Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εννέα μετοχές-στοιχήματα στο ταμπλό

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αγοράζουν μετοχές με τη λογική ότι κερδισμένος είναι ”όποιος ανεβαίνει στο τρένο που τρέχει”. Παρουσιάζονται τα stories, τα σχέδια, οι φήμες, αλλά και η οικονομική κατάσταση εννέα μετοχών που από την αρχή του έτους βρίσκονται στη λίστα με τις κορυφαίες αποδόσεις της Σοφοκλέους.

Εννέα μετοχές-στοιχήματα στο ταμπλό
του Στέφανου Κοτζαμάνη

* Ο πίνακας με τις αποδόσεις των μετοχών σε διάστημα 6 μηνών και έτους δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που συνηθίζουν να αγοράζουν μετοχές με τη λογική ότι κερδισμένος είναι ”όποιος ανεβαίνει στο τρένο που τρέχει” ή όποιος ”καβαλάει την ανοδική τάση”.

Με λίγα λόγια, οι επενδυτές αυτοί πιστεύουν ότι επενδύοντας σε μετοχές που έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο, είτε έχουν τη δυνατότητα για την αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών, είτε ακόμη μπορούν να προσδοκούν υπεραποδόσεις μεσο-μακροπρόθεσμα, λόγω της επίδρασης των παραγόντων που οδήγησαν στην τρέχουσα άνοδο (π.χ. εξαγορές, βελτιώσεις επιδόσεων κ.λπ.).

Δυστυχώς, η συγκεκριμένη τακτική δεν πετυχαίνει πάντα, για να μην πούμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αποδεικνύεται καταστροφική.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στο σημερινό φύλλο του ”Μ” παρουσιάζουμε τα stories -τα σχέδια, τις φήμες αλλά και την οικονομική τους κατάσταση- εννέα μετοχών που από την αρχή του έτους βρίσκονται στη λίστα με τις κορυφαίες αποδόσεις της Σοφοκλέους.

ΑΝΕΚ: Όλοι πέρυσι έβλεπαν την εισηγμένη να διαπραγματεύεται με ιδιαίτερα ελκυστικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, πλην όμως υπήρχαν κάποιες ενστάσεις για τη ρευστότητά της, καθώς και για το κατά πόσο η άλλοτε πολυμετοχική εταιρεία θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει στο μέτωπο των εξελίξεων και των deals.

Η περσινή χρονιά έκλεισε με ανοδικά κέρδη και θετικές ταμειακές ροές, ενώ η αύξηση κεφαλαίου που υλοποιήθηκε όχι μόνο υπερκαλύφθηκε, αλλά είχε και ως αποτέλεσμα την ύπαρξη δύο ισχυρών μετόχων: του διευθύνοντος συμβούλου της, κ. Ι. Σ. Βαρδινογιάννη, και του πολυεθνικού oμίλου Γκριμάλντι.

Μπορεί φυσικά σήμερα η μετοχή να έχει ανέβει από την αρχή του έτους κατά 140% και η κεφαλαιοποίηση να είναι σαφώς απαιτητική, ωστόσο όλοι προσδοκούν πολύ διαφορετική την ”επόμενη μέρα” της εισηγμένης εταιρείας, ποντάροντας σε αναβαθμισμένο ρόλο στην αγορά της ακτοπλοΐας.

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ: Με κέρδη 160% από την αρχή του χρόνου και με κεφαλαιοποίηση περί τα 9 εκατ. η μετοχή δείχνει πανάκριβη, αν συνεκτιμήσει κάποιος ότι η εισηγμένη αποτελεί τον... ”τελευταίο των Μοϊκανών” σε έναν παραπαίοντα κλάδο (εριουργία).

Βασικός μέτοχος της Τρία Άλφα είναι η οικογένεια Εφραίμογλου και οι φήμες φέρουν την εισηγμένη να προγραμματίζεται ως ”όχημα” για την έμμεση είσοδο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Vivodi στο χρηματιστήριο. Αν και οι φήμες αυτές δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, αίσθηση προκαλεί το ότι σπάνια η μετοχή μπαίνει στο στόχαστρο των διαφόρων λόμπι.

ΙΝΤΕΑΛ: Η προνομιούχος μετοχή διαπραγματεύεται σε υπερδιπλάσια τιμή από την κοινή, αλλά και οι δύο έχουν αποφέρει εντυπωσιακές αποδόσεις μετά την επαναδιαπραγμάτευσή τους στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Η κεφαλαιοποίηση των 33 εκατ. ευρώ δείχνει ιδιαίτερα απαιτητική για την εισηγμένη, αν μάλιστα συνεκτιμηθεί ότι δρομολογείται και νέα αύξηση κεφαλαίου με μετρητά, προκειμένου η εισηγμένη να επιλύσει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ”οι τράπεζες που κάλυψαν την τελευταία αύξηση κεφαλαίου προς 5 ευρώ ανά μετοχή δεν θέλουν να χάσουν τα λεφτά τους και κάποια στιγμή στο μέλλον η μετοχή πρέπει να ξεπεράσει τα 5 ευρώ, προκειμένου οι τράπεζες να πουλήσουν”. Και επίσης, υπάρχουν (ανεπιβεβαίωτες φυσικά) φήμες που φέρουν την Ideal -μετά την ολοκλήρωση της δρομολογούμενης αύξησης κεφαλαίου- ως όχημα.

