Επικράτησαν οι πωλητές στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Καλά τα στοιχεία απασχόλησης στη Μεγάλη Βρετανία. Χαμηλότερα το πετρέλαιο. Σε νέο χαμηλό 11 μηνών το ευρώ.

Σε μερική κατοχύρωση κερδών προχώρησαν οι επενδυτές στις ευρωαγορές μετά από ανοδικό σερί δύο ημερών.

Σημειώνεται ότι παρά την σημερινή πτώση, οι επενδυτές προσδοκούν ότι η οικονομική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ θα δώσει ώθηση όχι μόνο στην αμερικανική αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.

Στον τραπεζικό κλάδο, η ιταλική Monte dei Paschi ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων σε μετοχές στα τέλη Νοεμβρίου. Επιπλέον, γνωστοποίησε τους όρους του προγράμματος ανταλλαγής που φτάνει τα 5,3 δισ. ευρώ.

Παραμένοντας στον κλάδο, η Deutsche Bank, που εξακολουθεί να μην έχει διευθετήσει το θέμα του προστίμου στις ΗΠΑ, φαίνεται πως περιορίζει τις δραστηριότητές της στην Αμερική, μειώνοντας τα risk-weighted assets της και την εξάρτησή της από τον δανεισμό εκεί.

Παράλληλα, η ABN AMRO ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην περικοπή 1500 θέσεων εργασίας.

Επιπλέον οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen και Audi δεν αποκλείεται να έρθουν αντιμέτωπες με υψηλότερα κόστη για την διευθέτηση των σκανδάλων με τις εκπομπές ρύπων τους.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η ανεργία στη Μεγάλη Βρετανία ανήλθε στο 4,8% τον Σεπτέμβριο έναντι 4,9% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, σε νέο χαμηλό 11 μηνών κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς υποχωρεί 0,5% στο 1,0673 από 1,0723 την προηγούμενη μέρα.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,2% στις 338 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,63% στις 6.794 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,66% στις 10.663 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,78% στις 4.501 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,56% στις 8.638 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,56% στις 16.559 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,5% στα 45,59 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,3% στα 1,227 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v