Μικρή πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Με τα βλέμματα στις βρετανικές εκλογές και στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά και τις εξελίξεις με το Κατάρ. Πτώση 0,2% καταγράφει ο DAX.

Ελαφρώς πτωτικά άνοιξαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές επιλέγουν λιγότερα ρίσκα ενόψει των γενικών εκλογών στη Βρετανία και της συνεδρίασης της ΕΚΤ αύριο.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,2% χαμηλότερα στις 389 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί 0,1% στις 7.515 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX επίσης υποχωρεί 0,2% στις 12.665 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC διαμορφώνεται στις 5.269 μονάδες και υποχωρεί 0,1%.

Στη Βρετανία, οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δίνουν νίκη στους Συντηρητικούς της Τερέζα Μέι, ωστόσο το προβάδισμά τους έναντι των Εργατικών διαρκώς αλλάζει. Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι κρίσιμης σημασίας, διότι θα καθορίσει το πόσο ισχυρή θα είναι η νέα βρετανική κυβέρνηση ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Στη Γαλλία, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει αργότερα αυτό το μήνα τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από το 1968 και μετά.

Στο ραντάρ των επενδυτών είναι και η αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, κατά την οποία οι φορείς χάραξης πολιτικής αναμένεται να υιοθετήσουν λιγότερο επιθετικό τόνο.

Στην Ισπανία, η Banco Popular Espanol πέρασε στα χέρια της Banco Santander, ενώ πτώση καταγράφει η μετοχή της τελευταίας. Ο δείκτης IBEX καταγράφει κέρδη 0,12%, στις 10.892 μονάδες.

Στη Γερμανία οι βιομηχανικές παραγγελίες εμφάνισαν τον Απρίλιο μεγάλη πτώση 2,1%, κυρίως λόγω υποχώρησης της ζήτησης από χώρες του εξωτερικού. Οι παραγγελίες βυθίστηκαν 4,8% από χώρες εκτός ευρωζώνης.

Παράλληλα η αγορά παρακολουθεί με επιφυλακτικότητα τις εξελίξεις γύρω από την πολιτική ρήξη του Κατάρ και κάποιων αραβικών κρατών που διέκοψαν τους διπλωματικούς δεσμούς με τη χώρα. Σύμφωνα με το Reuters, η διακίνηση εμπορευμάτων, όπως πετρελαίου και τροφίμων, έχει ήδη πληγεί έπειτα από μόλις μία ημέρα διπλωματικής τριβής.

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται οριακά χαμηλότερα καθώς πιέζονται από την υπερπροσφορά, παρότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή στηρίζουν τον μαύρο χρυσό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v