Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» 3,7% στην Κίνα παρά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε την Κυριακή το επίπεδο του ρευστού που πρέπει να έχουν ως απόθεμα οι τράπεζες, με στόχο να μειώσει τα κόστη χρηματοδότησης, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν για τις επιπτώσεις του δασμολογικού «πολέμου» με τις ΗΠΑ.

Σε αρνητικό έδαφος τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τις αγορές της Κίνας να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, παρά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας για να «πέσει» περισσότερη ρευστότητα στην οικονομία, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για σοβαρές επιπτώσεις από την κλιμακούμενη εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ.

Οπως αναφέρει το Reuters, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε την Κυριακή το επίπεδο του ρευστού που πρέπει να έχουν ως απόθεμα οι τράπεζες, με στόχο να μειώσει τα κόστη χρηματοδότησης, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν για τις επιπτώσεις του δασμολογικού «πολέμου» με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, τα επίπεδα ρευστότητας –που αυτή τη στιγμή είναι στο 15,5% για τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες και στο 13,5% για τις μικρές- θα μειωθούν κατά 100 μ.β. από τις 15 Οκτωβρίου.

Οι ασιατικές μετοχές πιέζονται επίσης και λόγω της αντίδρασης των επενδυτών των κινεζικών χρηματιστηρίων στις νέες πιέσεις από την Ουάσινγκτον και στο δημοσίευμα που φέρει κινέζους κατασκόπους να έχουν εισχωρήσει –κάνοντας χρήση κακόβουλων chips- σε αμερικανικές εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρεί κατά 0,8%, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες 3,7% στις 2.716 μονάδες και 4,3% ο CSI στις 3.290 μονάδες.

Χαμηλότερα κατά 1,3% ο ASX στις 6.218 μονάδες, κατά 1,26% ο Hang Seng στις 26.238 μονάδες και κατά 0,6% ο Kospi στις 2.253 μονάδες.

Η αγορά της Ιαπωνίας παραμένει σήμερα κλειστή λόγω αργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v