Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι βραχυπρόθεσμες τάσεις για μετοχές και ομόλογα

Οι ενδείξεις για «bear market» στη Wall Street και ενδεχόμενες επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και το ΧΑ. Τα σινιάλα για τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά ομόλογα. Πως αναμένεται να κινηθούν εμπορεύματα και ισοτιμίες.

Οι βραχυπρόθεσμες τάσεις για μετοχές και ομόλογα
  • Του Αν.Σ.Τσομπανίδη

• H μερική επάνοδος της ιταλικής κυβέρνησης σε συστημικούς χειρισμούς δημιουργεί ευνοϊκό χώρο για μερική ανάκαμψη των τιμών κυρίως στα 10ετή ιταλικά ομόλογα καθώς και στα αντίστοιχους ελληνικούς τίτλους. Ομως το βραχυπρόθεσμο περιβάλλον ευνοεί και θα ευνοεί την σημαντική διακύμανση των τιμών τους. Σε μεσοπρόθεσμη βάση μπορεί να εμπεδωθεί ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον με αποτέλεσμα να δούμε μέσα στο 2019 την απόδοση στην λήξη των ελληνικών 10ετών κυβερνητικών ομολόγων να συγκλίνουν προς το 3,8-3,9%, με τα αντίστοιχα ιταλικά να σταθεροποιούνται στην περιοχή του 2,7-2,9%.Οι αποδόσεις αυτές ενσωματώνουν και το ασφάλιστρο επί κινδύνων που διατρέχουν οι δύο οικονομίες.

• Σε εκθέσεις διεθνών επενδυτικών οίκων δίνεται το στίγμα ότι η αμερικανική οικονομία θα αρχίζει να παρουσιάζει εξασθένηση κυρίως από το β’ εξάμηνο 2019 με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να προσεγγίζει το 2,7% για όλο το 2019. Ετσι τα 10ετή αμερικανικά ομόλογα έχουν σημαντικά περιθώρια υποχώρησης των τιμών τους που ως φυσική συνέπεια θα ανεβάσουν τις αντίστοιχες αποδόσεις τους στην δευτερογενή αγορά.

• Κατά το α εξάμηνο του 2019 θα εξασθενήσουν οι ρυθμοί των περισσότερων αναπτυσσόμενων οικονομιών με την Κίνα να συνεχίζει να βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης καθ όλο το έτος. Μια θετική διαφοροποίηση θα καταγραφεί κατά το β’ εξάμηνο 2019 με επίκεντρο τις οικονομίες της Ρωσίας, Βραζιλίας και της Ν.Αφρικής.

• Οι μετοχές των αντιπροσωπευτικότερων αμερικανικών εταιρειών, μέσω του δείκτη S&P500, εκτιμάται ότι θα καταγράψουν θετική μονοψήφια απόδοση. Θα ακολουθήσουν και οι τίτλοι των περισσότερων ασιατικών μετοχών με εξαίρεση την Ιαπωνία. Οσον αφορά τις ευρωπαϊκές μετοχές, αυτές εν μέρει θα αντανακλούν τα θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών της ευρωζώνης που με τα σημερινά δεδομένα βρίσκονται σε μία ζώνη ουδετερότητας.

• Σε επίπεδο χαρτοφυλακίου, ένας επενδυτής θα μπορούσε να αυξήσει τα μετρητά έναντι υψηλών θέσεων που μπορεί να έχει σε ομόλογα και μετοχές.

• Σε κλαδικό επίπεδο, οι μετοχές που αναμένεται να υπεραποδώσουν κατά το 2019 θα προέρχονται από τους κλάδους της ενέργειας καθώς και τον ευρύτερο κλάδο των ηλεκτρονικών και της ψηφιακής οικονομίας.

• Δεδομένου ότι δεν καταγράφονται στοιχεία που να παραπέμπουν σε ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας θα έχουμε ως φυσικό συνεπακόλουθο την τιμή του πετρελαίου να κυμαίνεται μεταξύ 65 και 75 δολαρίων το βαρέλι. Η πρόβλεψη αυτή δεν μπορεί να ενσωματώσει όπως είναι φυσικό μη συστημικούς παράγοντες όπως σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις.

• Σε θεμελιώδεις όρους και με βάση τον λόγο Τιμής προς Κέρδη (P/E) οι αμερικανικές μετοχές διαπραγματεύονται στην περιοχή του 17, οι ευρωπαϊκές μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών στο εύρος 14-15 ενώ πιο ελκυστικές καθίστανται οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών με μέσο P/E στην περιοχή του 12. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει, ως γνωστόν, και το ελληνικό χρηματιστήριο χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι θα ακολουθήσει στενά τον μέσο όρο μεταβολής των τιμών των υπόλοιπων αναδυόμενων οικονομιών κατά το 2019.

Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτες Dow Jones S&P 500)

H ακραία μεταβλητότητα και χρονική εναλλαγή μεταξύ ανοδικών και καθοδικών κινήσεων κυρίως κατά το τελευταίο δίμηνο δίνουν ενδείξεις “bear market” με μία ενδεικτική στήριξη στην περιοχή των 24.200- 24.300 μονάδων. Εφόσον επέλθει μια σχετική σταθεροποίηση θα δούμε εάν επαληθευθεί το υπόδειγμά μας που υποδεικνύει επιστροφή στο εύρος των 23.300-23.500 μονάδων, αποτίμηση που κυμαίνεται κοντά στα ελάχιστα έτους.

Ο αντιπροσωπευτικός δείκτης των μετοχών των 500 αμερικανικών εταιρειών, δείχνοντας ισχυρή συσχέτιση με τον Dow Jones, κατέγραψε τη εβδομάδα που πέρασε τις μεγαλύτερες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις και το υψηλότερο χαμηλό κατά την διάρκεια του 2018. Σημαντικό,ενδεικτικό εύρος στήριξης καθίστανται οι 2.600-2.630 μονάδες.

Το Διάγραμμα για τον δείκτη Dow Jones -Περίοδος Αύγουστος 2017- Δεκέμβριος 2018

Αμερικανικές Μετοχές Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (Δείκτης Νasdaq)

Ο τεχνολογικός δείκτης επαναπροσέγγισε, την εβδομάδα που πέρασε, μία από τις ελάχιστες τιμές του 2018, με την κατώτατη αποτίμηση να εντοπίζεται στις 6.100 μονάδες. Αν ο δείκτης συνεχίσει την καθοδική του πορεία, το κρίσιμο τεχνικό σημείο για βραχυπρόθεσμη στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των 6.500 μονάδων.

Ιταλικές μετοχές (Δείκτης MIB 30)

Το διάγραμμα δεκαετίας με τις τιμές των ιταλικών μετοχών 2008-2018 προσεγγίζει τις 18.000 μονάδες ως ενδιάμεση αντιπροσωπευτική τιμή στήριξης που έχει καταγραφεί και τον Ιανουάριο 2017. Παρ όλη την ακραία μεταβλητότητα των τελευταίων συνεδριάσεων, η περιοχή των 18.500 μονάδων ή ευρύτερα των 18.400-18.700 μονάδων αναδεικνύει ισχυρά σημεία στήριξης με αφορμή την σημαντική και πιο συστημική συμπεριφορά της ιταλικής κυβέρνησης σε σχέση με τα κρίσιμα μεγέθη του ιταλικού προυπολογισμού.

Γερμανικές Μετοχές (Δείκτης DAX)

Ο αντιπροσωπευτικός δείκτης των 30 μεγαλύτερων σε χρηματιστηριακή αξία γερμανικών εταιρειών προσέγγισε την περιοχή των 10.800 μονάδων όπου και το υπόδειγμά μας είχε έγκαιρα σκανάρει ως ισχυρό σημείο στήριξης (από την αναφορά μας στις 24/11). Ανεξάρτητα από μια πιθανή βραχυπρόθεσμη ανοδική εκτόνωση των τιμών των γερμανικών μετοχών, η ισχυρή μεσοπρόθεσμη στήριξή τους αντιστοιχεί σε αποτίμηση περί τις 10.300 μονάδες.

Το Διάγραμμα για τον δείκτη DAX 30 -Περίοδος Αύγουστος 2017- Δεκέμβριος 2018

Βρετανικές Μετοχές (Δείκτης FTSE 100)

Η δεύτερη υπόδειξη, από το υπόδειγμά μας, της στήριξης του βρετανικού δείκτη στην περιοχή των 6.800-6.850 μονάδων επιβεβαιώθηκε με αφορμή την συνεχή εξασθένιση της κυβέρνησης Μέι ως προς την διαπραγματευτική της δύναμη για το Brexit. Φαίνεται λοιπόν ότι η μεσοσταθμική απώλεια της τάξης του 12% στην χρηματιστηριακή αξία των 100 εταιρειών που εμπεριέχονται στον δείκτη δεν έχει προεξοφλήσει και το πιο αρνητικό σενάριο για την έκβαση του Brexit και των επιπτώσεων που θα υπάρχουν στα βασικά οικονομικά μεγέθη της βρετανικής οικονομίας. Για αυτό και το υπόδειγμα σκανάρει ως δεύτερη πιο ακραία στήριξη την περιοχή των 6.300 μονάδων.

