Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν οι πωλητές στα ευρωπαικά χρηματιστήρια

Έκτη σερί πτώση στις ευρωαγορές με τον γαλλικό δείκτη CAC 30 να σημειώνει απώλειες άνω του 1%. Επιμένει ανοδικά το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Απώλειες στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να ανησυχούν για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες λόγω των πληθωριστικών πιέσεων στις οικονομίες.

Στο μεταξύ, στο 7,9% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο σε ετήσια βάση.

«Ο ρυθμός πληθωρισμού έφτασε έτσι για τρίτο διαδοχικό μήνα σε ιστορικό υψηλό από την επανένωση της Γερμανίας. Ο κύριος λόγος για τον υψηλό πληθωρισμό εξακολουθεί να είναι οι αυξήσεις των τιμών των ενεργειακών προϊόντων. Αλλά βλέπουμε επίσης αυξήσεις τιμών για πολλά άλλα αγαθά, ειδικά για τρόφιμα», δήλωσε ο Δρ. Georg Thiel, Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis).

Παράλληλα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία διαμορφώθηκε στις -28 μονάδες τον Ιούνιο, αυξημένος κατά 6,3 μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW) την Τρίτη. Επιπλέον, ο δείκτης τρέχουσας αποτίμησης στη Γερμανία ενισχύθηκε κατά 8,9 μονάδες σε μηνιαία βάση, φτάνοντας στις -27,6 μονάδες τον Ιούνιο.

Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στο 3,8% στο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ο αριθμός αυτός εμφανίζει μείωση κατά 0,2 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το ποσοστό απασχόλησης υπολογίστηκε στο 75,6%, αυξημένο κατά 0,2 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Εν τω μεταξύ, ρεκόρ καταγράφηκε στις κενές θέσεις εργασίας, οι οποίες έφτασαν το 1.300.000 την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,26% στις 407 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,25% στις 7.187 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,91% στις 13.304 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,20% στις 5.949 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή WTI κινείται υψηλότερα 1,2% στα 122,45 δολ, ενώ η τιμή του χρυσού υποχωρεί 1,1% στα 1,811 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,0415 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v