Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bitcoin: Το μπάχαλο που προκάλεσε η SEC με ένα tweet

Βίαιη κίνηση της τιμής, μετά την ανάρτηση από την επίσημη ιστοσελίδα της SEC για έγκριση των ETFs, που λίγα λεπτά αργότερα χαρακτηρίστηκε ψευδής. Τα πυρά κατά της αρχής.

Bitcoin: Το μπάχαλο που προκάλεσε η SEC με ένα tweet

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μέχρι τώρα στο Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας (http://Indifi.gr) διδάσκαμε πώς λειτουργεί ο χώρος. Τώρα θα ασχοληθούμε με τις μεθόδους από τις οποίες μπορούμε να βγάλουμε χρήματα από τα crypto.

Τα επόμενα μαθήματα που θα διδαχθούν από τις 13 Ιανουαρίου 2024 είναι χωρισμένα σε δύο ενότητες. Η μία αφορά τακτικές trading ειδικά προσαρμοσμένες στα κρυπτονομίσματα. Τεχνική ανάλυση, on chain ανάλυση, στρατηγικές διαχείρισης ρίσκου, αυτοματοποιημένα συστήματα και άλλα. Η δεύτερη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο των altcoins. Εξετάζεται η λειτουργία και οι προοπτικές του οικοσυστήματος πολλών κρυπτονομισμάτων από ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτά, αναλύονται κατηγορίες όπως DeFi και Play to Earn και ξεδιπλώνονται μεθοδολογίες αξιολόγησης και διαχωρισμού ελπιδοφόρων έργων από τα scams και τις πυραμίδες. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://indifi.gr/.

 

 

Η στιγμή που ο ψυχίατρος ακυρώνει όλα τα υπόλοιπα ραντεβού της ημέρας. Η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) χθες το βράδυ ώρα Ελλάδας ανάρτησε στο X (πρώην Twitter) ότι δίνει το πράσινο φως για τη διαπραγμάτευση στα χρηματιστήρια της χώρας των πολυαναμενόμενων ETFs του Bitcoin στη spot αγορά.

Ωστόσο, μετά από 15’ ακριβώς, ο επικεφαλής της SEC, Gary Gensler, σε μια ανάρτηση από τον προσωπικό του λογαριασμό το αναίρεσε! Ανάφερε πως ο λογαριασμός της SEC έχει παραβιαστεί και πως η είδηση της έγκρισης δεν ισχύει! Μάλιστα αργότερα έσβησε εντελώς το αρχικό ποστ της SEC.

Όσκαρ γελοιοποίησης. Από τα αποδυτήρια. Χωρίς ζέσταμα. Η SEC κατάφερε να ρεζιλευτεί σε τέτοιο βαθμό, που να γίνει πρωτοσέλιδο σε όλα τα παγκόσμια οικονομικά μέσα.

Όσον αφορά τους συμμετέχοντες στην αγορά; Τα σχόλια που άκουσε ο Gary δεν θα τα έβλεπες ποτέ γραμμένα στα βιβλία του Ζαμπούνη. Προσωπικά ευτυχώς που καπνίζω, γιατί θα το ξεκινούσα χθες το βράδυ!

Τι επίδραση είχε αυτό στην αγορά των crypto; Η τιμή του Bitcoin με την αναγγελία της έγκρισης άρχισε να σκαρφαλώνει απότομα, ενώ γκρεμίστηκε αμέσως μετά την ανάρτηση του Gensler. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω 5λεπτο διάγραμμα, εκτινάχθηκε μέχρι την αντίσταση των 48.000 δολαρίων και αμέσως μετά κατέρρευσε κάτω από τις 45.000. Από τότε βρήκε προσωρινή ισορροπία στις 46.000, καθώς οι επενδυτές αναμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Οι traders ακύρωσαν τις συνδρομές σε Netflix, Disney και άλλα συνδρομητικά κανάλια. Δεν χρειάζεται να τα παρακολουθούν ή να κάνουν σπορ που ανεβάζουν την αδρεναλίνη. Δεν υπάρχει λόγος, από τη στιγμή που παρακολουθούν τα κρυπτονομίσματα.

Μπορεί η κατάσταση να είναι γελοία, αλλά υπάρχει και η (πολύ) σοβαρή πλευρά. Το πλήγμα στη δημόσια εικόνα της SEC ήταν τεράστιο. Όλοι από χθες αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν η υπηρεσία να προστατέψει τους επενδυτές από τη χειραγώγηση! Αυτοί δεν είναι ικανοί να προστατέψουν τον λογαριασμό τους στο X.

Υπήρχε όντως χακάρισμα; Μάλλον όχι. Αν υπήρξε από πίσω κάποιος χάκερ, θα ήταν ο πιο ανόητος χάκερ στον κόσμο. Αν είχε παραβιάσει τον λογαριασμό της SEC με σκοπό να προκαλέσει αναστάτωση και να χειραγωγήσει την τιμή των κρυπτονομισμάτων, θα μπορούσε να δημοσιεύσει ένα πιο δραματικό μήνυμα.

Το πιθανότερο είναι να υπήρξε έτοιμη η ανακοίνωση, αλλά κάποιος από τη SEC να πάτησε το κουμπί της δημοσίευσης πιο νωρίς, προκαλώντας πανικό στην υπηρεσία και το ντόμινο των εξελίξεων που περιγράψαμε. Το ύφος της ανάρτησης δείχνει ότι πιθανά γράφτηκε από άνθρωπο της SEC.

Η ειρωνεία είναι πως πριν από δύο σχεδόν μήνες η SEC είχε κάνει μια ανάρτηση στο X, επισημαίνοντας να προσέξουμε τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο και πως η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τη SEC είναι η SEC!
Όπως και να έχει, όποια και να είναι η αιτία της πρόωρης ανακοίνωσης, το γεγονός παραμένει. Κατάφεραν να γίνουν το πρωτοσέλιδο σε κάθε οικονομικό μέσο ενημέρωσης παγκόσμιας εμβέλειας και να συζητιέται η περίπτωση του Bitcoin από όλους. Ακόμα και από αυτούς που δεν το είχαν αντιληφθεί ότι υπάρχει.

Τέλος, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως αν αποφασίσετε να κόψετε το κάπνισμα και ασχολείστε με τα crypto, θα δυσκολευτείτε να βρείτε κατάλληλη στιγμή. Αν και για να είμαστε ρεαλιστές, τους πραγματικούς bitcoiners το χθεσινό περιστατικό τούς βρίσκει αδιάφορους. Είτε εγκριθεί το ETF ή όχι, είτε ανέβει η τιμή του Bitcoin ή υποχωρήσει, το πλάνο παραμένει το ίδιο: μαζεύουν όσα περισσότερα satoshi μπορούν…

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v