Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκρίνιες επενδυτών για την Coinbase μετά την εξαγορά της Neutrino

Αντίδραση καταγράφεται στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Ποια είναι τα σενάρια με βάση την τεχνική ανάλυση και ποια λάθη κάνει ο επενδυτής. Η κριτική στην Coinbase μετά την εξαγορά της Neutrino.

Γκρίνιες επενδυτών για την Coinbase μετά την εξαγορά της Neutrino
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Κοντεύουν να ξεπεράσουν τις χθεσινές απώλειες τα μεγαλύτερα κρυπτογραφημένα νομίσματα. Αυτή την ώρα, το Bitcoin (BTC) ανεβαίνει 2,7%, το Ethereum (ETH) 5,5% και το XRP (XRP) 2,7%.

Το EOS (EOS) που χθες είχε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από την εξάδα των δημοφιλέστερων νομισμάτων, σήμερα σκαρφαλώνει 9,1%. Το Bitcoin Cash (BCH) ανεβαίνει και αυτό 5,7%. Ήδη ξεπέρασε την χθεσινή υποχώρηση το Litecoin (LTC) με 11,8%. Διψήφιο ποσοστό ανόδου έχουμε και για το Binance Coin (BNB) με 16,9%. Εκείνο που δεν πάει καλά είναι το Bitcoin Gold (BTG), που χάνει 11,8%.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτογραφημένων νομισμάτων πλησίασε και πάλι τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το χειρότερο σενάριο για το Bitcoin είναι να κάνει από εδώ που είναι μια μικρή ανοδική κίνηση. Μια κίνηση που να μην ξεπερνά την κίτρινη γραμμή στήριξης που διέσπασε ή το πρόσφατο υψηλό. Όταν σε αυτή την αγορά η κορυφή είναι χαμηλότερη από την αμέσως προηγούμενη, έχουμε μια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Ίσως είναι η σοβαρότερη ένδειξη που μπορούμε να έχουμε από το διάγραμμα.

Γιατί; Επειδή ξεγελάει. Πάνω που ο trader νιώθει ότι όλα ωραία και καλά, ανακουφισμένος που σταμάτησε η πτώση, όταν ο φόβος αντικατασταθεί από ελπίδα, η ανοδική κίνηση τον κάνει να βιάζεται να προλάβει. Να αγοράσει πριν χάσει το πλοίο. Συνετή σκέψη. Μόνο που συνήθως δεν πιάνει στην πράξη. Γιατί; Επειδή τότε είναι που κάνει η αγορά αυτό που συνηθίζει: το απρόοπτο. Αυτό που δεν περιμένουν οι πολλοί.

Οι γκρίνιες για την Coinbase

Η Coinbase είναι το ανταλλακτήριο συναλλαγών με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Διαθέτει τα περισσότερα κρυπτογραφημένα νομίσματα από όλες τις ανταγωνιστικές πλατφόρμες και κυρίως θεωρείται η πιο ασφαλής εταιρεία. Αν επιθυμείς να κάνεις απόσυρση των χρημάτων σου μετατρέποντάς τα σε δολάρια ή ευρώ, σε 3-5 ημέρες θα μεταφερθούν στον λογαριασμό σου. Για την ώρα, δεν έχει ακουστεί κάτι που θα αμαυρώσει την εικόνα της Coinbase σε αυτό το θέμα. Ωστόσο υπάρχουν γκρίνιες. Μια από αυτές αφορούσε αυτό που γράψαμε στις 27 Φεβρουαρίου, ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες για κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης. Σίγουρα αυτό το περιστατικό δεν βελτίωσε την εικόνα της επιχείρησης, αλλά οι διαμαρτυρίες δεν οδήγησαν σε απώλειες πελατών. 

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρξαν απώλειες αυτές τις ημέρες, αλλά δεν αφορούσαν αυτό το θέμα. Έχει πάρει διαστάσεις στο twitter μια διαμαρτυρία χρηστών της Coinbase που όχι μόνο σβήνουν τον λογαριασμό τους στην πλατφόρμα, αλλά προτρέπουν και άλλους να κάνουν το ίδιο.

Ποιος ο λόγος; Η εξαγορά μιας αμφιλεγόμενης εταιρείας, της Neutrino. Βλέπετε, τα διευθυντικά στελέχη της εν λόγω εταιρείας ήταν σε μια άλλη εταιρεία, τη Hacking Team. Η Hacking Team φέρεται ως εμπλεκόμενη σε συνεργασίες με κυβερνήσεις όπως Σαουδική Αραβία, Αιθιοπία, Σουδάν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν. Τι έκανε; Τους βοήθαγε να εντοπίζουν δημοσιογράφους και ακτιβιστές για λογαριασμό τους, προκειμένου να τους φυλακίσουν ή βασανίσουν ή ακόμα και να τους δολοφονήσουν.

Το 2013, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» χαρακτήρισε τη Hacking Team ως «Εχθρό του Ίντερνετ». Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της Washington Post, βοήθησαν την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να ανακαλύψει τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Jamal Khashoggi, ο οποίος δολοφονήθηκε βάναυσα στην πρεσβεία της στην Τουρκία. Ενέργεια που προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή, όταν διέρρευσαν οι συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τον μαρτυρικό θάνατό του. Ενδεικτικό του αντίκτυπου είναι πως ο βραβευμένος με όσκαρ ηθοποιός Sean Penn γύρισε ένα ντοκιμαντέρ για το θέμα.

Πώς την πάτησε έτσι η Coinbase; Δεν ήξερε το παρελθόν της Hacking Team; Η απάντηση είναι πως το ήξερε. Ωστόσο θεώρησε πως η τεχνογνωσία που θα τους μεταφέρουν είναι πολύ καλή για να αγνοηθεί, όπως δήλωσε ο Varun Srinivasan εκ μέρους της Coinbase: «Η Neutrino θα μας βοηθήσει να αποτρέψουμε την κλοπή χρημάτων από τους λογαριασμούς των πελατών μας, να διερευνήσουμε κακόβουλες επιθέσεις».

Μην παραξενεύεστε. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ασφάλεια ανατίθεται σε αμφιλεγόμενους έως και καθαρά εκτός νόμου ανθρώπους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Nick Leeson. Ο άνθρωπος που βούλιαξε την πιο ιστορική τράπεζα της Μεγάλης Βρετανίας, προσλήφθηκε από τράπεζα μόλις αποφυλακίστηκε, προκειμένου να ανακαλύψει τυχόν κενά στον τρόπο λειτουργίας της.

Δεν είναι σαφές πόσο διαδεδομένη είναι η αντίδραση. Ωστόσο, ακόμα και για λίγες εκατοντάδες να πρόκειται, όπως φαίνεται για την ώρα, είναι πολύ μικρό το ποσοστό σε σχέση με τα 13 εκατομμύρια λογαριασμών της Coinbase.

ΥΓ. Ένα πολύ ωραίο βίντεο που δείχνει την εξέλιξη των κεφαλαιοποιήσεων στα κρυπτογραφημένα νομίσματα από το 2017 μέχρι σήμερα, μπορείτε να δείτε εδώ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v