Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crypto: Δίωξη στο Samourai Wallet για ξέπλυμα χρήματος

Το κατηγορητήριο των εισαγγελέων στις ΗΠΑ αναφέρει πως χρησιμοποιούνταν περίπλοκοι μηχανισμοί για να κρύψουν μεταφορές κεφαλαίων από εγκληματικές δραστηριότητες. Στο top-10 των ETFs το iShares Bitcoin Trust της BlackRock.

Crypto: Δίωξη στο Samourai Wallet για ξέπλυμα χρήματος

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το άρθρο είναι χορηγία από το ανταλλακτήριο BITmarkets.
https://bitmarkets.com/el/registration?promo=euro2day

 

 

Εισαγγελείς στις ΗΠΑ κατηγόρησαν τους ιδρυτές του Samurai, ενός ψηφιακού πορτοφολιού που λειτουργεί χωρίς θεματοφυλακή (non-custodial), για συνωμοσία με σκοπό το ξέπλυμα χρήματος

Συγκεκριμένα αναφέρονται στους Keonne Rodriguez και William Hill, τους οποίους οι αρχές κατηγορούν πως χρησιμοποίησαν εργαλεία ανάμειξης κρυπτονομισμάτων.

Το κατηγορητήριο αναφέρει πως χρησιμοποιούνταν περίπλοκοι μηχανισμοί για να κρύψουν μεταφορές κεφαλαίων από παράνομους και ξένες κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με το χθεσινό δελτίο τύπου, οι δύο άντρες ανέπτυξαν, διέθεσαν και λειτούργησαν έναν μείκτη (mixer) κρυπτονομισμάτων, «διευκολύνοντας συναλλαγές αξίας 100 εκατ. δολ., οι οποίες προορίζονταν για ξέπλυμα χρήματος μέσα από παράνομες αγορές του dark web».

Το coin mixer είναι μια αμφιλεγόμενη υπηρεσία, η οποία μπερδεύει όποιον παρακολουθεί την διαδρομή του χρήματος μέσα στο blockchain, καθιστώντας τις κινήσεις συναλλαγών πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Πράγματι, ισχύει ότι δυσκολεύεις τις αρχές, αλλά από την άλλη όποιος το χρησιμοποιεί σημαίνει πως έχει κάτι να κρύψει. Οπότε μπαίνει στο στόχαστρο από μόνος του.

«Ενώ προσέφεραν το Samourai ως υπηρεσία "απορρήτου", οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι ήταν ένας παράδεισος για εγκληματίες, οι οποίοι εμπλέκονται σε μεγάλης κλίμακας ξέπλυμα χρήματος και αποφυγή κυρώσεων», αναφέρει το κατηγορητήριο. Ο Rodriguez συνελήφθη και θα οδηγηθεί στην Πενσιλβάνια, ενώ ο Hill βρισκόταν στην Πορτογαλία και αναμένεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Οι κατηγορίες επισύρουν ποινή κάθειρξης μέχρι και 20 χρόνια.

Μέσα από το πορτοφόλι Samurai συνολικά διακινήθηκαν περίπου 2 δισ. δολ. σε «παράνομες συναλλαγές» μέχρι σήμερα. Οι κατηγορούμενοι φέρεται ότι εισέπραξαν περίπου 4,5 εκατ. δολ. ως αμοιβή για τις υπηρεσίες τους.

Όπως υποστηρίζουν οι εισαγγελείς, ενθάρρυναν και προσκάλεσαν ανοιχτά τους χρήστες να ξεπλύνουν έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες, μέσα από tweets και προσωπικά μηνύματα.

Το website του Samourai Wallet, το οποίο φιλοξενούνταν στην Ισλανδία, πλέον περιλαμβάνει μια ειδοποίηση: «αυτός ο ιστότοπος έχει κατασχεθεί». Επίσης εκδόθηκε ένταλμα κατάσχεσης για την εφαρμογή Samourai για κινητά στο Google Play Store. Η εφαρμογή για κινητά έχει περισσότερες από 100.000 λήψεις.

Οι υποστηρικτές του Samourai, όπως ο Έντουαρντ Σνόουντεν, εναντιώνονται στη δίωξη. Θεωρούν πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης ποινικοποίησε τους προγραμματιστές μιας εφαρμογής που σκοπό έχει την ιδιωτικότητα στις οικονομικές συναλλαγές.

Οι αμερικανικές αρχές είχαν στο στόχαστρο τα «μίξερ» και στο παρελθόν. Το 2022, το Γραφείο Ελέγχου ξένων περιουσιακών στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών (OFAC) απαγόρευσε στους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν το Tornado Cash του Ethereum, ισχυριζόμενοι ότι το χρησιμοποιούν εγκληματίες για ξέπλυμα.

Κλείνουμε τη σημερινή αναφορά μας με το iShares Bitcoin Trust (IBIT) της BlackRock. Βρίσκεται από χθες και επίσημα στο top 10 όλων των εποχών στα ETFs, όσον αφορά το σερί ημερήσιων θετικών εισροών. Επί 71 συνεχόμενες συνεδριάσεις, οι εισροές κεφαλαίων ήταν περισσότερες από τις εκροές.

 

Το άρθρο είναι χορηγία από το ανταλλακτήριο BITmarkets.
https://bitmarkets.com/el/registration?promo=euro2day

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v