Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ: Προβολή του από 14.12.2021 Κοινού Ομολογιακού Δανείου, Συνδεδεμένου με Ρήτρα Αειφορίας, στην ειδική πληροφοριακή ενότητα «ATHEX BONDS GREENet» του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ, εξέδωσε Κοινό Ομολογιακό Δάνειο Συνδεδεμένο με Ρήτρα Αειφορίας, με την ονομασία «ΓΕΚΤΕΡΝΑΟ3»,  συνολικού ποσού Ευρώ300 εκατ., διάρκειας επτά (7) ετών, διαιρούμενου σε 300.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία Ευρώ 1,000 εκάστη, με μονάδα διαπραγμάτευσης μία (1) ομολογία και επιτόκιο 2,30% ετησίως, το οποίο εκδόθηκε στις 14.12.2021 και από τις 15.12.2021 έχει εισαχθεί και διαπραγματεύεται στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Με την από 29.11.2021 απόφαση του Δ.Σ. της, η Εταιρεία υιοθέτησε το με ίδια ημερομηνία Πλαίσιο Συνδεδεμένου με Ρήτρα Αειφορίας Ομολόγου (Sustainability-Linked Bond Framework), με βάση το οποίο εκδίδεται το Ομολογιακό Δάνειο. Το Πλαίσιο Συνδεδεμένου με Ρήτρα Αειφορίας Ομολόγου έχει συνταχθεί με βάση τις Αρχές των Συνδεδεμένων με Ρήτρα Αειφορίας Ομολόγων (Sustainability-Linked Bond Principles (SLBP)) που θεσπίστηκαν από τη Διεθνή Ένωση Κεφαλαιαγορών (International Capital Market Association (ICMA)) τον Ιούνιο 2020  

Σύμφωνα τις προαναφερθείσες Αρχές των Συνδεδεμένων με Ρήτρα Αειφορίας Ομολόγων του ICMA, το Πλαίσιο Συνδεδεμένου με Ρήτρα Αειφορίας Ομολόγου της Εταιρείας περιλαμβάνει πληροφορίες για τα κατωτέρω βασικά στοιχεία:

  • Επιλογή βασικών δεικτών επίδοσης (ΒΔΕ)
  • Διαβάθμιση στόχων αειφορικής επίδοσης (ΣΑΕ)
  • Χαρακτηριστικά του Ομολόγου
  • Δημοσιοποίηση πληροφοριών
  • Επαλήθευση

Το πλήρες κείμενο του Πλαισίου Συνδεδεμένου με Ρήτρα Αειφορίας είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Εταιρείας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gekterna.com/el/investor-relations/corporate-bond/ .

Το Πλαίσιο Έκδοσης Ομολόγου Συνδεδεμένου με Ρήτρα Αειφορίας, έχει υποβληθεί σε περιορισμένου επιπέδου (limited assurance) εξωτερική διασφάλιση πριν την έκδοση (pre-issuance external review) έναντι των πέντε βασικών στοιχείων των Αρχών Σύνδεσης με Ρήτρα Αειφορίας Ομολόγων (ΑΣΡΑΟ) της Διεθνούς Ένωσης Κεφαλαιαγορών (ICMA) όπως αποτυπώνονται στο από 29.11.2021 Πλαίσιο Ομολόγου Συνδεδεμένου με Ρήτρα Αειφορίας (Sustainability-Linked Bond Framework) της Εταιρείας και σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο Εργασιών Διασφάλισης 3000 “Έργα Διασφάλισης πέραν Ελέγχου ή Επισκόπησης Ιστορικής Οικονομικής Πληροφόρησης” (ISAE 3000) από την ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton Α.Ε. Ορκωτών Ελεγκτών και Συμβούλων Επιχειρήσεων.

Κατωτέρω παρατίθενται τα βασικά στοιχεία του Πλαισίου Συνδεδεμένου με Ρήτρα Αειφορίας και οι σχετικοί όροι του Προγράμματος ΚΟΔ:

 

Βασικά στοιχεία του Πλαισίου Συνδεδεμένου με Ρήτρα Αειφορίας

Επιλογή Βασικού Δείκτη Επίδοσης (ΒΔΕ) και Στόχος Αειφορικής Επίδοσης (ΣΑΕ)

Με βάση το Πλαίσιο Συνδεδεμένου με Ρήτρα Αειφορίας Ομολόγου, η Εταιρεία έχει θέσει ως στόχο αειφορικής επίδοσης (ΣΑΕ) τη μείωση της έντασης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (ΑΘ) (tn CO2e/MWh) (ΒΔΕ), κατά 25% έως την 31.12.2025 - όπως αυτή θα μετρηθεί το α' εξάμηνο του 2026 - σε σχέση με την επίδοση για το χρονικό διάστημα 01.01.2021 – 31.12.2021 (έτος βάσης).

