Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάν' το όπως ο όμιλος Τιτάν!

Η υπεραιωνόβια εισηγμένη εταιρεία αποκάλυψε χθες ένα από τα ισχυρά της όπλα, που τη μετέτρεψαν από μια μικρομεσαία ελληνική τσιμεντοβιομηχανία σε έναν ισχυρό πολυεθνικό όμιλο.

Η Τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ παρέδωσε κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της μαθήματα Εταιρικής Διακυβέρνησης σε πολλές άλλες εισηγμένες του ΧΑ, που απλά... τηρούν μόνο το γράμμα του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου.

Η ΤΙΤΑΝ έχει ιστορία 114 ετών και παρουσία στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εδώ και πάνω από εκατό χρόνια. Συγκαταλέγεται πλέον στους ισχυρότερους ομίλους της χώρας, με πολυεθνική παρουσία και οι ξένοι επενδυτές της κατέχουν περισσότερο από τα 2/3 της ελεύθερης διασποράς (free float).

Και ένα από τα μεγαλύτερα «όπλα» της -όπως παραδέχεται η διοίκησή της- είναι η Εταιρική Διακυβέρνηση, με την εισηγμένη να ακολουθεί εδώ και χρόνια το αυστηρό μοντέλο του Ηνωμένου Βασιλείου. Αντίθετα, στο ΧΑ οι περισσότερες εισηγμένες εφαρμόζουν μόνο... το γράμμα του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου (για το πνεύμα του θεσμικού πλαισίου, ούτε λόγος) και αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις... συζητείται.

Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι μετά την αποχώρηση του κ. Ανδρέα Κανελλόπουλου από τη θέση του προέδρου του ομίλου, δεν αντικαταστάθηκε από κάποιο άλλο μέλος των οικογενειών των βασικών μετόχων (Παπαλεξόπουλου-Κανελλόπουλου), αλλά από μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ και συγκεκριμένα από τον γνωστό τραπεζίτη κ. Τάκη Αράπογλου.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι κανένα ανεξάρτητο μέλος του ΔΣ δεν μπορεί να έχει θητεία ανώτερη των εννέα ετών, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν χθες σε αποχώρηση «βαριά» επιχειρηματικά ονόματα όπως αυτά των κ.κ. Ευτύχη Βασιλάκη (Αεροπορία Αιγαίου, Autohellas) και Βασίλη Φουρλή (όμιλος Fourlis).

Δεν είναι τυχαίο, τέλος, ότι τα αντικατασταθέντα μέλη του ΔΣ διαδέχτηκαν άλλα «ηχηρά» ονόματα της αγοράς όπως η κα Ιωάννα Παπαδοπούλου (πρόεδρος της φερώνυμης βιομηχανίας μπισκότων), η πρόεδρος της Unilever κα Ηρώ Αθανασίου και ο κ. Αλέξανδρος Μακρίδης, πρόεδρος μεγάλης εμπορικής εταιρείας στον χώρο του υδραυλικού εξοπλισμού.

Θυμίζουμε επίσης ότι μεταξύ των μελών του ΔΣ συγκαταλέγονται και άτομα που είχαμε γνωρίσει σε ανώτατες διοικητικές θέσεις άλλων μεγάλων ομίλων, όπως της Coca-Cola Hellenic, της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και της Eurobank.

«Γνωρίζουμε ότι το σύστημα Εταιρικής Διακυβέρνησης που ακολουθούμε μας βοηθάει σε πολλά σημαντικά πράγματα, όπως το να δανειζόμαστε με χαμηλότερα επιτόκια (βλέπε το πρόσφατο 3,5% στο πενταετές ομολογιακό της εταιρείας), και στο να διαπραγματεύεται η τιμή μας σε υψηλότερα επίπεδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος πρόεδρος.

ΥΓ: Ο διευθυντής επενδυτικών σχέσεων του ομίλου κ. Τάκης Κανελλόπουλος συγκαταλέγεται στους θερμούς υποστηρικτές της Εταιρικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα, στηρίζοντας κατ' επανάληψη το πρόγραμμα του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου για την παρακολούθηση των γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων εταιρειών από τα πανεπιστήμια.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v