Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνουν τις απώλειες οι ευρωαγορές

Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκές μετοχές εν μέσω ανησυχιών για την έκθεση των τραπεζών στην Τουρκία. Σε χαμηλό 13 μηνών το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων μετά από δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε ότι η ΕΚΤ ανησυχεί για την έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολισθαίνει 1,08% στις 385 μονάδες. 

Στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινείται 1,88% χαμηλότερα στις 12.438 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 βουτάει 1,5% στις 5.419 μονάδες. 

Στον Ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης FTSE MIB διολισθαίνει 2,56% στις 21.080 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX σημειώνει απώλειες 1,69% στις 9.589 μονάδες. 

Πτώση 0,7% καταγράφει ο βρετανικός FTSE 100 στις 7.685 μονάδες. 

Η μετοχή της BNP Paribas διολισθαίνει 2,1%, της UniCredit βουτάει 4%, της BBVA υποχωρεί 2,4%, της Deutsche Bank 3% και της ING 2,1%. 

Τους τελευταίος μήνες, σύμφωνα με τους Financial Times, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ έχει ξεκινήσει να παρακολουθεί στενά τις σχέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών με την Τουρκία. αν και δεν κρίνει ακόμα την κατάσταση κρίσιμη, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι FT, θεωρεί πως η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas έχουν ιδιαίτερη έκθεση στην γειτονική χώρα.

Η πτώση της λίρας πλήττει τα έσοδα ευρωπαϊκών τραπεζών με μεγάλες επενδύσεις στην Τουρκία και την αξία των μεριδίων τους.

Την Παρασκευή η λίρα κατέρρευσε έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας ως και 13,5% στο νέο ιστορικό χαμηλό του 6,3 λίρες το δολάριο. 

Ισχυρές πιέσεις δέχεται και το ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο βρέθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σε χαμηλό 13 μηνών έναντι του δολαρίου. Αυτή τη στιγμή το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται 0,6% χαμηλότερα έναντι του αμερικανικού με την ισοτιμία στο 1,145 δολάρια.

 

Εν τω μεταξύ το τουρκικό χρηματιστήριο άνοιξε με απώλειες 1,63%. Η απόδοση του τουρκικού 10ετούς ομολόγου κινείται στο 18,85%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v