Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Τα μερίσματα… που φωνάζουν!

Η πορεία και οι προοπτικές των εταιριών με μερισματική απόδοση άνω του 5% - Πόσο κινδυνεύουν να παρασυρθούν από τη συγκυρία στις διεθνείς αγορές και πόσο μπορούν να γίνουν ακόμη μεγαλύτερα στο μέλλον.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Σοφοκλέους: Τα μερίσματα… που φωνάζουν!
Η πορεία και οι προοπτικές των εταιριών που διαπραγματεύονται με μερισματική απόδοση άνω του 5% - Κατά πόσο κινδυνεύουν να παρασυρθούν και αυτά από τη συγκυρία που πλήττει τις διεθνείς αγορές, ή κατά πόσο μπορούν να γίνουν ακόμη μεγαλύτερα στο μέλλον.


Ο δείκτης της μερισματικής απόδοσης συγκαταλέγεται στους σπουδαιότερους χρηματιστηριακούς δείκτες, επηρεάζοντας αναλυτές και επενδυτές.

Ειδικότερα τώρα για τις μετοχές που προσφέρουν ικανοποιητικό μέρισμα, αυτές συνήθως αποτελούν ισχυρές αμυντικές επιλογές ιδίως σε περιόδους χρηματιστηριακής αβεβαιότητας, όπως είναι η τρέχουσα. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι επενδυτές θα έχουν πειστεί πως οι ικανοποιητικές αυτές μερισματικές αποδόσεις δεν θα ισχύσουν μόνο για μία χρονιά, αλλά θα είναι διατηρήσιμες σε βάθος χρόνου.

Σήμερα παρουσιάζουμε εννέα μετοχές που διαπραγματεύονται με μερισματικές αποδόσεις ίσες ή και ανώτερες του 5%, εξετάζοντας τις προοπτικές τους τόσο για φέτος (σε μια οικονομία που έχει επηρεαστεί από τη γενικότερη δυσμενή συγκυρία) όσο και για τις επόμενες οικονομικές χρήσεις.

ΟΠΑΠ: Και growth story και dividend story

Παρά το γεγονός ότι η μετοχή του ΟΠΑΠ έχει «τρέξει» από το φετινό ελάχιστο των 18,12 στα 25 ευρώ, εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με πολύ υψηλή μερισματική απόδοση και επίσης συνεχίζει να «υπόσχεται» ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης των κερδών του μέσα στην επόμενη τριετία.

To μέρισμα που θα διανεμηθεί συνολικά (υπήρξε και προμέρισμα) για τη χρήση του 2007 ανέρχεται σε 1,74 ευρώ, που οδηγεί σε μερισματική απόδοση 6,96%. Ωστόσο, με βάση τις προβλέψεις της Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ, το μέρισμα του οργανισμού θα αυξηθεί στα 2,15 ευρώ του χρόνου και στα 2,27 ευρώ το 2010. Αυτό σημαίνει ότι η μερισματική απόδοση της μετοχής θα ανέβει στο 8,6% το 2009 και στο 9,1% το 2010.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι πρόκριμα για τόσο μεγάλα μερίσματα δεν αποτελεί μόνο το ελκυστικό P/E του τίτλου (14,4 με βάση τα κέρδη του 2007, 10,7 με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2009), αλλά και η υπερβάλλουσα ρευστότητα του οργανισμού, καθώς στο τέλος του 2007 υπήρχε ταμείο 493 εκατ. ευρώ, που προβλέπεται να εκτιναχτεί γύρω στα 650 - 750 εκατ. στο τέλος του 2009, αν ενδιάμεσα δεν έχει προκύψει κάποια επιστροφή κεφαλαίου.

FG Europe: Ισχυρό growth και φέτος

Με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής στα 2,32 ευρώ και το μέρισμα της χρήσης 2007 που διανεμήθηκε (0,22 ευρώ), ο τίτλος διαπραγματεύεται με απόδοση 9,5%. Για φέτος, η εισηγμένη εταιρία έχει προβλέψει άνοδο των καθαρών κερδών γύρω στο 3,5%, ωστόσο παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το τελικό ύψος των κερδών θα μπορούσε να είναι κατά πολύ υψηλότερο, λόγω της πολύ ισχυρής ζήτησης στα κλιματιστικά και επίσης λόγω των προβλεπόμενων αυξημένων πωλήσεων στις τηλεοράσεις Sharp. Μια πρώτη «γεύση» του προς τα πού πηγαίνουν τα φετινά αποτελέσματα αναμένεται να έχουμε μέσα στην εβδομάδα, με τη δημοσίευση των τριμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων του εισηγμένου ομίλου.

