Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψύχραιμη αντίδραση των ασιατικών αγορών στους νέους δασμούς

Η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει την επιβολή των νέων δασμών, ωστόσο οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και προετοιμάζονται για μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένου ρίσκου. Εξάλειψαν τις αρχικές απώλειες οι κινεζικοί δείκτες.

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, με τα κινεζικά χρηματιστήρια μάλιστα να "γυρίζουν" σε θετικό έδαφος, καθώς οι νέοι δασμοί που ανήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος σε κινεζικά προϊόντα αξίας περίπου 200 δισ. δολαρίων είχε ήδη προεξοφληθεί. Ωστόσο, οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και προετοιμάζονται για μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένου ρίσκου.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε δασμούς ύψους 10% σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές 200 δις. δολαρίων –που από τον Ιανουάριο θα αυξηθούν στο 25%-, ενώ προειδοποίησε το Πεκίνο πως θα επιβάλει επιπλέον δασμούς αν υπάρξουν αντίποινα από την Κίνα.

Το Πεκίνο συνεδριάζει εκτάκτως για να συζητήσει την αντίδρασή του, με την South China Morning Post να αναφέρει πως η Κίνα επανεξετάζει το προηγούμενο σχέδιό της για αποστολή αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα για διαπραγματεύσεις.

Στην αγορά συναλλάγματος, ο δολαριακός δείκτης σημειώνει οριακή μεταβολή, με το δολάριο να ενισχύεται κατά 0,1% έναντι του γεν, δίνοντας ώθηση στο Τόκιο.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κινείται 0,3% χαμηλότερα, ο δείκτης Shanghai Composite «γυρίζει» σε θετικό έδαφος (+0,24% στις 2.658 μονάδες), κατά 0,3% ενισχύεται ο δείκτης CSI στις 3.214 μονάδες, κέρδη 1,63% καταγράφει ο δείκτης Nikkei του Τόκιο στις 23.469 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,6% στις 26.774 μονάδες και κατά 0,53% ο ASX στις 6.260 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v