Αναζητούν κατεύθυνση οι ευρωαγορές

Η ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου στηρίζει τις ευρωαγορές, χωρίς όμως να δίνει ώθηση στους δείκτες. Μίνι ράλι στις μετοχές των HSBC, Societe Generale και Credit Suisse. Ιστορικό χαμηλό για τις μετοχές των Commerzbank και Deutsche Bank. "Βουτιά" στον PMI της Βρετανίας μετά το Brexit. Η προσοχή στην BoE. Πτωτικά τα futures της Wall.

Μια στο «πράσινο» και μια στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την ανάκαμψη του τραπεζικού δείκτη να μην δείχνει ικανή να «τραβήξει» υψηλότερα τις αγορές, καθώς αυξάνεται η νευρικότητα των επενδυτών ως προς την πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Αύριο συνεδριάζει η Τράπεζα της Αγγλίας, με αναλυτές να αναμένουν πως θα αποφασιστεί μείωση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2009, χωρίς όμως να αποκλείεται και μια αρνητική "έκπληξη". Άλλωστε, μείωση επιτοκίων αναμένονταν και στην προηγούμενη συνεδρίαση, η οποία όμως τελικά δεν έγινε.

Ο τραπεζικός δείκτης Stoxx Europe Banks ενισχύεται κατά 2,32%, καθώς οι μετοχές μεγάλων τραπεζών κάνουν ράλι μετά την ανακοίνωση καλών αποτελεσμάτων. Όμως από την αρχή του έτους, ο δείκτης υποχωρεί κατά περίπου 30% και εμφανίζει τις χειρότερες επιδόσεις σε επίπεδο κλαδικών δεικτών.

Το πρωί, Societe Generale και Credit Agricole ανακοίνωσαν βελτιωμένα αποτελέσματα για το τρίμηνο, με τις μετοχές τους να ενισχύονται γύρω στο 4%, ενώ η μετοχή της HSBC ενισχύεται κατά 3,7% καθώς οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά τις ανακοινώσεις για την επαναγορά ομολόγων, παρά την πτώση στα κέρδη εξαμήνου. Κέρδη 5% καταγράφει και η μετοχή της Banca Monte dei Paschi di Siena, ενώ κατά 3% ανακάμπτει η μετοχή της Banca Popolare dell'Emilia Romagna.

Αντιθέτως, οι μετοχές των Commerzbank και Deutsche Bank υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά με το άνοιγμα των συνεδριάσεων, λόγω των ανησυχιών για τα "κόκκινα" δάνεια και την ισχνή κεφαλαιακή τους θέση. Αυτήν την ώρα κινούνται περίπου 0,5% υψηλότερα.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται οριακά υψηλότερα στις 335 μονάδες και κατά 0,1% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.154 μονάδες, ενώ χαμηλότερα κατά 0,2% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.631 μονάδες και 0,26% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.316 μονάδες. Κέρδη 0,8% τια τον ιταλικό FTMIB στις 16.226 μονάδες, ενώ κατά 0,5% ενισχύεται ο ισπανικός IBEX στις 8.315 μονάδες.

Νωρίτερα, η Markit ανακοίνωσε τα στοιχεία για τον PMI της Βρετανίας, που έκανε "βουτιά" στο 47,3 τον Ιούλιο –το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009- από 51,9 τον προηγούμενο μήνα. Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη που καταγράφεται από τότε που η Markit άρχισε να καταρτίζει τον δείκτη, το 1998. Σύμφωνα με το Markit, τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν σε συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας κατά 0,4% το γ' τρίμηνο.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία από τη Γαλλία έδειξαν επιστροφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ανάπτυξη τον Ιούλιο, με τον σύνθετο PMI να διαμορφώνεται στο 50,1 από 49,6 τον προηγούμενο μήνα. Στη Γερμανία, η ανάπτυξη του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα άγγιξε υψηλό έτους τον Ιούλιο, με τον σύνθετο PMI στο 55,3. Στην ευρωζώνη, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στο 53,2 από 53,1 τον προηγούμενο μήνα.

Πτωτικό ξεκίνημα της Wall Street προοιωνίζονται τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που κινούνται περίπου 0,2% χαμηλότερα.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v