Ηπια θετικά κινούνται τα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. H Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,5%, το Λονδίνο 0,2%, το Παρίσι 0,3%, η Μαδρίτη 0,2% και το Μιλάνο 0,3%.
Ογδοη φορά μείωσε τα επιτόκια η ΕΚΤ, στη σημερινή της συνεδρίαση. Η κεντρική τράπεζα βλέπει αποκλιμάκωση πληθωρισμού στο 2% τη φετινή χρονιά και ακόμα χαμηλότερα το 2026. Σταθερή στο 0,9% η πρόβλεψη για την ανάπτυξη. Δεν δεσμεύεται για τα επόμενα βήματα.
Επιπλέον, οι επενδυτές αξιολογούν τις τελευταίες εκθέσεις για τον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου και τις γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες. Η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός του Απριλίου ήταν κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερος από ό,τι θα έπρεπε, λόγω σφάλματος στα στοιχεία που παρείχε το Υπουργείο Μεταφορών. Συνεπώς, αναθεωρείται χαμηλότερα, στο 3,4% σε ετήσια βάση.
Οι παραγγελίες στα γερμανικά εργοστάσια συνέχισαν να αυξάνονται μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τους αμοιβαίους δασμούς των ΗΠΑ, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για υποχώρηση.
Η ζήτηση αυξήθηκε 0,6% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μείωση 1,5% σε έρευνα του Bloomberg.