Πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Στο κόκκινο οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες. Νευρικότητα με τα νέα απογοητευτικά στοιχεία για τη Γερμανία που επαναφέρουν τις ανησυχίες ύφεσης. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι μεταλλευτικές με μίνι ράλι για τη Rio Tinto.

Έντονος είναι ο προβληματισμός στις ευρωπαϊκές αγορές από τις νέες αρνητικές εκπλήξεις για τη γερμανική οικονομία, η οποία ενδεχομένως να μην έχει βγει τελικά από την ύφεση.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,72% στις 9.144 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,11% στις 4.238 και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,48% στις 6.535 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 1,7% στις 10.467 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει οριακή άνοδο 0,48% στις 5.511 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 1,17% στις 19.883 μονάδες.

Αρνητικό πρόσημο παρουσιάζουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών Wall Street.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή της χώρας κατέγραψε τον Αύγουστο τη μεγαλύτερη βουτιά από τον Ιανουάριο του 2009, καθώς συρρικνώθηκε 4%. Τα τελικά στοιχεία ήταν χειρότερα ακόμη και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις και δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, που παλεύει να ανακάμψει από το δεύτερο τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε 0,2%.  

Σε πρωταγωνιστή της σημερινής συνεδρίασης αναδεικνύεται η μετοχή της Rio Tinto που καταγράφει άλμα 5,3% καθώς αποκαλύφθηκε το ενδιαφέρον συγχώνευσης από την Glencore. Η είδηση έδωσε ώθηση στον ευρύτερο μεταλλευτικό κλάδο με τη μετοχή της Anglo American να ενισχύεται 2,9% και της BHP Biliton 1,2%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v