Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημήτρης Τζάνας: Διατηρείται το θετικό μομέντουμ στο Χρηματιστήριο

Το ελληνικό χρηματιστήριο συγχρονίζεται με τις ανοδικές κινήσεις των διεθνών αγορών έχει όμως και πρόσθετους «δικούς του λόγους» που δικαιολογούν την αναρρίχησή του. Γράφει ο Διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Δημήτρης Τζάνας: Διατηρείται το θετικό μομέντουμ στο Χρηματιστήριο

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ κατέγραψε αισθητή υποχώρηση τον Ιούλιο, στο 8,5% από 9,1% τον Ιούνιο. Επίδοση που δημιουργεί προϋποθέσεις για λιγότερο αυστηρές αποφάσεις από τη Fed το Σεπτέμβριο στην προσπάθεια που καταβάλει για την αποκλιμάκωση ενός φαινομένου με πολλαπλές παρενέργειες στην παγκόσμια οικονομία.

Η προσδοκία λοιπόν για μικρότερες επιτοκιακές αυξήσεις χαιρετίστηκε από τις διεθνείς αγορές, τη Wall Street και τις ευρωπαϊκές που την τελευταία εβδομάδα βιώνουν παρατεταμένο ανοδικό momentum. Την ίδια ώρα, η τιμή του αργού πετρελαίου έφτασε κάτω από $89 /βαρέλι, καθώς οι συνθήκες προσφοράς είναι βελτιωμένες ενώ παραμένει ο φόβος της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία προκαλώντας χαμηλότερη ζήτηση. Έτσι, στην Κίνα που αναμένεται να καταγράψει χαμηλή θετική επίδοση στο φετινό ΑΕΠ (κοντά στο 4% εκτιμά η ING για το 2022), η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια χορηγήσεων για να διευκολύνει την πιστωτική επέκταση με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης, σε αντίθεση με τις δυτικές Κεντρικές Τράπεζες που επιδιώκουν με την αυστηρή νομισματική πολιτική να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.

Το ελληνικό χρηματιστήριο συγχρονίζεται με τις ανοδικές κινήσεις των διεθνών αγορών έχει όμως και πρόσθετους «δικούς του λόγους» που δικαιολογούν την αναρρίχησή του. Η ανεργία του Ιουνίου υποχώρησε στο 12,1% καθώς καταγράφεται αυξημένη ζήτηση σε όλες τις δεξιότητες. Η βιομηχανική παραγωγή του Ιουνίου τρέχει με +8,4% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο. Οι τουριστικές αφίξεις του Αυγούστου ξεπερνούν συχνά εκείνες του 2019, προϊδεάζοντας για φετινές εισπράξεις ρεκόρ κοντά στα €20 δις.

Η Scope Rating προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,9% φέτος και η DBRS επισημαίνει την καταγραφή κερδοφορίας €2,3 δισ. από τις συστημικές τράπεζες στο 1ο εξάμηνο (από ζημιά €4 δισ. πέρσι) επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ενδεχόμενη επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας συνιστά απειλή για τη συνέχιση της καταγραφής αυξημένης κερδοφορίας. Ωστόσο, ο τραπεζικός δείκτης στις 580 μονάδες συνεχίζει να είναι 300 μονάδες χαμηλότερα από τις 880 μονάδες του 1ου διμήνου 2020 (προ πανδημίας) οπότε ο τραπεζικός κλάδος έβριθε παθογενειών, διαμορφώνοντας την ισχυρή εκτίμηση για ανάγκη ορθολογικής επανατιμολόγησης των τιμών των τραπεζικών μετοχών στο εγγύς μέλλον.

Με τα δεδομένα αυτά και εν μέσω της διατήρησης συναλλαγών που δεν ξεπερνούν ακόμη τα €50 εκ., ο Γ.Δ. πετυχαίνει να ξεπερνά τα όρια αντίστασης που συναντά και να προσεγγίζει τις 893 μονάδες, επίδοση που μηδενίζει τις φετινές απώλειες, με την αναμέτρηση με τις 900 μονάδες να ακολουθεί. Χωρίς ωστόσο να έχουν ξεπεραστεί οι μεγάλες αβεβαιότητες που αφορούν το μακροοικονομικό περιβάλλον, ενώ την ίδια ώρα από τις 22/8 το πολιτικό σκηνικό θα οξυνθεί λόγω των αντεγκλήσεων για τις παρακολουθήσεις και στο γεωπολιτικό σκηνικό είναι πιθανό να προκληθεί ένταση λόγω των ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων από τις δράσεις του γεωτρύπανου Αβδουλ Χαμίτ Χαν στην Α. Μεσόγειο.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v