Ελληνικές μετοχές -Γενικός Δείκτης

Η αντιστροφή της συνεχούς καθοδικής πορείας του Γενικού Δείκτη επετεύχθη γύρω από την περιοχή των 600 μονάδων με μία άνοδο που ακολούθησε ως τις 660 μονάδες. Λόγω αυτού του come back οι ελληνικές μετοχές δεν επηρεάσθηκαν ιδιαίτερα από το έντονο αρνητικό κλίμα της εβδομάδας στα διεθνή χρηματιστήρια. Ως κρίσιμο σημείο αντίστασης εντοπίζεται η περιοχή των 670-680 μονάδων.

Ισοτiμία Ευρώ- Δολαρίου

H βασική ισοτιμία, μετά το ελάχιστο έτους των 1,1213 δολαρίων ανά ευρώ, επανήλθε διορθωτικά πάνω από το κάτω μέρος του μεσοπρόθεσμου εύρους των 1,1350-1,1550.Το υπόδειγμά μας αναθεωρεί την πιο βραχυχρόνια εκτίμησή του σκανάροντας ένα ανοδικό rebound του ευρώ προς το 1,1450 με την επόμενη κίνηση να εντοπίζεται προς το άνω όριο του εύρους, ήτοι την περιοχή των 1,15 δολαρίων ανα ευρώ.

Ισοτιμία Ευρώ-Στερλίνας

Το υπόδειγμά μας έχει έγκαιρα σκανάρει, από την αναφορά της 10/11, την ανοδική κίνηση του ευρώ, εντοπίζοντας μάλιστα και το εύρος της από το 0,87 έως 0,8870 της λίρας έναντι του ευρώ. Τελικά ενσωματώνοντας και την πιο αρνητική έκβαση για το Brexit, εκτιμούμε ότι η στερλίνα θα έχει μια ισχυρή στήριξη στην περιοχή των 0,90 της λίρας έναντι του ευρώ.

Ισοτιμία Δολαρίου-Γιέν

Μετά την παραβίαση της κρίσιμης ισοτιμίας των 113 γιεν ανά δολάριο, το ιαπωνικό νόμισμα μπαίνει σε μια φάση βραχυπρόθεσμα ανοδικής κίνησης, που είχε εντοπισθεί από την αναφορά μας στις 24/11, με κρίσιμη αντίσταση να εντοπίζεται στο εύρος των 112-112,50 γιεν ανά δολάριο.

Χρυσός

Το έντονα αρνητικό διεθνές κλίμα για μετοχές και ομόλογα προσέδωσε στον χρυσό τον χαρακτήρα της μειωμένου ρίσκου επιλογής(risk off) έστω και με μικρότερη ανοδική δυναμική από ότι στο παρελθόν. Τεχνικά, το πολύτιμο μέταλλο θα συναντήσει ισχυρή αντίσταση στη περιοχή των 1.275 μονάδων.

Πετρέλαιο

Η επίτευξη του χαμηλού των 57,5 δολαρίων είχε έγκαιρα εντοπισθεί από το υπόδειγμά μας (αναφορά της 24/11).Η πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης Trump κυρίως προς την Σαουδική Αραβία για να μειώσει σε πολύ μικρότερο βαθμό την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου έγινε με αποκλειστικό στόχο την στήριξη του αντιπληθωρισμού που χρειάζεται η αμερικανική οικονομία.Tελικά η ημερήσια μείωση της παραγωγής, που αποφασίσθηκε απο τις χώρες του OPEC στην Βιέννη, ήταν μικρότερη του προβλεπόμενου (800.000 βαρέλια η μείωση έναντι 1.000.000 βαρελιών που ήταν το εκτιμώμενο από την Σ.Αραβία). Κάτι που δημιουργεί μία σχετική ισορροπία με την ισχυρή αντίσταση, μετά το χθεσινό ράλι ανακούφισης, να εντοπίζεται στην περιοχή των 65 δολαρίων το βαρέλι

Το Διάγραμμα για το πετρέλαιο Brent -Περίοδος Αύγουστος 2017- Δεκέμβριος 2018

* Η στήλη είναι ευγενική χορηγία της "Φoυρλής Συμμετοχών"


* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος

Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.

Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v