Ο ΒΔΕ έχει οριστεί ως εξής:

Ο ΒΔΕ περιλαμβάνει εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατηγορίας Scope 1 και Scope 2 όπως αυτές ορίζονται από το διεθνές πρότυπο μέτρησης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου Greenhouse Gas Protocol[1] και ειδικότερα:

  • Scope 1: Άμεσες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου
  • Scope 2: Έμμεσες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την κατανάλωση αγορασμένης ηλεκτρικής ενέργειας ανά MWh παραγόμενης ενέργειας.

Χαρακτηριστικά Ομολόγου:

Η προσαύξηση του επιτοκίου (0,20%) του ομολογιακού δανείου είναι το αποτέλεσμα τουλάχιστον μίας εκ των παρακάτω παρατηρήσεων:

  1. Η Εταιρεία δεν έχει επιτύχει τον ΣΑΕ κατά την Ημερομηνία Παρατήρησης Στόχου (ήτοι 31.12.2025, με βάση το Πλαίσιο Συνδεδεμένου με Ρήτρα Αειφορίας Ομολόγου),
  2. Η δημοσιοποίηση των πληροφοριών που θα πραγματοποιείται από την Εταιρεία σε ετήσια βάση δεν πληροί τις απαιτήσεις του Πλαισίου Συνδεδεμένου με Ρήτρα Αειφορίας Ομολόγου της Εταιρείας (όπως καταγράφονται στην ενότητα 3.5 «Δημοσιοποίηση Πληροφοριών» του Πλαισίου Συνδεδεμένου με Ρήτρα Αειφορίας Ομολόγου),
  3. Η επαλήθευση του ΒΔΕ δεν έχει παρασχεθεί και δημοσιοποιηθεί σε ετήσια βάση σύμφωνα με την ενότητα 3.6 «Επαλήθευση» του Πλαισίου Συνδεδεμένου με Ρήτρα Αειφορίας Ομολόγου.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα γεγονότα ενεργοποίησης προσαύξησης επιτοκίου, αναφέρονται στο εγκεκριμένο Ενημερωτικό Δελτίο.

Δημοσιοποίηση και Επαλήθευση Πληροφοριών

Η Εκδότρια:

  • Δεσμεύεται να δημοσιοποιεί εντός της ετήσιας Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης, η οποία θα δημοσιεύεται μέχρι 30 Ιουνίου της εκάστοτε επόμενης χρήσης, πληροφορίες σχετικά με την επίδοση του ΒΔΕ και την πρόοδο που σημειώνεται ως προς την επίτευξη του ΣΑΕ, μέχρι τη λήξη του ομολόγου.
  • Θα παρέχει στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης όλες τις σχετικές πληροφορίες που απαιτούνται για τον σκοπό της παρακολούθησης της προόδου του ΣΑΕ σε ετήσια βάση.
  • Θα δημοσιεύσει στον εταιρικό της ιστότοπο την έκθεση ελέγχου του ανεξάρτητου ελεγκτή περιορισμένης διασφάλισης (ISAE 3000) αναφορικά με την έκδοση του συνδεδεμένου με ρήτρα αειφορίας ομολογιακού δανείου σύμφωνα με τις Αρχές των Συνδεδεμένων με Ρήτρα Αειφορίας Ομολόγων που έχει εκδώσει η ICMA (Ιούνιος 2020), έως την 30 Ιουνίου κάθε έτους, μέχρι την λήξη του Ομολόγου (αφαιρείται αν είναι το ίδιο με το κάτω bullet).
  • Θα δημοσιεύει στον εταιρικό της ιστότοπο την έκθεση του ανεξάρτητου παρόχου διασφάλισης ως προς τις επιδόσεις της σε σχέση με τον ΣΑΕ σε ετήσια βάση, έως την 30 Ιουνίου κάθε έτους, μέχρι την λήξη του Ομολόγου.

Έγγραφα στη Διάθεση του Επενδυτικού Κοινού - http://www.gekterna.com/el/investor-relations/corporate-bond/

Η Εταιρεία θα παρέχει στο Χ.Α. ακριβείς και πλήρεις πληροφορίες για το χαρακτηρισμό του ομολόγου ως Συνδεδεμένου με Ρήτρα Αειφορίας, καθώς και για οποιοδήποτε μελλοντικό γεγονός που δύναται να έχει δυσμενή επίδραση σε αυτό.



[1] https://ghgprotocol.org/sites/default/files/standards/ghg-protocol-revised.pdf

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v