Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crypto: Τρενάκι του τρόμου για το XRP

Ακόμη ένα κρυπτονόμισμα που εκτινάχθηκε στη -fake- είδηση ότι ετοιμάζεται ETF στη spot αγορά. Η επίμαχη δικαστική απόφαση και η σημασία για Bitcoin και Ethereum.

Crypto: Τρενάκι του τρόμου για το XRP

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Για άλλη μια φορά δημιουργήθηκε προσωρινή αναστάτωση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων από διακίνηση ψεύτικων ειδήσεων με πρωταγωνιστή την BlackRock.

Χθες το βράδυ λίγο πριν τις 11 (ώρα Ελλάδας), βγήκε η φήμη πως μετά την προετοιμασία τους για ETF σε Bitcoin και Ethereum, θα εκδώσουν ένα και για το κρυπτονόμισμα XRP, το «BlackRock iShares XRP Trust».

Μάλιστα όσοι διακίνησαν την είδηση εμφάνισαν μια εγγραφή εταιρείας με αυτό το όνομα στο Delaware, προκειμένου να γίνουν πειστικοί. Μόνο που δεν ήταν η BlackRock η εταιρεία που την είχε υποβάλει! Οι άνθρωποί της το διέψευσαν πολύ γρήγορα στον αναλυτή του Bloomberg, ειδικό στα ETFs, Eric Balchunas, ο οποίος το δημοσίευσε αμέσως στο Χ (πρώην Twitter).

Το κόλπο πάντως πέτυχε, έστω και προσωρινά. Όπως βλέπουμε στο 5λεπτο διάγραμμα, σε σχεδόν 20 λεπτά το XRP εκτινάχθηκε 15%. Από το 0,65 δολάριο στο 0,75. Αμέσως μετά κατέρρευσε στα επίπεδα τιμών που είχε ξεκινήσει.

Η απάτη φάνηκε πειστική γιατί διανθίστηκε με το επιχείρημα πως η BlackRock επέλεξε το XRP μετά τη δικαστική ήττα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) εναντίον της Ripple Labs στις 13 Ιουλίου.

Ήταν τότε που ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της εταιρείας, καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό της επιτροπής ότι το κρυπτονόμισμα XRP αποτελεί χρεόγραφο

Εκείνη την ημέρα, η τιμή του XRP εκτοξεύτηκε. Από το 0,45 δολάριο σχεδόν διπλασίασε την αξία του. Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Μέσα σε ένα μήνα επανήλθε στο 0,45 δολάριο, για να ανακάμψει μόλις πρόσφατα, μαζί με την αγορά των crypto. Ωστόσο ποτέ δεν πλησίασε την τοπική κορυφή του Ιουλίου, όπως βλέπουμε στο παρακάτω ημερήσιο διάγραμμα.

Το κέρδος από αυτή τη δικαστική απόφαση αφορούσε γενικά τα κρυπτονομίσματα, καθώς διάβρωσε την ισχύ των επιχειρημάτων της SEC ότι όλα, εκτός του Bitcoin, θα έπρεπε να θεωρούνται χρεόγραφα. Άρα και να υπόκεινται στους ήδη ισχύοντες κανόνες που εφαρμόζονται στις μετοχές.

Όπως και να έχει, με αφορμή το περιστατικό της χθεσινής ψευδούς είδησης, επιβεβαίωσε ξανά η BlackRock ότι η καταγραφή του iShares Ethereum Trust στο Delaware την περασμένη εβδομάδα είναι δική της. Το ενδιαφέρον της δεν περιορίζεται μόνο στο Bitcoin αλλά και στο Ethereum.

Είναι γεγονός πως το επίσημα διατυπωμένο -και έντονο- ενδιαφέρον του μεγαλύτερου επενδυτικού οργανισμού στον κόσμο για τον χώρο των crypto δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για εικασίες. Επιπλέον, αρωγός για να διαδοθούν σε ευρύ κοινό και αστραπιαία είναι άθελά του το X (πρώην Twitter). Για ποιο λόγο; Όλοι σχεδόν όσοι ασχολούνται με τα crypto έχουν λογαριασμό, ενημερώνονται και συνομιλούν στη συγκεκριμένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

(σ.σ. Με την ευκαιρία να ενημερώσουμε πως ο λογαριασμός στο Twitter του Βασίλη Παζόπουλου είναι ο https://twitter.com/vpazopoulos)

Υπενθυμίζουμε πως πριν από ένα μήνα ακριβώς, είχε διαρρεύσει η φήμη πως η BlackRock έλαβε έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για το ETF που να βασίζεται στη spot αγορά του Bitcoin, το iShares Bitcoin Trust, για το οποίο έχει υποβάλει αίτηση.

Δεν πέρασε πολλή ώρα πριν διαψευστεί η είδηση, αλλά η αναστάτωση είχε ήδη πραγματοποιηθεί. Η τιμή του Bitcoin σχεδόν αστραπιαία εκτοξεύτηκε 10%, παρασύροντας και την τιμή των υπόλοιπων μεγάλων κρυπτονομισμάτων, όπως το Ethereum και το Solana. Ακολούθως, όταν επιβεβαιώθηκε πως η πληροφορία δεν είναι αληθινή, οι τιμές κατέρρευσαν.

Το θετικό βέβαια για το περιστατικό ήταν πως βεβαιωθήκαμε ότι η επικείμενη έγκριση του spot ETF του Bitcoin από τη SEC δεν είχε προεξοφληθεί. Πράγματι, όσο οι πιθανότητες για να δοθεί η πολυαναμενόμενη άδεια αυξάνονται, μαζί τους αυξάνονται και οι αποτιμήσεις. Οι προσδοκίες για τις θετικές επιπτώσεις που θα προέλθουν από τη διαπραγμάτευση του συγκεκριμένου τύπου ETF είναι μεγάλες. Μένει να διαπιστώσουμε αν όντως επιβεβαιωθούν στην πράξη όσοι το υποστηρίζουν.

Μέχρι τότε, προσοχή σε ό,τι ακούτε και διαβάζετε…

 

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory 

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v