Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε βαθύ κόκκινο οι ασιατικές αγορές

Τη σκυτάλη της πτώσης μετά τη Wall Street παίρνουν οι μεγάλες ασιατικές αγορές. Στο Τόκιο ο Nikkei υποχωρεί 2,3%, στις 21.382 μονάδες, ενώ ο Hang Seng καταγράφει απώλειες 3,91%, στις 29.261 μονάδες. Ενισχύεται ο χρυσός.

Σε βαθύ κόκκινο οι ασιατικές αγορές

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στις ασιατικές αγορές στον απόηχο της «ελεύθερης πτώσης» της Wall Street.

Στο Τόκιο ο Nikkei υποχωρεί 2,3%, στις 21.382 μονάδες, ενώ ο Hang Seng καταγράφει απώλειες 3,91%, στις 29.261 μονάδες. Στην Κίνα ο Shanghai υποχωρεί κατά 5,9%, στις 3.067 μονάδες και σε χμηλά εννέα μηνών.

Ισχυρές απώλειες σημειώνουν οι εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό όπως οι Samsung, Toyota, ενώ στην Κίνα οι ασφαλιστικές καταγράφουν πτώση άνω του 7%.

Σε ότι αφορά τις ειδήσεις από το μακροοικονομικό μέτωπο ο δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε με ρυθμό 1,5% τον Ιανουάριο, επίδοση που ήταν ανάλογη με τις εκτιμήσεις. Παράλληλα ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά 4,3%, έναντι προβλέψεων για αύξηση 4,4%.

Αναλυτές της Sumitomo δεν αποκλείουν η διόρθωση να διαρκέσει έως και τον Μάρτιο, ενώ εκτιμούν ότι οι επενδυτές θα στραφούν στα επενδυτικά «καταφύγια», όπως ο χρυσός και τα ομόλογα.

Από την πλευρά του, αναλυτής της Deutsche Bank προβλέπει ότι το 2018 θα είναι έτος μεταβλητότητας για τις αγορές.

Η τιμή του χρυσού ενισχύεται κατά 0,2%, στα 1.320 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ το πετρέλαιο καταγράφει πτώση της τάξεως του 0,9%, στα 60,5 δολάρια ανά βαρέλι. Κέρδη καταγράφει το ευρώ έναντι του δολαρίου με την σχέση ανταλλαγής του στα επίπεδα του 1,22.

Σημειώνεται ότι στο διήμερο sell off της Wall Street (Παρασκευής και Δευτέρας), ο Dow Jones είχε χάσει πάνω από 1800 μονάδες και ο δείκτης φόβου είχε «εκτοξευτεί» πάνω από 110%. Συνολικά ο βιομηχανικός δείκτης έχει χάσει 10% από το ιστορικό υψηλό της 26ης Ιανουαρίου. Ωστόσο οι απώλειες 10% από την «κορυφή» σηματοδοτούν ότι ίσως η αμερικανική αγορά να εισέρχεται και επισήμως σε φάση «διόρθωσης».

Παράλληλα, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα «αναταραχής» θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, δεδομένης της μεγάλης αύξησης των τιμών που προηγήθηκε το 2017 αλλά και «ειδικών παραγόντων», όπως οι αυτόματες συναλλαγές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v