Ευρεία άνοδος στις ασιατικές αγορές

Άλμα 2,99% στο Τόκιο και ισχυρά κέρδη για όλους τους ασιατικούς δείκτες. Τα θετικά μηνύματα από τη διεθνή οικονομία αλλάζουν τα δεδομένα. Σημαντική υποχώρηση για το γεν και ώθηση για τις εξαγωγικές εταιρείες.

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι ασιατικές αγορές καθώς είναι πλέον εμφανείς οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης του διεθνούς μεταποιητικού κλάδου. Με κινητήριο δύναμη τα θετικά στοιχεία για την Κίνα αλλά και την ευρωζώνη και με το ιαπωνικό νόμισμα να υποχωρεί κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 γεν έναντι του δολαρίου, τα χρηματιστήρια της Ασίας καταγράφουν σημαντικά κέρδη με πρωταγωνιστή το Τόκιο.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 2,99% στις 13.978 μονάδες, με κέρδη κυρίως για τις εξαγωγικές εταιρείες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 1,08% στις 22.415 μονάδες. Ο κορεατικός Kοspi έκλεισε με άνοδο 0,46% στις 1933 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με κέρδη 0,21% στις 5188 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,8% στις 2115 μονάδες και ο CSΙ 300 κατά 1,09% στις 2345 μονάδες.

Χθες ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης της ευρωζώνης αναρριχήθηκε σε περιοχή ανάπτυξης, στο 51,4 τον Αύγουστο, από 50,3 τον προηγούμενο μήνα. Βελτίωση του κλίματος καταγράφηκε μάλιστα σε όλες τις χώρες εκτός της Γαλλίας όπου ο δείκτης έμεινε αμετάβλητος. Μία ημέρα νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο αντίστοιχος δείκτης για την Κίνα ενισχύθηκε σε υψηλό 16 μηνών, τερματίζοντας τα σενάρια περί ανώμαλης προσγείωσης στην κινεζική οικονομία.

Με τα μηνύματα αυτά από τη διεθνή οικονομία, οι επενδυτές τολμούν να εγκαταλείψουν τις ασφαλείς τους τοποθετήσεις. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε έναντι του δολαρίου στα 99,33 γεν, υποχωρώντας κάτω από 100 γεν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο. Η εξέλιξη αυτή έδωσε ώθηση στις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών με την Toyota να ενισχύεται κατά 2,8% και τη Honda κατά 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v