Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκιάζει τις ασιατικές αγορές ο εφιάλτης της China Evergrande

Οι μετοχές στην Κίνα υποχώρησαν, με τον σύνθετο δείκτη Shanghai να κλείνει 0,59% χαμηλότερα και τον δείκτη Shenzhen να υποχωρεί 0,28%. Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία σημείωσε άνοδο 0,5%.

Σκιάζει τις ασιατικές αγορές ο εφιάλτης της China Evergrande

Οι μετοχές σε Ασία-Ειρηνικό έκλεισαν με διαφοροποίηση στα πρόσημα, με τις μετοχές του China Evergrande Group να συνεχίζουν να κερδίζουν.

Στο Χονγκ Κονγκ, οι μετοχές της China Evergrande μειώθηκαν κατά 11,79% καθώς οι φόβοι για τα προβλήματα χρέους συνεχίζουν να επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα. Η μονάδα της, Hengda Real Estate Group Co Ltd, υπέβαλε αίτηση την Πέμπτη για να αναστείλει τη διαπραγμάτευση των εταιρικών ομολόγων της μετά από υποβάθμιση, καθώς κινέζικος κολοσσός κατασκευής ακινήτων αντιμετωπίζει τεράστια κρίση ρευστότητας.

Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε 0,4%, καθώς οι μετοχές προσπάθησαν να ανακάμψουν από τις μεγάλες απώλειες που σημειώθηκαν νωρίτερα στην εβδομάδα. Από τη Δευτέρα έως το κλείσιμο της Πέμπτης, ο δείκτης είχε μειωθεί σχεδόν 6% εν μέσω ανησυχιών για κανονιστικούς περιορισμούς σε τομείς όπως η τεχνολογία και τα καζίνο.

Οι μετοχές στην Κίνα υποχώρησαν, με τον σύνθετο δείκτη Shanghai να κλείνει 0,59% χαμηλότερα και τον δείκτη Shenzhen να υποχωρεί 0,28%.

Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία σημείωσε άνοδο 0,5%, ενώ ο δείκτης Topix έκλεισε 0,23% υψηλότερα. Ο Kospi στη Ν. Κορέα άλλαξε ελάχιστα.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε σχεδόν 1%.

Οι μετοχές των εταιρείων εξόρυξης μειώθηκαν μετά την τελευταία υποχώρηση στις τιμές σιδηρομεταλλεύματος: η Rio Tinto υποχώρησε 4% και η BHP έπεσε 3,95%, ενώ η Fortescue Metals Group βούτηξε 11,7%.

«Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος έπεσαν κάτω από 110 δολάρια/τόνο», έγραψε ο Vivek Dhar, αναλυτής πρώτων υλών στην Commonwealth Bank of Australia.

«Η πτώση των τιμών συνδέεται πρωτίστως με τις περικοπές στην παραγωγή χάλυβα της Κίνας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα το 2021 στα επίπεδα του 2020 για να μειώσει τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v