Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Ευρώπη το ποντάρισμα για μεγάλες αποδόσεις

Οι τέσσερις λόγοι που υπερτερούν οι ευρωπαϊκές μετοχές έναντι αυτών στις ΗΠΑ και ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τη γηραιά ήπειρο. Τι δείχνουν οι συγκριτικές αποτιμήσεις. Από πού μπορεί να προέλθει η... έκπληξη.

Στην Ευρώπη το ποντάρισμα για μεγάλες αποδόσεις

Το ποντάρισμα υπέρ των ευρωπαϊκών μετοχών σε σχέση με τη μετοχική αγορά των ΗΠΑ είναι το μεγάλο στοίχημα των διαχειριστών για το 2017, έπειτα από παρά πολλά χρόνια όπου αμερικανική αγορά μετοχών είχε τα πρωτεία στις προτιμήσεις.

Από το 2000, ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 των ΗΠΑ έχει αποδώσει σωρευτικά 55% έναντι 29% για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, ενώ με το ευρώ ως νόμισμα βάσης η απόδοση του αμερικανικού δείκτη είναι 65% έναντι 44% για τον ευρωπαϊκό δείκτη.

Για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ο δείκτης MSCI AC σημείωσε άνοδο 7% με τις αναδυόμενες αγορές να είναι το κορυφαίο asset class μέχρι τώρα στο έτος. Παράλληλα, ο δείκτης Stoxx 600 (Ευρώπη) ξεπερνά σε απόδοση το δείκτης S&P 500, αφού σημειώνει κέρδη 5,5% έναντι 4,6%.

Πώς αιτιολογείται όμως αυτή η εκτίμηση των διαχειριστών κεφαλαίων;

1. Το πρώτο στοιχείο που ευνοεί τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχικών αγορών φέτος είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Οι μετοχές στην Ευρώπη αποδίδουν καλύτερα όταν οι συνθήκες της παγκόσμια οικονομίας βελτιώνονται, μιας και οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι πιο εκτεθειμένες στις διεθνείς αγορές. Η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι την παρούσα χρονική στιγμή στο 2,9% από 2,5% για το 2016, με τις τελευταίες αναθεωρήσεις να είναι θετικές. Ταυτόχρονα, η ευρωπαϊκή ανάπτυξη είναι πιθανό να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τη μέση πρόβλεψη του 1,6%, ενώ η αποδυνάμωση του ευρώ αποτελεί έναν επιπρόσθετο καταλύτη υπέρ των θετικών αποδόσεων των ευρωπαϊκών τίτλων. Για το 2017, και με τα επιτόκια στις ΗΠΑ σε ανοδική τροχιά, η οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με το υψηλό ποσοστό του 2,3% έναντι 1,6% για το προηγούμενο έτος.

2 .Το δεύτερο στοιχείο είναι τα τρέχοντα επίπεδα στις αμερικανικές μετοχές, οι οποίες συνεχώς διαμορφώνονται σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, με ενδεικτικές τις αγορές της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι δείκτες απέχουν ακόμα αισθητά από τα ιστορικά υψηλά τους, ενώ οι αποτιμήσεις τους βρίσκονται κοντά στους ιστορικούς μέσους όρους. Οι ευρωπαϊκές δείκτες επηρεάζονται πολύ περισσότερο από την πορεία των τραπεζικών μετοχών. Η υπεραπόδοση που έχουν ξεκινήσει οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τα τέλη του Ιουνίου 2016 προεξοφλεί ότι η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων θα επιτρέψει τη διεύρυνση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου τους.

3. Το τρίτο στοιχείο υπέρ των ευρωπαϊκών μετοχών εξάγεται από την τελευταία έρευνα της Bank of America για τους διαχειριστές κεφαλαίων. Παρότι η πλειονότητα των διαχειριστών εκτιμά ότι οι μετοχές είναι στο πιο υπερτιμημένο επίπεδο τους κατά τα τελευταία 17 χρόνια, από την άλλη παραδέχονται ότι η κατανομή τους στις μετοχές αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο τα δύο τελευταία χρόνια και αρκετά πιο πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Από την έρευνα και σε σχέση με τον Φεβρουάριο προκύπτει επίσης ότι οι παγκόσμιοι διαχειριστές φεύγουν από τις μετοχές στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία και τοποθετούνται στην ηπειρωτική Ευρώπη και στις αναδυόμενες αγορές.

