Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τη χθεσινή βουτιά

Μετά την κορύφωση των εμπορικών εντάσεων της προηγούμενης συνεδρίασης και τα δημοσιεύματα που ήθελαν την αμερικανική κυβέρνηση να μπλοκάρει τις κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ, πέφτουν οι τόνοι σήμερα. Κομβική απόφαση αναμένει η Uber.

Υψηλότερα κινούνται τα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις βαριές απώλειες των χθεσινών συνεδριάσεων.

Οι ανησυχίες για το εμπόριο κορυφώθηκαν ξανά χθες μετά τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Ντόναλντ Τραμπ να σκοπεύει σε μπλοκάρισμα των κινεζικών επενδύσεων σε αμερικανική τεχνολογία.

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Στίβεν Μνούτσιν σημείωσε ότι τα δημοσιεύματα ήταν «ψευδείς ειδήσεις» και ότι τα μέτρα που πραγματικά θα εφαρμοστούν θα αφορούν όλες τις χώρες και όχι μόνο την Κίνα. Νωρίτερα η Wall Street Journal είχε αναφέρει ότι θα υπάρξουν περιορισμοί σε εταιρείες κινεζικής ιδιοκτησίας (κατά τουλάχιστον 25%) από επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ, ο Πίτερ Ναβάρο, δήλωσε ότι η αγορά αντιδρά υπερβολικά στους φόβους όσον αφορά δυνητική απαγόρευση κινεζικών επενδύσεων σε αμερικανικές επιχειρήσεις. Μιλώντας στο CNBC, είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει προς το παρόν συγκεκριμένες χώρες ως στόχους.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος άσκησε κριτική κατά της εταιρείας Harley-Davidson, καθώς η τελευταία ανακοίνωσε ότι η επιβολή δασμών από την ΕΕ την αναγκάζει να μεταφέρει την παραγωγή της από τις ΗΠΑ για να τους αποφύγει. Τόνισε ότι το επιπλέον κόστος ανά μοτοσυκλέτα θα φτάσει τα 2.200 δολάρια, τα οποία όμως δεν θα περάσει ούτε στους καταναλωτές ούτε στους εμπόρους, για να μη διακινδυνεύσει το μέλλον της.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Uber σήμερα αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου, για το αν μπορεί να λειτουργήσει ξανά στο Λονδίνο. Χθες εκδικάστηκε η έφεση της εταιρείας κατά της απόφασης της αρμόδιας υπηρεσίας της βρετανικής πρωτεύουσας, που της έκλεισε πέρυσι τον Σεπτέμβριο την πόρτα σε μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές (40.000 οδηγοί εργάζονται μόνο στο Λονδίνο).

Οσον αφορά τα δεδομένα, οι επενδυτές αναμένουν στοιχεία από κινήσεις στεγαστικών δανείων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπό το παραπάνω κλίμα, στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,5%, στο Παρίσι ο CAC 40 επίσης κατά 0,4%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σε θετικό έδαφος κατά 0,3%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 0,6% υψηλότερα, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται 0,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v