Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ενώ αναμένουν την ανακοίνωση στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό. Πτώση για πρώτη φορά στις τιμές παραγωγού της Κίνας, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση από το 2008.

Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Επιφυλακτικές κινήσεις στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται να εξασφαλίζουν τη Βουλή ενώ η μάχη για τη Γερουσία παραμένει αμφίρροπη.

Σημειώνεται πως ένα διαιρεμένο Κογκρέσο στις ΗΠΑ θα μείωνε τις προοπτικές για τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, οδηγώντας τους επενδυτές να αναμένουν ότι η Fed θα γίνει νωρίτερα λιγότερο επιθετική στην αύξηση των επιτοκίων, όπως ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Saxo Markets. Κατά τους ίδιους ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει ράλι μετοχών και πιθανότατα θα ασκούσε καθοδικές πιέσεις στο δολάριο.

Ιστορικά, όπως επισημαίνει το Reuters, οι μετοχές τείνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα υπό μια διαιρεμένη κυβέρνηση, όταν στον Λευκό Οίκο βρίσκεται ένας Δημοκρατικός, με τους επενδυτές να αποδίδουν μέρος αυτής της επίδοσης στο πολιτικό αδιέξοδο που εμποδίζει οποιαδήποτε πλευρά να προβεί σε σημαντικές αλλαγές πολιτικής.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν στοιχεία για τις τιμές παραγωγού της Κίνας, που υποχώρησαν τον Οκτώβριο για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ στην Ιαπωνία το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση από το 2008 και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης την ανακοίνωση στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύονταν κατά 0,45% ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο υποχωρούσε κατά 0,56% στις 27.716 μονάδες.

Χαμηλότερα κατά 0,46% ο Shanghai Composite στις 3.050 μονάδες, κατά 1,68% ο Hang Seng στις 16.279 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,73% ο Kospi στις 2.417 μονάδες και κατά 0,58% ο ASX στις 6.999 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v