Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό - Άνοδος 1% για DAX

Κέρδη για τους ευρωπαϊκούς δείκτες μετά τη μεγάλη πτώση της προηγούμενης εβδομάδας. Ο κίνδυνος στασιμότητας για τη Γερμανία επαναφέρει τη συζήτηση για ποσοτική χαλάρωση. Πτωτικά οι αποδόσεις των ομολόγων, ενώ το ευρώ βρίσκεται στο 1,2535 δολ.

Θετικό πρόσημο καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες μετά τις έντονες πιέσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Τα απογοητευτικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν για τη Γερμανία επαναφέρουν τη συζήτηση περί ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η αντίδραση των αγορών είναι άμεση, με ανοδικές τάσεις σε ομόλογα και χρηματιστήρια, ενώ το ευρώ τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 1,2535 δολ.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DAX 30 ενισχύεται κατά 1,04% στις 9.291 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,37% στις 4.297 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,43% στις 6.555 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,31% στις 10.705 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 1,01% στις 5.607 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,45% στις 20.290 μονάδες.

Διστακτικά βήματα ανόδου πραγματοποιούν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Σημειώνεται πως ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα απώλειες 4,2%. Το θετικό κλείσιμο την Παρασκευή στη Wall Street, αλλά και νωρίτερα στο Τόκιο, όπως και τα ενθαρρυντικά μεγέθη για την αμερικανική οικονομία, άλλαξαν το κλίμα προς το καλύτερο.  Αιτία ήταν τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική αγορά εργασίας, με την ανεργία να υποχωρεί τον Σεπτέμβριο σε χαμηλό έξι ετών.

Έτσι, καταγράφονται διορθωτικές κινήσεις στις αποκαλούμενες «ασφαλείς» τοποθετήσεις με αποτέλεσμα η τιμή του χρυσού να υποχωρεί κατά 0,7% στα 1.183,24 δολ. ανά ουγκιά, της πλατίνας κατά 2,8% στα 1.190 δολ. ανά ουγκιά (χαμηλό 5ετίας) και το παλλάδιο κατά 2,4% στα 737,75 δολ. ανά ουγκιά.  

Στον αντίποδα, τα στοιχεία για τη Γερμανία όπως και η αιφνιδιαστική επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος Sentix αποτελούν καμπανάκι, με τους αναλυτές να προειδοποιούν πλέον ανοιχτά για τον κίνδυνο στασιμότητας στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και να θεωρούν πλέον δεδομένο ότι θα υπάρξουν νέες κινήσεις από το Μάριο Ντράγκι.

«Οι επενδυτές αναλύουν τα οικονομικά δεδομένα καθώς ο πρόεδρος Ντράγκι υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει την ανάκαμψη που αποδεικνύεται πιο αδύναμη από ό,τι αναμενόταν» σχολιάζει το Bloomberg. «Η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών για την ευρωζώνη σημαίνει ότι πολλοί στην αγορά εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου μέχρις ότου η ΕΚΤ αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα για να διοχετεύσει ρευστότητα στην οικονομία, μέτρο που είναι γνωστό και ως ποσοτική χαλάρωση» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας την αντίδραση που καταγράφεται στα ομόλογα του Νότου.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων υποχωρούν στο 2,09% και των ιταλικών στο 2,3%, ενώ το ευρώ τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 1,2535 δολ.

«Τα οικονομικά στοιχεία για τη Γερμανία ήταν πολύ απογοητευτικά. Επιβεβαιώνουν τη γενικότερη πτωτική τάση στις δραστηριότητες του μεταποιητικού κλάδου και εξηγούν τη μείωση των αποδόσεων» υποστηρίζει και ο Elwin de Groot, της Rabobank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v