Οι αυξανόμενες ανησυχίες για πολιτική αστάθεια και η επιδείνωση των δημοσιονομικών προοπτικών στην περιοχή επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα στα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,1%, το Λονδίνο 0,7%, το Παρίσι 0,1%, η Μαδρίτη 0,5% και το Μιλάνο 0,6%.
Αξιωματούχοι της ισπανικής κυβέρνησης φέρεται να προετοιμάζονται για πρόωρες εκλογές, μετά την επιζήμια κοινοβουλευτική ήττα της προηγούμενης εβδομάδας.
Η εξέλιξη ενίσχυσε τις ανησυχίες για την αύξηση του χρέους και την πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται απρόθυμα να συμβιβαστούν με την απερχόμενη κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.
Στο μεταξύ, τα ασθενέστερα των αναμενόμενων στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, περιόρισαν τις πιέσεις προς τη Federal Reserve για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, προσφέροντας κάποια στήριξη στις μετοχές.
Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, καθώς οι ενδείξεις για αυξανόμενη παγκόσμια προσφορά υπερίσχυσαν των ανησυχιών για τους συνεχιζόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους στη Μέση Ανατολή.