Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Πτώση στις τιμές πετρελαίου. Πιέσεις στο ευρώ. Κλειστές οι ευρωαγορές την Παρασκευή λόγω του Καθολικού Πάσχα.

Κέρδη στις ευρωαγορές με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Ειδικότερα η ΕΚΤ ανανέωσε τη δέσμευσή της να τερματίσει την αγορά ομολόγων τους επόμενους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός-ρεκόρ που πλήττει την ευρωζώνη αυξάνει τις πιθανότητες ότι θα αυξήσει και τα επιτόκια, για πρώτη φορά μετά από πάνω από μια δεκαετία, πριν από το τέλος του έτους.

Νωρίτερα, η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μεγάλο αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη, σημειώνοντας ότι οι διαταραχές στο εμπόριο οδηγούν σε νέες ελλείψεις αγαθών.

Όπως τόνισε σε τηλεδιάσκεψη μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, η άνοδος στις τιμές της ενέργειας περιορίζει τη ζήτηση και την παραγωγή. Η έκταση των συνεπειών θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της σύγκρουσης, πρόσθεσε.

Η ίδια επισήμανε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν ενταθεί σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Όσον αφορά την ανάπτυξη, τόνισε ότι παρέμεινε αδύναμη το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα κατά την επόμενη περίοδο.

Πέρα από τον πόλεμο, τα νέα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού στην Ασία διογκώνουν τα υφιστάμενα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

O ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,67% στις 459 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,47% στις 7.616 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,62% στις 14.163 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,72% στις 6.589 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του Brent σημειώνει πτώση 1% στα 107,68 δολάρια και η τιμή WTI κινείται χαμηλότερα 1,1% στα 103,07 δολ. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,8% στα 1.968 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει πτώση 0,9% έναντι του δολαρίου στο 1,0797 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v