Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαραίνει το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι πολιτικές αναταράξεις στις ΗΠΑ ανησυχούν τους επενδυτές και οι πιέσεις εντείνονται όσο προχωρά η συνεδρίαση. Συνολικά 35 δισ. δολάρια έχασαν χθες οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου.

Διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αναζητούν ασφαλή καταφύγια –όπως τα γερμανικά ομόλογα- λόγω των πολιτικών αναταράξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εντεινόμενη πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ διογκώνει τις ανησυχίες των επενδυτών για το αν ο Ντόναλν Τραμπ θα μπορέσει να εφαρμόσει τις φιλοαναπτυξιακές πολιτικές που έχει υποσχεθεί.

Οι πολιτικές αναταράξεις εντάθηκαν χθες μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν πως ο Αμερικανός πρόεδρος πίεσε τον τότε διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να σταματήσει την έρευνα που είχε ξεκινήσει για τις σχέσεις του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν, με τη Ρωσία. Ο Λευκός Οίκος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές, όμως σήμερα νέα δημοσιεύματα αναφέρουν πως διορίζεται ειδικός εισαγγελέας για να ερευνήσει τις εικασίες για εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

Χαρακτηριστικό είναι πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Billionaires Index, λόγω των αναταράξεων στις αγορές, ο πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχασαν χθες 35 δισ. δολάρια.

Υπο αυτό το κλίμα οι αρχικά ήπιες πρωινές ρευστοποιήσεις έχουν ενταθεί το μεσημέρι. Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1% στις 387 μονάδες, κατά 1,42% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.395 μονάδες, κατά 1,25% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.251 μονάδες και κατά 0,95% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.512 μονάδες.

Πτωτικό ξεκίνημα της Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που υποχωρούν έως 0,6%.

Από το εταιρικό «μέτωπο», η Ford γνωστοποίησε πως σκοπεύει να περικόψει 1.400 θέσεις μισθωτής εργασίας στη Β. Αμερική και την Ασία μέσω εθελούσιας εξόδου και άλλων οικονομικών κινήτρων, οι Γερμανικές εισαγγελικές αρχές έχουν ξεκινήσει επίσημη έρευνα για πιθανή χειραγώγηση της αγοράς από τα στελέχη της Porsche, Matthias Mueller και Hans Dieter Poetsch, ενώ η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο 110 εκατ. ευρώ στην Facebook για την παροχή παραπλανητικών πληροφοριών κατά τη διάρκεια έρευνας της Κομισιόν το 2014 για την εξαγορά της WhatsApp.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v