Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βήμα σημειωτόν οι ευρωπαϊκές αγορές

Οριακές κινήσεις μετά την χθεσινή κάθετη πτώση. Ο Ντράγκι επαναλαμβάνει ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει, ενώ ο γερμανικός Ifo βουλιάζει. Διστακτική άνοδος στα futures της Wall

Διστακτικές κινήσεις καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες μετά τις έντονες πιέσεις της χθεσινής συνεδρίασης και ενώ ο Μάριο Ντράγκι επαναλαμβάνει πως η ΕΚΤ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει.

Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,06% στις 9601 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,49% στις 4380 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100  υποχωρεί κατά 0,09% στις 6.670 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,33% στις 10.766 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,43% στις 5773 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,73% στις 20.500 μονάδες.

O Stoxx Europe 600 ενισχύεται κατά 0,2% στις 342,47 μονάδες. Μια ημέρα νωρίτερα υποχώρησε κατά 1,4%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 8 Ιουλίου. Αιτία ήταν κυρίως οι ανησυχίες για τους νέους κανόνες των ΗΠΑ κατά της φοροαποφυγής που ενδεχομένως να επηρεάσουν ευρωπαϊκές πολυεθνικές, αλλά και εταιρίες του κλάδου υγείας στην Ευρώπη που βρέθηκαν στο στόχαστρο εξαγοράς αμερικανικών κολοσσών λόγω φορολογικών κινήτρων.  

O πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε άπαντες πως η νομισματική πολιτική της ευρωζώνης θα παραμείνει επεκτατική για «μεγάλο χρονικό διάστημα», μέχρις ότου «ο πληθωρισμός πλησιάσει το 2%». Δεσμεύθηκε επίσης πως θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της ΕΚΤ. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως μπορεί να χρειαστεί να το κάνει. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του οικονομικού ινστιτούτου Ifo κατρακύλησε το Σεπτέμβριο, στο 104,7 διαψεύδοντας ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Το ινστιτούτο εκτιμά τώρα ότι η γερμανική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η μετοχή της Rio Tinto που ενισχύεται κατά 1,3% καθώς η Morgan Stanley αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή σε «buy». Στον αντίποδα, η μετοχή της TNT Express βρίσκεται ελεύθερη πτώση (-9,4%) καθώς υποβάθμισε τον στόχο κερδοφορίας για το 2015. Υποχώρηση 2,3% καταγράφει και η μετοχή της Adecco η οποία δήλωσε ότι διαπιστώνει μικρότερη ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε Γαλλία και Γερμανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v