε υπέρ της Grayscale και εναντίον της SEC για αυτό ακριβώς το ζήτημα. Της μη έγκρισης της αίτησης που έχουν υποβάλει για να μετατρέψουν το fund τους σε ETF. Το επιχείρημα των δικηγόρων της Grayscale ήταν ό,τι ακριβώς ισχυρίστηκε στη συνέντευξή της η Wood. Πώς είναι δυνατόν να φοβούνται στη SEC τη χειραγώγηση της αγοράς, από τη στιγμή που κατά 99,9% του χρόνου, το future ακολουθεί τη spot τιμή

Η πάροδος της περιόδου των 45 ημερών σημαίνει πως για να συνεχίσει η SEC να αρνείται την έγκριση της άδειας, θα πρέπει να επικαλεστεί άλλο λόγο. Αλλιώς, παρανομεί η ίδια η αρχή που είναι υπεύθυνη για την τήρηση του νόμου!

Αυτό που ίσως θα πρέπει να μας μείνει από το χθεσινό περιστατικό της απότομης ανόδου και πτώσης της τιμής του Bitcoin, θα είναι πως η είδηση της έγκρισης του επίμαχου ETF από τη SEC μάλλον δεν έχει προεξοφληθεί. Θα οδηγήσει την αγορά των crypto αρκετά πάνω από τα σημερινά επίπεδα τιμών.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Larry Fink. Χθες το βράδυ στο FOX Business ισχυρίστηκε πως το ανοδικό ξέσπασμα ήταν απλώς μια ένδειξη του συσσωρευμένου ενδιαφέροντος για ποιοτικά κρυπτονομίσματα, όπως και στον χρυσό, στο σημερινό περιβάλλον όπου συνεχίζονται οι διεθνείς αναταράξεις.

Άλλοι προέβησαν σε μια αρνητική εκτίμηση του περιστατικού. Θεωρούν πως δόθηκαν επιχειρήματα στον Gary Gensler για να ισχυριστεί πως έχει δίκιο. Ότι η χειραγώγηση της τιμής του Bitcoin γίνεται πολύ εύκολα.

Όπως και να έχει, αργά ή γρήγορα, η έγκριση του Bitcoin ETF θα συμβεί. Είναι θέμα χρόνου. Σε αυτή την περίπτωση, ας ετοιμαστούμε να ζήσουμε κάτι παράδοξο. Όλοι οι μεγάλοι της Wall Street (BlackRock, Fidelity κ.λπ.) να το διαφημίζουν οι ίδιοι. Θα προβάλουν και θα εξηγούν στο κοινό και στους πελάτες τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα του Bitcoin.

Για ποιο λόγο; Για να πουλήσουν μερίδια. Το ίδιο το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα θα συμβάλει στην εξάπλωση του Bitcoin. Το κατεστημένο σύστημα που το αγνοούσε, το λοιδορούσε, το πολεμούσε.

Είναι πραγματικά μεγάλη ειρωνεία, πως τραπεζικά ιδρύματα θα βάζουν τα στελέχη τους να εκθειάζουν το Bitcoin (και σε επόμενο χρόνο το Ethereum), προκειμένου να πουλήσουν τα προϊόντα τους!


Πώς θα γίνεις ο επόμενος πιστοποιημένος Crypto Specialist

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας σε συνεργασία με το Euro2day.gr, για δεύτερο χρόνο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει κάθε πτυχή (εκτός από τον προγραμματισμό) του πιο συναρπαστικού οικονομικού και τεχνολογικού τομέα της εποχής μας.

Όσοι το παρακολουθήσουν θα αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο και τον τίτλο του πιστοποιημένου CryptoSpecialist. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (18 Οκτωβρίου – 5 Ιουλίου). Τα μαθήματα διεξάγονται από 30 καταξιωμένους εισηγητές και είναι 3ωρα, 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες.

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει 5 θεματικές ενότητες:

Εισαγωγή στο Bitcoin, το blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη (42 ώρες). Διασφάλιση Ιδιωτικότητας Και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων (46 ώρες). Το ψηφιακό μάρκετινγκ του μέλλοντος, NFTs και Metaverse (38 ώρες). Ξεκλειδώστε τον κόσμο των altcoins! (60 ώρες). Ολοκληρωμένος Επενδυτικός Οδηγός για Κρυπτονομίσματα (60 ώρες).

Μη χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Μάθετε από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου της κρυπτοοικονομίας. Επενδύστε στο μέλλον, αξιοποιήστε σε μια ανατρεπτική τεχνολογία αιχμής. Την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.indifi.gr.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v