Ηπια κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, μετά το καθολικό Πάσχα και καθώς πλησιάζει η προθεσμία που έθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προς το Ιράν για επίτευξη συμφωνίας ή αντιμετώπιση εντατικοποιημένων επιθέσεων.
Οι αγορές εστιάζουν στην επικείμενη προθεσμία προς το Ιράν που λήγει απόψε για την επίτευξη συμφωνίας και το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, διαφορετικά η Τεχεράνη θα αντιμετωπίσει επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές και γέφυρες.
Το Ιράν έχει απορρίψει την πρόταση εκεχειρίας των ΗΠΑ, επιμένοντας σε τερματισμό των εχθροπραξιών στην περιοχή και άρση των κυρώσεων, μεταξύ άλλων απαιτήσεων.
- Ο DAX σταθερός
- Ο FTSE 100 +0,1%
- O CAC +0,5%
- O IBEX +0,4%
- O MIB επίσης
Αλμα για το αμερικανικό αργό, υπό πίεση ο χρυσός
Ξεπέρασαν τα 115 δολάρια το βαρέλι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού (WTI) καταγράφοντας άνοδο 2,2%, φτάνοντας κοντά στο υψηλότερο επίπεδο κλεισίματος από τον Ιούνιο του 2022. Το μπρεντ με άνοδο 1,8%, βρίσκεται στα $111.
Στις 4.652 δολάρια ανά ουγκιά τελεί υπό διαπραγμάτευση ο χρυσός, μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, παραμένοντας υπό πίεση καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ.
Στο επίκεντρο και τα οικονομικά data
Στην Ευρώπη, οι επενδυτές θα αξιολογήσουν τα στοιχεία PMI για τον σύνθετο δείκτη και τις υπηρεσίες από διάφορες χώρες της ευρωζώνης, αναζητώντας νέα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας.
Στο εταιρικό μέτωπο, συμμαχία-έκπληξη OpenAI, Google και Anthropic κατά Κίνας. Οι κορυφαίες εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης ενώνουν δυνάμεις για να αποτρέψουν Κινέζους ανταγωνιστές από το να αντιγράφουν τεχνολογία από τα πιο προηγμένα μοντέλα τους.