4. Το τέταρτο στοιχείο είναι οι διαφορετικοί δρόμοι που έχουν πάρει σε ΗΠΑ και Ευρώπη οι νομισματικές επιλογές των κεντρικών τραπεζών. Η διαφορετική κατεύθυνση καθιστά τις ευρωπαϊκές μετοχές πιο ελκυστικές, καθότι τα έκτακτα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές αξίες. Στον αντίποδα οι νομισματικές αρχές στις ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση tapering των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο μεγάλος κίνδυνος

Το μεγάλο ρίσκο στη θετική εικόνα των ευρωπαϊκών μετοχών είναι ο πολιτικός κίνδυνος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος απρόσμενων γεγονότων (tail risk) είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές και ο κίνδυνος διάλυσης της Ε.Ε. Οι εκλογικές αναμετρήσεις στη Γαλλία και στη Γερμανία μπορεί να αποτελέσουν game changer, ειδικά αν στη Γαλλία επικρατήσει η Λεπέν με την αντιευρωπαϊκή της ατζέντα. Ωστόσο, δεν επηρεάζονται όλοι οι ευρωπαϊκοί κλάδοι με τον ίδιο τρόπο, όμως οι τράπεζες, ειδικά σε χώρες με ασθενή δημοσιονομικά, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην πολιτική.

Επιπρόσθετα, αν και εφόσον η ανάπτυξη στις ΗΠΑ ή την Κίνα δεν μπορέσει να κινηθεί βάσει των αρχικών εκτιμήσεων και το αμερικανικό νόμισμα υποχωρήσει, μπορεί να είναι η έκπληξη των αγορών για το 2017, αφού από τα forward rates φαίνεται να έχουν ήδη προεξοφληθεί τουλάχιστον τρεις αυξήσεις επιτοκίων στην τιμή του αμερικανικού νομίσματος. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει με τη σειρά της σε πιο ισχυρό ευρώ, προκαλώντας πίεση στις πωλήσεις των εξαγωγικών ευρωπαϊκών εταιρειών και αυτό με τη σειρά του πτωτικούς κινδύνους στον ρυθμό ανάπτυξης που προβλέπεται για την ευρωζώνη.

Τι δείχνουν οι συγκριτικές αποτιμήσεις

Πάντως, το μεγαλύτερο επιχείρημα υπέρ των ευρωπαϊκών μετοχών έναντι των αμερικανικών είναι οι απόλυτες και οι σχετικές αποτιμήσεις τους. Το consensus των αναλυτών για τις αμερικανικές μετοχές το 2017 είναι αρκετά πιο επιφυλακτικό πλέον εξαιτίας των πολιτικών κινδύνων λόγω Τραμπ, του απεγκλωβισμού των μετοχών από τη νομισματική πολιτική της Fed και από τα υψηλά επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί οι αμερικανικοί δείκτες σε απόλυτα μεγέθη αλλά και σε όρους αποτίμησης.

Ο δείκτης S&P 500 έχει κινηθεί με άνοδο 4,6% φέτος και 29% την τριετία, με την απόδοση να έχει επιτευχθεί από τον Νοέμβριο πέρσι και τις αμερικανικές εκλογές. Στη μεγαλύτερη εικόνα, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει κέρδη 250% από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2009. Ενδεικτικά, από τον Μάρτιο του 2009, ο δείκτης Stoxx 600 γράφει άνοδο 150%, ενώ ο δείκτης Stoxx Banks 45% μόλις.

Οι κορυφαίοι strategists της Wall Street για το τέλος του 2017 δίνουν τιμή-στόχο για τον δείκτη S&P 500 από τις 2.300-2.700 μονάδες, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στις 2.425 μονάδες ή 3% υψηλότερα από τρέχοντα ιστορικά υψηλά επίπεδα του δείκτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Datastream, o κυκλικά αναπροσαρμοσμένος δείκτης P/E των αμερικανικών μετοχών βρίσκεται στις 27 φορές και βρίσκεται αρκετά υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του, ενώ στην Ευρώπη ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώνεται στις 19,5 φορές, ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο. Ωστόσο, οι πραγματικά φθηνές αγορές βάσει του δείκτη αξίας είναι οι αναδυόμενες αγορές και ειδικότερα οι αναδυόμενες αγορές της ΝΑ. Ευρώπης.

Τέλος, το 2017 θα είναι το πρώτο έτος μετά από μια πενταετία που οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή των ευρωπαϊκών μετοχών της τάξεως του 16% έναντι οριακής μείωσης για το 2016. Οι μερισματικές αποδόσεις θα παραμείνουν υψηλές, της τάξεως του 3,7%, και όλοι οι δείκτες αποτίμησης των επιμέρους κλάδων είναι αρκετά πιο ελκυστικοί έναντι της αμερικανικής αγοράς μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v