Motor Oil: Πρόβλεψη για 6,5% την επόμενη τριετία

Με την τρέχουσα τιμή του τίτλου στα 15,28 ευρώ και το συνολικό διανεμόμενο μέρισμα της χρήσης στο 1,2 ευρώ (ποσό ελαφρώς υψηλότερο από το ύψος των καθαρών κερδών), η μερισματική απόδοση υπολογίζεται στο 7,8%. Τα κέρδη του πρώτου τριμήνου αναμένονται σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά, ευνοημένα σε κάποιο βαθμό και από κέρδη αποθεμάτων (inventory gains).

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο όμιλος είναι μια ενδεχόμενη συρρίκνωση των περιθωρίων διύλισης στα προϊόντα της Μεσογείου και αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να προέλθει από πτώση της ζήτησης εξαιτίας γενικότερης δυσμενούς συγκυρίας. Στον αντίποδα, η Motor Oil έχει να αντιτάξει τις επενδύσεις που υλοποιεί με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητάς της και τη διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους της, καθώς και κάποιο σχέδιο δράσης για πιθανή είσοδο στον χώρο της ενέργειας.

Η Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ, πάντως, αναμένει κάμψη αποτελεσμάτων για τη διετία 2008 - 2009 και εκτίναξή τους το 2010 (κέρδη ανά μετοχή: 1,18 ευρώ για το 2007, 1,09 ευρώ για το 2008, 1,01 για το 2009 και 1,44 για το 2010). Οι αντίστοιχες προβλέψεις για το μέρισμα είναι 0,94 ευρώ για του χρόνου (απόδοση 6,2%), 0,89 ευρώ για το 2010 (απόδοση 5,8%) και 1,27 ευρώ για το 2011 (απόδοση 8,3%). Δηλαδή, η μέση μερισματική απόδοση για την επόμενη τριετία υπολογίζεται στο 6,5%.

Πετρόπουλος: Οι προβλέψεις δείχνουν συντηρητικές

Με βάση τα περυσινά αποτελέσματα, το P/E της μετοχής του Πετρόπουλου στα τρέχοντα επίπεδα (6,38 ευρώ) διαμορφώνεται σε 7,9 και η μερισματική απόδοση στο 9,7% (για τη χρήση 2007 διανεμήθηκε συνολικό μέρισμα 62 λεπτών ανά μετοχή).

Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 21,7% (από τις 929 χιλιάδες στο 1,13 εκατ. ευρώ).

Παρ' όλα αυτά η διοίκηση της εισηγμένης επιμένει στην πρόβλεψή της για στάσιμα κέρδη το 2008 (περυσινή επίδοση 5,7 εκατ. ευρώ, ή 0,82 ευρώ ανά μετοχή).

Τι σημαίνει το τελευταίο; Ότι μέσα στο υπολειπόμενο εννεάμηνο του 2008 η εισηγμένη εταιρία έχει την «πολυτέλεια» να σημειώσει κέρδη χαμηλότερα κατά 200 περίπου χιλιάδες ευρώ από τα αντίστοιχα περυσινά, χωρίς να ξεφύγει από το guidance που έδωσε κατά την ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 2007.

Αν όμως ψάξει την υπόθεση λίγο περισσότερο, θα διαπιστώσει ότι το παραπάνω ποσό των 200 χιλιάδων υπερβαίνει στην πράξη το ένα εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι στο περυσινό δ΄ τρίμηνο υπήρξε μη επαναλαμβανόμενη αρνητική υπεραξία 900 περίπου χιλιάδων ευρώ.

Το συμπέρασμα είναι ότι η επανάληψη των περυσινών επιδόσεων που οδηγεί σε ελκυστικούς χρηματιστηριακούς δείκτες δείχνει αρκετά ασφαλής. Και επίσης ότι ενδεχομένως να δούμε και πάλι φέτος τα τελικά κέρδη της χρήσης να είναι ανώτερα από τα προβλεπόμενα.

ΓΕΚΕ (President): Διψήφια απόδοση

Με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 64,7 εκατ. ευρώ (μηδέν δάνεια και 18,1 εκατ. ταμείο) και περυσινά κέρδη 7 εκατ. ευρώ, το P/E διαμορφώνεται σε μονοψήφιο νούμερο. Στις 6 Ιουνίου, η τακτική γενική συνέλευση θα κληθεί να ψηφίσει τη διανομή μερίσματος 80 λεπτών, γεγονός που οδηγεί σε μερισματική απόδοση 10,4%.

