Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι επενδυτές δεν αναμένουν κλιμάκωση στα πυραυλικά χτυπήματα. Υποχωρεί 1,3% ο Moex στη Μόσχα, λόγω ανησυχιών για νέες αμερικανικές κυρώσεις. Λύθηκαν τα τεχνικά προβλήματα για τον CAC στο Παρίσι. Πτώση 1% για το αργό.

Μικρές σταθεροποιητικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να περιμένουν ότι, προς το παρόν, δεν θα συνεχιστούν τα χτυπήματα στη Συρία.

Το Σάββατο, οι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία έκαναν επιδρομές εναντίον του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας με περισσότερους από 100 πυραύλους, ως απάντηση στη φερόμενη χρήση χημικών από τη συριακή κυβέρνηση στη Ντούμα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι κοινές επιχειρήσεις οδήγησαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προειδοποιεί ότι περαιτέρω χτυπήματα θα μπορούσαν να φέρουν χάος στις διεθνείς σχέσεις.

Τα σχόλια του Πούτιν ήρθαν μετά από αναφορές που θέλουν την Ουάσιγκτον να εντείνει την πίεση στη Μόσχα με νέες οικονομικές κυρώσεις σήμερα. Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να προσπαθήσει να τιμωρήσει τη Ρωσία για τη στήριξη στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Υπό αυτό το κλίμα στη διεθνή πολιτική σκακιέρα, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύεται 0,1% στις 12.456 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει μικρές διακυμάνσεις, στις 7.258 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 είναι σταθερός στις 379 μονάδες. 

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο ΜΙΒ στο Μιλάνο σημειώνει μικρές θετικές κινήσεις κατά 0,1%, στις 23.374 μονάδες, ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη επίσης κατά 0,1%, στις 9,785 μονάδες.

Τεχνικά ζητήματα δεν επέτρεψαν τη δημοσίευση κινήσεων την πρώτη περίπου ώρα διαπραγμάτευσης του  δείκτη CAC στο Παρίσι. Το θέμα λύθηκε λίγα λεπτά πριν τις 11:00. Ο δείκτης ενισχύεται οριακά.

Τα προβλήματα του λειτουργικού φορέα Euronext αφορούσαν και τους δείκτες PSI 20 της Πορτογαλίας και ΒEL 20 του Βελγίου.  

Υποχωρεί ο Moex στη Μόσχα

Χαμηλότερα κινείται το χρηματιστήριο στη Ρωσία, εν μέσω νέων ανησυχιών για επικείμενες αμερικανικές κυρώσεις. Ο δείκτης Moex υποχωρεί 1,3% στη πρωινή συνεδρίαση, επεκτείνοντας τις απώλειες ύψους περίπου 4% του τελευταίου μήνα.

Οι μετοχές της εταιρείας αλουμινίου Rusal έκαναν «βουτιά» άνω του 25% στη διαπραγμάτευση στο Χονγκ Κονγκ, σημειώνοντας νέο χαμηλό ρεκόρ. Ο Oleg Deripaska, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος πίσω από την επιχείρηση, ήταν ένας από τους επιχειρηματίες που δέχθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, στις 6 Απριλίου. 

Πέφτει το αργό

Στην αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του αργού υποχωρούν εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων. Το brent υποχωρεί περισσότερο από 1%, φτάνοντας στα 71,85 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό με απώλειες 0,85%, βρίσκεται στα 66,81 δολάρια ανά βαρέλι.

Η εικόνα στην Ασία

Την ίδια ώρα, οι κινήσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια ήταν σχετικά περιορισμένες, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,4% ενώ ο δείκτης Nikkei κινούνταν 0,25% υψηλότερα στις 21.835 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v