ΜΟΧΛΟΣ: Με κεφαλαιοποίηση στα 58 εκατ. ευρώ, η μετοχή έχει κερδίσει 102% από την αρχή του έτους. Το φετινό rebound του τίτλου αποτελεί τη συνέχεια μιας μακρόχρονης δυσπραγίας στο ταμπλό, καθώς πολλοί αμφέβαλλαν για τη βιωσιμότητά της και πίστευαν ότι κάποια στιγμή θα κινδυνεύσει να αντιμετωπίσει ό,τι πολλές άλλες μικρομεσαίου μεγέθους εισηγμένες κατασκευαστικές εταιρείες.

Ωστόσο, η εισηγμένη πέρυσι επέστρεψε στα κέρδη, πράγμα που αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος. Έχει αναλάβει έργα και στο εξωτερικό, ωστόσο το ”κλειδί” της ανάπτυξής της περνά μέσα από την ψήφιση του σχεδίου νόμου για τις οικιστικές περιοχές, καθώς σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, θα απελευθερωθεί η υπόθεση του συγγενικού Πόρτο Καρράς και έτσι ο Μοχλός θα αναλάβει την εκτέλεση ενός πολύ σημαντικού κατασκευαστικού έργου.

VELL: Πρόκειται για την Τασόγλου, όπως αυτή προέκυψε μετά τη σύμπραξη με την Αφοί Βελάνη. Η μετοχή έχει ”γράψει” +430% από την αρχή του έτους και η κεφαλαιοποίησή της, αισίως, έχει εκτιναχθεί στα 60 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη του πρώτου τριμήνου δεν εντυπωσίασαν και τώρα θα πρέπει να περιμένουμε τα επόμενα τρίμηνα (μεγαλύτερη εποχικότητα στο τέταρτο) προκειμένου να δούμε τις δυνατότητες του νέου σχήματος. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση πάντως είναι σαφώς απαιτητική.

EUROBROKERS: Από τις μεγάλες φετινές εκπλήξεις του ταμπλό, σημειώνει άνοδο 154%, διακόπτοντας μια υποτονική παρουσία με ελάχιστο όγκο συναλλαγών. Η Eurobrokers κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των συμβούλων-μεσιτών ασφαλίσεων, ωστόσο η συγκεκριμένη αγορά είναι μικρή και ιδιαίτερα ανταγωνιστική.

”Τροφή” στην εκτίναξη της μετοχής έδωσαν οι κατά καιρούς επενδύσεις χαρτοφυλακίου της εισηγμένης (πρόσφατα, αίσθηση έκανε η ”γενναία” συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της MIG), που μέχρι τώρα έχουν αποφέρει υψηλά -μη λειτουρικά- κέρδη στην εισηγμένη.

SPRIDER: Σαν έναν... πραγματικό σπρίντερ ”τρέχει” στο ταμπλό της Σοφοκλέους η μετοχή της Sprider, καθώς από τα 3 ευρώ με τα οποία διαπραγματευόταν στις αρχές του 2006, σήμερα έχει ξεπεράσει αισίως τα 11 ευρώ. Ο τίτλος διαπραγματεύεται με P/E σαφώς ανώτερο από τον μέσο όρο του χρηματιστηρίου, έχοντας ήδη προεξοφλήσει ένα πολύ θετικό σενάριο ανάπτυξης σε Ελλάδα και Βαλκάνια.

Κάποιοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι ο τίτλος έχει ακόμη σημαντικά περιθώρια ανόδου, προβλέποντας ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν θα είναι απλώς πολύ ανοδικοί, αλλά εντυπωσιακοί...

ALPHA ΓΚΡΙΣΙΝ: Ούτε το παραδοσιακό αντικείμενο της εταιρείας (ηγετική θέση στην περιορισμένου μεγέθους ελληνική αγορά), αλλά ούτε και οι προσδοκίες επέκτασης στο εξωτερικό θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 44 εκατ. ευρώ. ”Κλειδί” σε όλα αυτά είναι τα ακίνητα που διαθέτει η εισηγμένη στο εξωτερικό (κυρίως Πολωνία, Βουλγαρία), καθώς και οι αιτήσεις για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα.

Επί του παρόντος, λοιπόν, οι χρηματιστηριακοί δείκτες δίνουν σημάδια σαφέστατης υπερτίμησης, ωστόσο δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν (βλέπε έκθεση της Merit ΑΧΕΠΕΥ) ότι η μετοχή αξίζει μεγαλύτερα επίπεδα λόγω των προοπτικών της.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ - ΛΑΠΠΑΣ: Η μετοχή έχει αυξηθεί πάνω από 800% κατά την τελευταία διετία και διαπραγματεύεται με δείκτη P/E πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της αγοράς. Και ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για χαρακτηριστική περίπτωση υπερτιμημένης μετοχής, υπάρχουν και εκείνοι που ποντάρουν στις προοπτικές των Βαλκανίων (αλλά και στην πιθανή ανάληψη ενός νέου brand name) για να ισχυριστούν ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια ανόδου.

Κατά τη φετινή τακτική γενική συνέλευση, η διοίκηση της εισηγμένης χαρακτήρισε τον τίτλο υποτιμημένο και προχώρησε σε ψήφιση του θέματος για δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών.

* Ο πίνακας με τις αποδόσεις των μετοχών σε διάστημα 6 μηνών και έτους δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v