Τα φετινά αποτελέσματα θα επηρεαστούν από την πορεία του ξένου τουρισμού, με τη διοίκηση της εισηγμένης να δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη για περαιτέρω βελτίωση σε σχέση με το 2007. Ευνοϊκή επίδραση υπάρχει λόγω και της ανόδου των επιτοκίων καταθέσεων, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε άνοδο των εσόδων που προέρχονται από την εκμετάλλευση των πολύ υψηλών διαθεσίμων.

Βάρδας: Rebound από το β΄ εξάμηνο

Την Παρασκευή η μετοχή έκλεισε στα 2,35 ευρώ (κεφαλαιοποίηση 27,9 εκατ. ευρώ), όταν το προσεχές Σάββατο η διοίκηση της εταιρίας θα προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 15 λεπτών ανά μετοχή (μερισματική απόδοση 6,4%), ενώ τα περυσινά κέρδη ανά μετοχή είχαν ανέλθει σε 2,4 εκατ. ευρώ, ή 20,2 λεπτά ανά μετοχή (P/E 11,6).

Τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού τριμήνου αναμένονται «γκρίζα», λόγω της γενικότερης δυσπραγίας στην αγορά αλλά και εξαιτίας του ότι η εποχική ζήτηση του Πάσχα ενίσχυσε φέτος το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης, ενώ πέρυσι το πρώτο. Εκτίμηση πάντως της διοίκησης είναι ότι από το δεύτερο τρίμηνο και μετά και ιδίως κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο η κατάσταση θα βελτιωθεί και τελικά για το σύνολο της χρήσης η κερδοφορία θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των επόμενων ετών, θα επηρεαστούν από τις κινήσεις για διεύρυνση του δικτύου των καταστημάτων και της γκάμας των προσφερόμενων brand names και κυρίως της αλυσίδας Tie Rack που σταδιακά θα αρχίσει να αναπτύσσεται από την εισηγμένη εταιρία.

Mevaco: «Παρένθεση» το πτωτικό 2007

Η μερισματική απόδοση της μετοχής υπολείπεται οριακά του 5%, καθώς το προτεινόμενο μέρισμα ανέρχεται σε 0,14 ευρώ και η τιμή της μετοχής σε 2,84 ευρώ. Τα περυσινά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 19,4 λεπτά και το P/E του τίτλου βρίσκεται στο 14,6.

Πέρυσι, τα καθαρά κέρδη του ομίλου είχαν υποχωρήσει στα 2,04 εκατ. ευρώ, έπειτα από μια τριετία πολύ ισχυρής ανάπτυξης. Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι φέτος θα υπάρξει βελτίωση πωλήσεων και κερδών τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε επίπεδο εισηγμένης εταιρίας.

Πειραιώς Ακινήτων: Συντηρητική πολιτική

Με τη μετοχή στο 1,82 ευρώ και το μέρισμα στα 13 λεπτά, η σχετική απόδοση ανέρχεται στο 7,1%. Η εισηγμένη ακολουθεί συντηρητική πολιτική στο θέμα των ακινήτων και διανέμει το σύνολο σχεδόν των κερδών πλην εκείνων που προέρχονται από αναπροσαρμογές λόγω υπεραξιών. Όσο κι αν προβλέπεται ότι τα επόμενα χρόνια τα κέρδη από υπεραξίες θα μειωθούν, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι δεν θα δούμε να μεταβάλλεται το ετήσιο μέρισμα.

Eurobank Properties: Συνεχείς εξαγορές ακινήτων

Σαφώς πιο επιθετική η πολιτική την οποία ακολουθεί η εταιρία σε σύγκριση με την Πειραιώς Ακινήτων. Πέρυσι, η Eurobank Properties διένειμε συνολικό μέρισμα 48 λεπτών που αντιστοιχεί σε απόδοση 5,8%. Με γεμάτο ταμείο (μετά και την αύξηση κεφαλαίου, η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2007), η εισηγμένη προχωρά σε επιθετική πολιτική αποσκοπώντας σε μεγάλες υπεραξίες (και στη συνέχεια σε κέρδη) ακινήτων, αλλά επιπλέον διευρύνοντας και τον επενδυτικό κίνδυνο σε περίπτωση έντονης υποχώρησης των τιμών στο ελληνικό και στο βαλκανικό, γενικότερα, real estate.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v