Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικότητα στις αγορές με το sell off στα εμπορεύματα και το χαλκό να κατρακυλά στο χαμηλότερο επίπεδο πεντέμισι ετών. Ιστορικό χαμηλό στα 10ετή yield πολλών ευρωπαϊκών χωρών μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, καθώς συνεχίζεται το sell off στα εμπορεύματα και η Παγκόσμια Τράπεζα δημιουργεί έντονο προβληματισμό υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις της για τη διεθνή ανάκαμψη. 

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,91% στις 9850 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,15% στις 4241 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,41% στις 6.436 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει πτώση 0,94% στις 9872 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,94% στις 4871 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,7% στις 18.577 μονάδες.

Το αρνητικό πρόσημο διατηρείται παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που κρίνει νόμιμο "επί της αρχής" το πρόγραμμα ΟΜΤ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με αγορές αγορές ομολόγων. Η απόφαση πάντως προκάλεσε ραγδαίες εξελίξεις στην αγορά ομολόγων. Οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων Γαλλίας, Βελγίου, Φινλανδίας, Αυστρίας και Ολλανδίας υποχωρούν σε ιστορικό χαμηλό.

 «Πολύ ρίσκο, πολλή αβεβαιότητα και αρκετός φόβος. Έτσι ξεκίνησε το 2015 για τις αγορές» εξηγεί ο Evan Lucas της IG.

Έντονες ρευστοποιήσεις καταγράφονται στην αγορά εμπορευμάτων, με την τιμή του πετρελαίου Brent να υποχωρεί κατά 1,7% στα 45,72 δολ. ανά βαρέλι και την τιμή του χαλκού να κατρακυλά στο χαμηλότερο επίπεδο πεντέμισι ετών με βουτιά 6,6%.

Η νευρικότητα αναφορικά με τις αποπληθωριστικές πιέσεις ενισχύεται από την τελευταία κίνηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την παγκόσμια οικονομία και προειδοποίησε πως εξαρτάται υπερβολικά από τη «μοναδική μηχανή» της αμερικανικής ανάκαμψης. Παράλληλα, οι αγορές προσπαθούν να διευκρινίσουν εάν η πτώση στην τιμή του πετρελαίου κατά 50% σε χαμηλό 6ετίας είναι τελικά θετική ή αρνητική εξέλιξη για την οικονομία. Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι αυξάνονται οι καταναλωτικές δαπάνες και άλλοι διαφωνούν επισημαίνοντας πως η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει την αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας.

«Οι επενδυτές θα μπορούσαν πιθανότατα να αγνοήσουν την κίνηση εάν υποχωρούσε μόνο το πετρέλαιο ή μόνο η τιμή κάποιου άλλου εμπορεύματος, αλλά η πτωτική πορεία σε όλα τα εμπορεύματα είναι προειδοποιητικό σημάδι που δεν μπορεί να αγνοηθεί» εξηγεί ο Chris Beauchamp.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v